Ezt teszem az egészségemért: Mindent magam készítek – lekvártól a granoláig!

Csináld magad!

Úgy 4 éve életem első lekvárjával kezdődött minden. Azóta nem tudok leállni. Ha virágzik a bodza, szörpöt készítek, ha érik a birs, akkor az egész család a lekváromat majszolja, hét közben pedig csakis a saját granolámat eszem reggelire!

Nem, még nem léptem nagymama korba, harmincéves vagyok, és bár a befőző tudományomon van mit javítani, lelkesen próbálkozom. Az első lekváromat 4 éve, az eperszezon kellős közepén főztem. Épp a piacon nézelődtem, és képtelen voltam ellenállni az illatos finomságnak, persze rögtön felvásároltam 3 kilót. Otthon aztán kipukkadásig ettem, de csak nem akart elfogyni. Kidobni nem akartam, ezért kerestem egy egyszerű lekvár-receptet. Estére már sorakoztak is a kis üvegeim, szigorúan fejjel lefelé fordítva, a pléd alatt (száraz dunsztban). Az egészség nevében tartósítószert nem kevertem hozzá. Azóta rendszeresen magam készítem a lekvárokat, szörpöket, pesto-t, zöldségkrémeket vagy éppenséggel a reggeli granolámat. Többnyire sikerült elhagynom a kész vagy félkész termékeket, és ügyelek arra, hogy olyan alapanyagot vásároljak, ami kevés adalékanyagot tartalmaz.

A boltban azóta eszembe se jut megvásárolni a drága szószokat vagy a mirelit húskészítményeket. Ezzel a lépéssel pénzt spórolok, óvom az egészségemet és egyben meglepem magam a saját magam által készített finomságok sokszor káprázatos ízével. Gondoljunk csak a pesto-ra. A boltban vásárolt ízletes ugyan, de közel sem olyan illatos és gazdag, mint az otthoni. A ropogós dió apukámtól és a balkonon zöldellő csodás bazsalikom párosa lehengerlő. Elsőre talán komplikáltnak tűnik átállni a magunk készítette finomságokra, de idővel természetessé válik.

Hogy meghozzam a kedvet megosztom veletek a kedvenc granolám receptjét:

Hozzávalók

  • 2 pohár zab
  • 1 pohár puffasztott amarant
  • 3 evőkanál chia mag
  • egy marék magkeverék (mogyoró, kesudió, pekándió, tökmag)
  • 3 evőkanál méz
  • 3 evőkanál kókuszolaj

Elkészítés

Keverd el az összetevőket, majd egy sütőpapírral bélelt tepsiben szárítsd 45 percen keresztül, maximum 100 fokon! Ha szeretnéd egy kis csokoládéval is feldobhatod, ezt azonban csak azután keverd hozzá, hogy kihűlt a granola. Kedves üvegekben ajándéknak sem utolsó!

Nyitókép: Tatyana Berkovich/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: