Helga Stentzel képzőművész különleges módon hívja fel a figyelmet a klímaváltozásra

Egy orosz származású, Londonban élő képzőművész újabb varázslatos alkotással egészítette ki installáció-sorozatát. A ruházati cikkekből ezúttal egy jegesmedvét formált meg, ezzel figyelmeztet minket a globális felmelegedés problémájára.

Helga Stentzel Háztartási szürrealizmus című projektjével hatalmas sikert ért el, ötletes munkáinak köszönhetően az egész világ megismerte a nevét. Stentzel hétköznapi tárgyakból – például bútorokból, ételekből vagy játékokból – kreál szellemes képeket, amellyel azt üzeni, találjuk meg a hétköznapok varázsát, a tökéletlenségek szépségét. A Háztartási szürrealizmus visszatérő elemei azok az állatfigurák, amelyeket Stentzel ruházati termékekből alakít ki, és egy szárítózsinórra felakasztva fotóz le. Korábban már bemutatta Smoothie-t, a tehenet és a Pegazus nevű lovat is, és most egy újabb installációval egészítette ki a sorozatot. A jegesmedve saját pulóveréből és kisfia sapkájából készült, a háttérben a havas orosz hegyvidék látható. Az új alkotás mögött komoly üzenet rejlik. Célja, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozásra és a fenntartható döntések fontosságára.

Fotó: @helga.stentzel/Instagram

„A művészet mindig nagyon erős közeg volt, amíg egy művésznek van mondanivalója, azt megoszthatja az alkotásain keresztül” – mondta Stentzel a desigboomnak. „A művészet legérdekesebb aspektusa az, hogy kapcsolatba léphet a tudatalattinkkal. Közvetlenül a szívhez szól, nagyon gyakran kikerüli az agyat. A mai világban, amikor sokan élünk üvegekkel és fémekkel körülvett nagyvárosokban, ahol napról napra gyengül a kapcsolat köztünk és a természet között, a művészet az, ami segíthet újra megteremteni az elveszett kötődést. Úgy tűnik, a logika és a racionális gondolkodás nem sokat segít, mivel mi, emberek, csak akkor törődünk valamivel vagy valakivel, ha közel áll hozzánk” – magyarázta az alkotó, aki az elmúlt években többször is felszólalt a környezetvédelem mellett. Sőt, a jegesmedvés installációt ábrázoló printek megvásárlásával a rajongói is csatlakozhatnak hozzá. Stentzel ígéretett tett arra, hogy minden eladott termék után 100 fát ültetnek el.

Fotó: @helga.stentzel/Instagram

Forrás: designboom
Nyitókép: @helga.stentzel/Instagram

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: