Házi ketchup, ahogy a kedvenc szakácsunk, Jamie Oliver készíti

Bolondulok Jamieért és a ketchupért is, nem véletlen, hogy a kedvenc szószunk elkészítésével kapcsolatban is a brit szakácshoz fordultunk.

Amikor pár évvel ezelőtt úgy döntöttem, hogy száműzök minden félkész vagy kész terméket a konyhámból, tudtam, hogy a ketchup fog a legjobban hiányozni. A paradicsom a kedvenc zöldségem, a belőle készült ételekkel pedig egy nehéz nap után is fel lehet dobni. Éppen ezért kutatni kezdtem a neten, hónapokig kísérleteztem, és azt kell mondjam, jópár receptet ki kellett próbálnom, mire megtaláltam az igazit. Nem is tudom, hogy elsőre miért nem Jamie Oliver oldalán kezdtem a keresgélést, hiszen ő az, aki még soha okozott nekem csalódást. Jöjjön is az eredeti, hamisítatlan Jamie Oliver ketchup, ami ezerszer jobb, mint a bolti verzió!

Hozzávalók:

  • 1 nagy lilahagyma
  • 1/2 fej édeskömény
  • 1 szál szárzeller
  • olívaolaj
  • egy ujjnyi gyömbér
  • 2 db szegfűszeg
  • 2 gerezd fokhagyma
  • friss csili (ízlés szerint)
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 1 tk frissen őrölt fekete bors
  • 1 kg paradicsom
  • 200 ml vörösborecet
  • 70 g barna cukor

Elkészítés:

Aprítsd fel durvára a hagymát, az édesköményt és a szárzellert, majd tedd egy serpenyőbe 3 evőkanál olívaolajjal, dobd a zöldségek mellé a borsot, a gyömbért és a csilit is. Magas hőmérsékleten főzd 10-15 percig, majd add hozzá a paradicsomot, 350 ml vízzel lazítsd a szószt, főzd addig, míg a felére redukálódik a keverék. Ezután jöhet a bazsalikom és a turmixolás. Addig mixeld, amíg lágy, homogén szószt nem kapsz. Öntsd egy tiszta serpenyőbe az illatos paradicsompürét, majd ízesítsd ecettel és cukorral, kevergesd addig, míg az egész egy picit besűrűsödik. Végezetül steril üvegbe töltsd a szószt! Akár 6 hónapig is eláll.

(via)

Nyitókép: imagospot/iStock / Getty Images Plus

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: