Helen Mirren életműdíjat kap

Helen Mirren élete egyik legnagyobb elismerését kapja meg 2022 februárjában: ő lesz az a színész, aki páratlan karrierjéért átveheti a Screen Actors Guild, azaz a SAG Awards életműdíját.

Helen Mirrent érte az a megtiszteltetés, hogy átveheti a SAG Life Achievement Awardot, azaz a Screen Actors Guild Awards életműdíját. Ezzel a 76 éves színésznő lesz a 57. személy, aki megkapja az 1962 óta létező SAG Life Achievement Awardot. A díj a filmipar egyik legrangosabb kitüntetése, amelyet korábban olyan színészeknek ítéltek oda mint Robert De Niro, Julie Andrews, Clint Eastwood, Morgan Freeman és Audrey Hepburn.

Helen Mirren színészként és emberként is követendő példát mutat

Tavaly a koronavírus-világjárvány miatt – sok más díjátadóhoz hasonlóan – a SAG Awards elmaradt (pontosabban egy előre rögzített egyórás műsoridőt kapott), de már hivatalosan is bejelentették, a kényszerszünet után az esemény újra visszatér. Mirren és a többi díjazott a 28. Screen Actors Guild Awards díjátadón veheti át a kitüntetést, amelyet 2022. február 27-én, vasárnap rendeznek meg a Santa Monicában található Barker Hangarban. A SAG Életműdíjat azok kaphatják meg, akik karrierjük során a „színészi szakma legkiválóbb eszméinek előremozdítását segítették”, vagyis a színészi pályafutás és eredmények mellett a társadalmi szerepvállalást is figyelembe veszik a bírák. A brit színészlegenda minden kritériumnak megfelelt, hiszen több mint 50 éves karrierje alatt számos humanitárius misszió mellett kiállt. 2004-ben például az ugandai polgárháborús válság megoldására sürgette a világvezetőket. Valamint a nőjogi mozgalmak kapcsán is rendszeresen említésre kerül a neve, hiszen többször is felszólalt a – sok országban még ma is elfogadott – kényszerházasság ellen. 

„Helen Mirren egész egyszerűen zseniális és ragyogó tehetség. A mégsem-olyan-nyugdíjas CIA-szupergyilkostól a magyar takarítónőig és a csodálatos II. Erzsébetig bármit képes eljátszani. Nagyon magasra tette a mércét minden színész számára, és még saját, rendkívüli teljesítményét is túlszárnyalja minden egyes szerepével.” – mondta Fran Drescher, a SAG-AFTRA elnöke. 

Forrás: Variety
Nyitókép: Rachel Murray/Getty Images for L’Oréal Paris

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: