Kezdd a hetedet egy inspiráló gondolattal!

Indul a woohoo. léleksimogató rovata

Hacsak nem a szerencsés kisebbség közé tartozol (mi például nem...), akkor a hétfőket általában nyűgösen, a hétvégét siratva kezded. És ugyan plusz egy szabadnapot nem tudunk varázsolni neked, de egy-egy pozitív üzenettel könnyíthetünk a napodon.

Természetesen eszünkben sincs más nevében beszélni, de azt azért elég bátran ki merjük jelenteni, hogy kevés olyan ember van, akinek hétfőként ne lenne szüksége a léleksimogatásra. Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy minden héten elhozunk neked egy-egy inspiráló, motiváló vagy tanulságos gondolatot a kedvenc, mentális egészséggel foglalkozó Instagram-oldalainkról. A sort a Mélylevegő Projekt (@melylevegoprojekt) egyik tanácsával indítjuk, aminél aktuálisabb üzenetet nem is találhatnánk a hétkezdésre.

Mélylevegő Projekt
Fotó: Instagram/@melylevegoprojekt

A megfelelési kényszer az egyik legalattomosabb veszély, ami ránk leselkedhet, különösen akkor, ha valaki egyébként még maximalista is. De ha folyton rábólintasz mindenre, csak azért, hogy ne okozz csalódást másoknak (és ezáltal magadnak is…), akkor veszélybe sodrod a mentális egészségedet. A túlvállalás ugyanis egyáltalán nem csak egy kis fáradtsággal vagy kialvatlansággal járhat… A kiégést pedig sokkal könnyebb megelőzni, mint orvosolni. Nemet mondani IGENIS ér – még a legjobb barátaidnak és a családodnak is.

Viszkok Fruzsi a Tedd rendbe az életed! című könyvében például elárulta, hogy ő az Eisenhower-mátrix segítségével rendszerezi a teendőit fontossági és sürgősségi szempont szerint. Ez a pofonegyszerű módszer arra is rávilágíthat, hogy pontosan miket is vállalsz be hétről hétre – akár feleslegesen. A trükkhöz mindössze egy kétsoros és kétoszlopos táblázatot kell felrajzolnod egy füzetbe. Az oszlopokat a sürgős és a nem sürgős címkével, a sorokat a fontos és a nem fontos címkével kell ellátnod.

  • Ami sürgős és fontos is, azt végezd el minél előbb, tedd a teendő-listád legelejére! (Ilyen például a számlák befizetése.)
  • Ami nem sürgős, de fontos, ahhoz rendelj egy határidőt, hiszen ezzel ráérsz később is foglalkozni. (Ha szeretnéd átrendezni a lakásodat, mert úgy érzed, az új lendületet adna, hagyj magadnak akár 2-3 hetet is erre a feladatra.)
  • Ami sürgős, de nem fontos, az nem feltétlenül kell, hogy a te to-do listádra kerüljön. (El kellene hoznod egy rendelésedet pár napon belül, de az átvevőpont abszolút nem esik útba? Kérd meg egy barátnődet, aki a környéken dolgozik. Hidd el, biztosan szívesen megteszi a kedvedért, mert tudja, hogy ezzel levehet egy terhet a válladról.)
  • Ami nem sürgős és nem is fontos azt pedig AZONNAL töröld is ki a teendőid közül és még a fejedből is! (Ne iktass be olyan programokat a hetedbe, amik valójában hátráltatnak abban, hogy végezz a teendőiddel, ráadásul akkor sem vinnének előre, ha valamiképpen mégis belesűríted őket a napirendedbe.)

Nyitókép: Samson Katt/Pexels

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: