Csodaszép printelt kerámiákkal tiszteleg a természet szépsége előtt egy fiatal iparművész

Hessa Al-Ajmani iparművész munkáin olyan virágmotívumokat fedezhetünk fel, amelyek édesanyja kertjét díszítik. Az arab keramikus a növények segítségével nyomatokat készít, ettől elképesztően realisztikusak és gyönyörűek a minták.

Hessa Al-Ajmani szerint ebben a gyors és tömeggyártásra szakosodott világban nagyon fontos, hogy a kézműves mesterségek hagyományát megőrizzük, továbbadjuk. Ezért a fiatal iparművész 2019-ben megalapította saját művészeti stúdióját, ahol keramikus és festő tanfolyamokat tart. Saját munkáira már 2018-ban felfigyelt az Instagram közössége – ekkor készítette el az első olyan kerámia tálat, amelyet mesés botanikai mintával díszített. A valósághű virág- és növénymotívumok gyorsan meghozták neki a hírnevet, egyedülálló stílusát ma már világszerte ismerik és csodálják.

Az alkotó az Egyesült Arab Emírségekben őshonos növényekkel dolgozik, amelyeket általában a közeli sivatagból, illetve édesanyja gyógynövény- és veteményeskertjéből gyűjt be. Ezekből állítja össze azokat a kompozíciókat, amelyeket a bögrék, a tányérok és más kerámiatárgyak képlékeny felületébe présel. Az égetés előtt eltávolítja a növényeket, utolsó lépésként pedig kifesti a realisztikus nyomott mintákat. A végeredmény magáért beszél.

Al-Ajmani minden egyes darabra „a természettel közös munka ajándékaként” tekint, hiszen az évszakok befolyásolják, milyen motívum kerül a tárgyakra és az agyagot is a természetnek köszönheti. Az alkotást tartja az egyik legjobb terápiának, mert türelmet igényel, és segít abban, hogy megtaláljuk a szépséget a tökéletlenségben. „A munkáim az otthoni emlékeimről és az öngyógyítás folyamatáról mesélnek. A virág- és a levélnyomatok nosztalgikus érzést keltenek, és arra hívják fel a figyelmet, hogy az otthon a szabad gondolkodás és a személyes fejlődés színtere”mondta a művész, aki saját stúdiójában is azt tanítja mindenkinek, becsülje meg a természetet és az otthonát.

Fotó: @hessaalajmani/Instagram
Fotó: @hessaalajmani/Instagram
Fotó: @hessaalajmani/Instagram
Fotó: @hessaalajmani/Instagram

Forrás: Colossal
Nyitókép: @hessaalajmani/Instagram

Ha tetszett a cikkünk, akkor ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: