Olcsó, hihetetlenül gyorsan és egyszerűen elkészíthető: ez a házi zabtej. Ha kipróbálod a következő vegán receptet, többé eszedbe sem jut bolti tejért fizetni.
Miután felhagytam a tehéntej fogyasztással elég sokáig próbáltam megtalálni a tökéletes növényi tejet. Kezdetben a kókusszal és a rizzsel próbálkoztam, majd nagyon sokáig a mandulatej volt a befutó. Akkor gondoltam újra, amikor rájöttem, hogy a mandulának elég magas a vízigénye – bár a tehéntej szintjét meg sem közelíti -, ami környezetvédelmi szempontból nem a legjobb. A zabtej sokáig eszembe sem jutott, mert a kezdeti próbálkozásokkor sikerült egy kartonpapír ízűt megkóstolnom, amivel azonnal leírta magát előttem. Később azonban kiderült, hogy rossz márkát választottam, és már több mint egy éve a zabtejet iszom. Személyes tapasztalatból mondom, tényleg ebből a fajtából a legnehezebb ízletes terméket találni a boltokban. Nekem két márka vált be, ezeket vásároltam rendszeresen, mondanom sem kell, hogy nem 200-300 forintért.
Sokan tanácsolták, hogy próbáljam ki a házi verziót, rengeteg receptet láttam az Instagramon és a különböző gasztrooldalakon, mégsem vett rá a lélek. Még a hozzávalókat sem olvastam el, mert azt hittem, bonyolult, időigényes. Egészen eddig, ugyanis tegnap elkészítettem az első, saját zabtejemet. És biztosan nem az utolsót. A maximum 10, de inkább 5 perces művelet után először a szerkesztőségi csoportban áradoztam a receptről, majd még 3-4 emberrel osztottam meg a hírt: „Soha többet nem veszek bolti tejet!”. És biztos vagyok benne, ha megkóstolod, te is megérted, miért. A receptet könnyen személyre szabhatod: gluténérzékenyek használhatnak gluténmentes zabpelyhet. Ha édesebben szereted, kicsit több juharszirupot önthetsz bele. Én például legközelebb biztos, hogy dupla adag vanília aromával készítem el.
Házi zabtej
Hozzávalók (1 liter tejhez):
- 90 gramm zabpehely (gluténérzékenyeknek gluténmentes)
- 960 ml víz
- 1/4 teáskanál só
- 2 evőkanál juharszirup
- 1 teáskanál vanília aroma
Elkészítés:
- A hozzávalókat öntsd egy turmixgépbe, és turmixold nagyjából egy percig.
- A tejet szűrd le egy konyharuha vagy egy sűrű szövésű szita segítségével (én egy olyan textilzsákot használtam, amiben a zöldségeket tartom – tökéletes volt a célra) és öntsd egy lezárható üvegbe.
- A hűtőben nagyjából 5 napig eláll. Fogyasztás előtt rázd fel.
Nyitókép: MurzikNata/Getty Images
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:
- Mandula, szója vagy rizs – melyik növényi tejet válasszuk?
- A tehéntej fogyasztása nagyban növelheti a mellrák kialakulásának esélyét
- Laktózérzékenyek és vegánok sorakozó: a legjobb tejes italok növényi alapanyagokból