Hazudtál a párodnak? Így valld be!

Hogy mi köze az Oreo keksznek a hazugságok bevallásához? Sokkal több, mint gondolnád!

Az apró füllentésektől kezdve, egészen a nagyobb hazugságok is – akár egy elhallgatott megcsalás – felkavarhatják egy párkapcsolat csendes vizét. Becky Whetsone, párterapeuta szerint a hazugságok súlya eltérő lehet, de a mögöttes ok szinte mindig ugyanaz. Elsősorban a saját magunkról alkotott jó képet szeretnénk továbbra is fenntartani, nehogy csalódást okozzunk a másiknak. Ám ezzel csak tovább rontunk a helyzeten! A legtöbb esetben a hazugságokra fény derül, és sokkal nehezebb lesz újra a becsapott partner bizalmába férkőzni. Persze színt vallani nem a legkönnyebb feladat, ezért jól át kell gondolni, mit mondunk a párunknak. A következő módszerek ebben nyújtanak segítséget!

Kisebb hazugság esetén:

1. Válaszd ki a megfelelő időpontot

A jó időzítés mindennek az alapja. Lehetőleg ne akkor törjön rád az őszinteségi roham, amikor a másik nagyon elfoglalt vagy ideges a munkája miatt. Várd ki, amíg lenyugszik, és százszázalékosan képes rád figyelni. Kizárólag magad alatt vágod a fát, ha rossz időpontban zúdítod rá a dolgokat. Hiszen ő még idegesebb lesz, te pedig azonnal bepánikolsz a reakciójától. Szóval türelem!

2. Ne legyél túlságosan drámai

Szánj rá pár percet, hogy átgondold pontosan mit fogsz mondani a párodnak. Kisebb hazugság esetén nem kell rögtön vészjósló mondatokba bonyolódni: Ülj le! Beszélnünk kell. Ha így csapsz bele a lecsóba, biztos lehetsz benne, hogy a másik a legrosszabb forgatókönyvre fog gondolni. Ezt elkerülvén ne kerekíts nagy feneket a mondandódnak, és egy szimpla beszélgetés részeként tálald az igazságot.

3. Őszintén kérj tőle elnézést

Amennyiben bevallottad az igazat, ne feledkezz el a bocsánatkérésről. Még a legapróbb füllentés esetén is illik őszintén elnézést kérni, hogy a másik valóban érezze mennyire bánod a történteket. Sőt, egy szimpla bocsi helyett, mondd el a párodnak, miért sajnálod a dolgot. Nagyon sajnálom, te mindig kiállsz mellettem, éppen ezért nem érdemled meg, hogy így viselkedjek veled szemben. Rögtön más a bocsánatkérés csengése!

Ha ennél sokkal bonyolultabb a dolog:

1. Kezeld a helyzetet megfelelő komolysággal

Egy súlyosabb hazugságot nem lehet csak úgy odavágni a másiknak. Készülj fel arra, hogy a párod közel sem lesz elragadtatva a hír hallatán, mérgessé vagy éppen végtelenül csendessé válik. Éppen ezért ne kezdj bele hosszas magyarázkodásokba, még véletlenül se mentegesd önmagad, mert azzal csak rontasz a helyzeten. Mutass felé alázatot, biztosítsd arról, hogy bármilyen kérdésére őszintén válaszolsz.

2. Alkalmazd az Oreo módszert

Ismered az Oreo kekszet? Na, ez az édesség most a segítségedre lehet. Nem, nem vigaszdíjként kell a párod kezébe nyomni! Az Oreo módszer lényege, hogy kívülről befelé haladva mondod el az igazságot a másiknak. Ahogy az édes csokis keksz korongok védik a tölteléket, neked is így kell felépítened az igazsághoz vezető utat. „Nagyon szeretlek, fontos vagy a számomra. Ezért kell mondanom valamit, mert azt akarom, hogy erős és szerető kapcsolatunk legyen. Utálom a titkokat és a hazugságokat.” Miután elmondtad, hogy mit jelent számodra a másik, jöhet a keksz belseje, avagy a mondandód lényege: a töltelék. Kérd meg, hogy ne szakítson félbe, majd mentegetőzés nélkül mondd el az igazságot. A hazugság tisztázása után zárd a vallomásodat a második csokis koronggal, tehát valamiféle pozitív mondattal. „Nincs mentség a viselkedésemre. Ez az én hibám. Arra szeretnék összpontosítani, hogy a kapcsolatunkat még erősebbé és jobbá tegyük, mint valaha.”

3. Ne kezdd el a párodat hibáztatni

Mindig könnyebb a másik szemében keresni a szálkát, mint beismerni, hogy hibáztál. Viszont a legrosszabb taktika az, ha a beszélgetés során áthárítod rá a felelősséget. Fontos, hogy ne kezdj hasonló mondatokba: Azért tettem ezt, mert hónapok óta közömbös vagy az irányomba.

4. Tervezzétek meg, hogy mi legyen a következő lépés

Ne feledd el, hogy a párodnak jogában áll a saját érzelmei szerint cselekedni. Ameddig ő nem szeretné mélyebben megbeszélni a problémát, addig nem tudsz túl sokat tenni. Egy biztos, hogy tudatosítanod kell benne, hogy te készen állsz helyrehozni a dolgokat. Sőt, szakember segítségét is kérhetitek, akivel a közös munka során közelebbről megvizsgálhatjátok, hogy pontosan mi vezetett a hazugsághoz.

5. Az igazság felszabadít

Az elhallgatott hazugságok biztosan hatással lesznek a hangulatodra. Azzal, hogy elmondod a párodnak az igazat, óriási terhet veszel le a válladról. Arról nem is beszélve, hogy a titkolózással többé nem mérgezed a kapcsolatodat. Persze előre nem tudhatod, hogy mi lesz a másik reakciója, de az első lépést már megtetted ahhoz, hogy tiszta lappal folytassátok.

Nyitókép: Witthaya Prasongsin/Moment/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: