Egyetlen nyár sem múlhat el kedvenc fagylaltjaink nélkül, de ha már unod a megszokott ízeket, akkor próbáld ki ezeket a különleges, egészségesebb alternatívákat.
Sokan decemberben is képesek egy doboz jégkrémmel zárni az étkezést, mások hallani sem akarnak a hűsítő finomságról, amíg a hőmérséklet nem emelkedik 25 Celsius-fok fölé. Azonban most már nem is számít igazán, melyik csoportba tartozol – a nyár közeledtével mindkét tábornak szüksége lesz egy isteni házi fagylalt receptre. Kezdésképp mutatunk hármat, amelyek könnyen a nyár nagy kedvencei lehetnek.
Rebarbarás-málnás granita
Hozzávalók (4 adaghoz)
- 1/3 csésze cukor
- 1,25 liter víz
- 350 gramm rebarbara (kb. 3-4 szár), meghámozva és szeletekre vágva
- 175 gramm fagyasztott málna
- 1-2 evőkanál friss citromlé
- 1/4 teáskanál só
Elkészítés
- Egy közepes méretű lábasban 1,25 liter vizet forralj fel a cukorral.
- Öntsd bele a megtisztított és feldarabolt rebarbarát és a sót. Párold addig, amíg a rebarbara elkezd szétesni (körülbelül 5 perc). Keverd hozzá a málnát, és főzd még 2 percig.
- Készíts elő egy nagyobb tálat és egy finom szemű szitán szűrd át a masszát, nyomkodd meg nyugodtan a nagyobb darabokat és a szita alját se felejtsd el lekaparni. Add hozzá a friss citromlevet (ízlés szerint 1-2 evőkanál).
- Öntsd egy lapos műanyag tálba, és tedd félre hűlni. Ha már nem gőzölög, tedd a fagyasztóba nagyjából 3-5 órára.
- Tálalás előtt zúzd össze. Az állaga olyan kell legyen, mint egy jégkásának.
Tahinis-banános vegán jégkrém
Hozzávalók (2 adaghoz)
- 300 gramm fagyasztott banán
- 30 gramm tahini (földimogyoró- vagy mandulavajjal helyettesíthető)
- 18 gramm cukrozatlan kakaópor
- 15-30 ml juharszirup
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 csipet só
Elkészítés
- A fagyasztott banánt öntsd egy turmixgépbe, keverd össze és 3-5 perc alatt keverd sűrű, krémes állagúra. Közben érdemes párszor felnyitni a turmix tetejét, és az oldalára ragadt nagyobb gyümölcsdarabokat lekaparni, hogy valóban homogén állagú legyen a krém.
- Add hozzá a tahinit, a kakaóport, a juharszirupot, a vanília aromát és a csipet sót, majd ismét keverd össze.
- Akár azonnal tálalhatod, de ha szilárdabb állagú jégkrémet szeretnél, akkor tedd 1-2 órára a fagyasztóba.
Mangós-bazsalikomos fagylalt
Hozzávalók (6 adaghoz)
- 3-4 csésze fagyasztott, szeletelt mangó
- 400 ml kókusztejszín
- 1/4 csésze juharszirup
- 1 evőkanál friss bazsalikomlevél, apróra vágva
Elkészítés
- A fagyasztott mangót, a kókusztejszínt és a juharszirupot öntsd egy turmixgépbe vagy egy konyhai robotgépbe, keverd sűrű, krémes állagúra.
- Add hozzá a friss bazsalikomot és néhány másodpercig újra indítsd be a turmixgépet.
- Öntsd egy kenyérsütő formába és 3-4 órára tedd a fagyasztóba.
- Tálalás előtt hagyd egy kicsit kiolvadni, és díszítsd kedved szerint (apróra vágott magvakkal vagy gyümölcsdarabokkal is isteni).
Nyitókép: Johner Images/Getty Images