Tudtad? A te hűtődben is ott lehet ez a hétköznapi hozzávaló, amitől gyönyörű lesz a hajad!

A csodás hajkorona csak részben genetika: ápolással, házi praktikákkal is sokat tehetsz érte. Állítólag ez a hozzávaló a titok, hogy gyönyörű legyen a hajad. Hittük is meg nem is, ezért kipróbáltuk.

Annyi hatékonynak mondott beauty hacket látok-hallok-olvasok nap mint nap, hogy nálam már nehéz elérni a komoly meglepődés szintjét. De attól, ami a minap szembe jött velem, még nekem is felszaladt a(z egyébként semmilyen csodaszerrel nem kezelt) szemöldököm. Azt írják ugyanis a Beauty mindentudók a Glam.com-on, hogy elég egyetlen konyhai összetevőt a frizurádra kenned, és hihetetlenül gyönyörű lesz a hajad. Ez az összetevő pedig nem más, mint a majonéz. Meglepő és/vagy mulatságos? Mielőtt bármit mondanál, járjuk kicsit körül a témát.

Mit tud a majonéz, amitől gyönyörű lesz a hajad?

Nyilván ez a nagy kérdés. A szakértők szerint azonban tuti, hogy valós előnyökkel számolhatsz, ha a hajadra kened (igen, ez épp olyan érzés, mint ahogy hangzik, de erről később). Ugyanis ez az olajban gazdag szósz puhává, fényessé és hidratálttá teszi a fürtöket. Mint azt Brendan Camp bőrgyógyász korábban a Bustle-nek elmagyarázta: „A majonéz olyan olajokat tartalmaz, amelyek a test természetes faggyújához hasonlítanak. A faggyú bevonja a hajszálakat, hogy azok puhák és hajlékonyak legyenek, és a nedvességet is magába zárja – tette hozzá.

Ha természetes módon zsíros hajtípusod van, talán nincs szükséged erre a segítségre. De a száraz vagy göndör fürtök esetében aranyat érhet!

Emellett a majonéz tele van hasznos vitaminokkal és tápanyagokkal. Egyik alkotóeleme, a tojássárgája zsírsavakat és olyan vitaminokat tartalmaz, mint az A-, E- és D-vitamin. A majonézben lévő peptidek pedig a Journal of Medicinal Food című folyóiratban megjelent tanulmány szerint elősegíthetik a haj növekedését. Bónuszként pedig ecetet is tartalmazhat, ami segíthet egyensúlyba hozni a fejbőr pH-értékét, így kevésbé viszket és korpásodik majd. Egy szó, mint száz: a szakértők szerint a majonéz igazi csodaszer lehet a hajad egészsége szempontjából, hiszen a kinézetétől a textúráján át a gyorsabb növekedésig és a korpamentesebb fejbőrig minden hasznos folyamatot és változást támogathat.

Így használd, és gyönyörű lesz a hajad

De hogyan változik ez a ragacsos szósz szuper hajpakolássá? Természetesen ennek is utánanéztem. A hozzáértők a haj benedvesítése után körülbelül egy csésze majonéz felkenését javasolják, a fejbőrtől a hajvégekig. Masszírozd be a fejbőrbe, majd simítsd el a hajadon. Ha nagyon kócosak a fürtjeid, egy fésűvel áthúzhatod, de utána ne felejtsd el alaposan megmosni a segédeszközödet. Ezután feltehetsz egy zuhanysapkát, és 15-20 perc pihentetés után öblítsd le, majd mosd meg a hajadat a szokásos módon. Ha kell, ismételd meg a hajmosást, mert ha marad a fejbőrödön a majonézből, az eltömítheti vagy irritálhatja a hajhagymákat. És ennyi!

Zsíros hajra tényleg nem ajánlott, de a száraz, sérült haj vagy a göndör, hullámos tincsek esetén hasznos lehet, mivel a majonéz simító tulajdonságai segíthetnek megszelídíteni és ragyogóan egészségessé tenni a hajadat. És, hogy mennyi az annyi? Heti egyszer használhatod, ennél többre sem a hajadnak, sem a fejbőrödnek nincs szüksége.

Emberkísérlet: kipróbáltam, mit tud a majonéz a hajamon

Mivel a hajtőnél gyorsabban zsírosodik a hajam, és nem is korpás, úgy döntöttem, csak a hajszálakon oszlatok el egy kis majonézt. Nagyjából fél csészényit kentem fel, ami nagyon fura érzés. Tekintve, hogy nem házi majonézzel, hanem boltival próbálkoztam, aminek az állaga is elég érdekes, plusz rögtön olyan szagom lett, mint egy hamburgerezőnek. A kutyám érdeklődve szemlélt, jött is kedveskedni, de átláttam a szitán és nem hagytam, hogy a kísérlet legfontosabb eszköze, a majonéz az ő hasában végezze.

Az eredmény engem is meglepett. Bár nehezen tudtam először csak sima meleg vízzel kiöblíteni a majonézt a tincseimből, egy alapos hajmosás végül pontot tett a ragacs és – mindenki kapaszkodjon – a szag végére is. Azt pedig már vizesen éreztem, hogy sokkal puhább a hajam, ami a szárítással fokozódott. Mindent elsöprő ragyogást én nem tapasztaltam, de ez a puhaság egyelőre mindent visz… nekem nagyon bejön. Ráadásul kifésülni sem volt horror, amitől azért tartottam balzsam nélkül, de mint kiderült, nem kellett volna. Szóval, ha azt nem is jelentem ki itt és most ünnepélyesen, hogy ezentúl hetente fogom alkalmazni, az szinte biztos, hogy nyáron néhány majonéz-kúrát azért biztosan kapni fog a hajam. Már csak azért is, mert kíváncsi vagyok, a házi recept, igazi tojással, ecettel vagy citromlével miben lesz más, jobb, több a frizurámnak.

Forrás: Glam.com
Fotó: Thomas Barwick / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Tedd meg a befizetéseidet, mi pedig megnöveljük a nyerési esélyeidet maximum 275 000 forintig. (x)