Hazugságok hálójában – Visszaállítható a bizalom egy csalódás után?

Az őszinteség a párkapcsolatok alapját képezi. De mi van akkor, ha hazugságon kapjuk életünk szerelmét? Az alábbi gyakorlati módszerek segíthetnek helyreállítani a bizalmat.

Minden egészséges kapcsolat a bizalmon alapszik. Az apró hazugságok, egy kisebb flörtölés, vagy egy konkrét megcsalás mind feszültséget generálhatnak egy kapcsolatban. A feszültség pedig szorongáshoz, stresszhez vezethet, ami előbb vagy utóbb komoly éket ver a felek közé.

Egyszer fent, egyszer lent

Ne legyünk naivak, minden kapcsolatban vannak hullámvölgyek, vagy rosszabb periódusok. Ez a világ legtermészetesebb dolga, hiszen nem kell, hogy egy párkapcsolatban egymás klónjaiként viselkedjünk, vagy mindenről ugyanúgy gondolkodjunk. Emiatt is különösen fontos az őszinte kommunikáció. Ha meg tudunk fontos és jelentéktelen dolgokat egymással beszélni, de legalábbis meghallgatjuk a másikat – még akkor is, ha nem értünk vele teljes mértékben egyet – , az nagyban hozzásegíthet ahhoz, hogy ne kezdjük el hazugságokkal áltatni egymást.

Párkapcsolati szakértők szerint a házasságok válsága az esetek többségében olyan apró dolgokkal indul, amelyeket egy őszinte beszélgetéssel akár meg is lehetett volna előzni. A legkisebb mellébeszélések, vagy ártatlan elszólások is alapjaiban rendíthetik meg a bizalmat. Ha pedig a bizalom nem száz százalékos, akkor idővel minden gyanússá válik, ami egészen a rögeszmévé is tud fajulni.

nő férfi vita manipuláció párkapcsolat
Fotó: demaerre / Getty Images

Szerencsére azonban a hazugság nem mindig „végzi ki” a kapcsolatot. Ami természetesen nem jelenti azt, hogy könnyű helyreállítani a bizalmat, sőt, ilyenkor komolyan kell dolgozni azon, hogy újra nyitottan tudjunk egymás felé fordulni.

Ezek a gyakorlati módszerek segítenek, hogy helyreálljon a bizalom a kapcsolatotokban:

Ne nyomd el magadban a dühöt és a csalódottságot

Teljesen normális, ha a legkisebb mértékű hazugság is dühöt, bizonytalanságot és szomorúságot vált ki belőled. Ne nyomd el magadban ezeket az érzéseket, hanem add ki magadból, hogy ne nyomják tovább a lelkedet. Ha úgy érzed a sírás segítene, akkor sírd ki magadból a bánatod. Ha jólesne, hogy valaki meghallgat, anélkül, hogy tanácsokkal látna el, akkor öntsd ki a szíved egy barátodnak. Fontos, hogy ne hordozd magadban a negatív érzelmeket, mert megmérgezik a lelked, és hosszú távon a kapcsolatot is.

Beszéljétek meg a történteket

A férfiakkal sokszor nehéz őszintén kommunikálni. Különösen igaz ez azokban a helyzetekben, amikor tisztában is vannak vele, hogy hibáztak. De ettől függetlenül nagyon fontos, hogy a benned kavargó kérdésekre választ kapj. Ez már csak azért is elengedhetetlen, hogy mindketten túl tudjatok lépni a helyzeten. Ha elvarratlan szálakkal mész tovább, akkor a bizalmatlanság folyamatosan ott fog motoszkálni benned, ami további viták és feszültségek forrása lesz. Azzal azonban tisztában kell lenned, hogy nem biztos, hogy a válaszok tetszeni fognak, és esetleg feltéphetnek korábbi sebeket. Bármilyen nehéz, ne vágj közbe, ne vádaskodj, próbáld az ő szemszögéből is „megérteni” a helyzetet. Az lebegjen a szemed előtt, hogy a célod a helyzet megoldása, és nem a szakadékok mélyítése.

Ha megbocsátasz, akkor vedd komolyan

Ha megbeszéltétek a problémát és megbocsátottál, akkor tartsd magad ehhez, vedd a döntésedet komolyan. Lehetnek még benned egy ideig tüskék, de nem szerencsés, ha rendszeresen előhozakodsz a rossz érzéseiddel. A bizalomnak, a megbocsátásnak kölcsönösnek kell lennie. Ha azt érzi, hogy nem léptél túl teljesen a történteken, akkor egy ponton túl azt gondolhatja, hogy minek strapálja magát feleslegesen.

Ne játssz biztonsági őrt

A megbocsátáshoz és a bizalom helyreállításához nincsen szükség arra, hogy elkérd az összes jelszavát, vagy látni akard az üzeneteit. De az sem szükséges, hogy minden lépésével pontosan tisztában legyél, amikor nem vagytok együtt. Ne feltételezd azt, hogy valami rosszban sántikál, inkább gondold végig, hogy te örülnél-e, ha az üzeneteidet böngészné, vagy a telefonodban kutakodna. Ne abba fektess időt és energiát, hogy kontroll alatt tartsd, mert előbb-utóbb szabadulni akar majd ebből a „fogságból”. Inkább azon munkálkodjatok, hogy megerősítsétek a kapcsolatot.

Tekints előre

Ami megtörtént, azon nem tudsz változtatni. Ne rágódj a múlton, csak előre tekints. Helyezd új alapokra a kapcsolatot, randizzatok, erősítsétek a szövetségeteket. Szervezzetek olyan közös programokat, ami újdonság az életetekben, hiszen egy tartós kapcsolat mindig folyamatos munkát és törődést igényel. Biztos, hogy ezután is lesznek majd hullámvölgyek, de megerősödve könnyebben veszitek majd az akadályokat.

Ezek a gyakorlati tanácsok sokat segíthetnek, ha mindkettőtök számára fontos a kapcsolat. Azonban ha notórius hazudozóval van dolgod, ha rendszeresek a füllentések, megcsalások, ha gúnyt űz az érezéseidből, vagy kifejezetten szórakoztatja, hogy szenvedni lát, akkor nyugodt szívvel engedd el, mert nem ő a megfelelő társ számodra.

Forrás: self.com

Nyitókép:Prostock Studio/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: