Hétköznapi kis varázslataink: talizmánok, amulettek és kabalák

Te is hordasz a táskádban valami kis figurát, követ, esetleg ásványt vagy a pénztárcádban szerencsepénzt? Ha valamilyen fontos találkozóra mész, van egy szerencsebugyid, kabalazoknid? Akkor ez a cikkünk érdekelni fog.

Neked mit jelent a kabala, a talizmán vagy az amulett szó? Mert képzeld, nagyon nem mindegy, melyikről beszélünk, annak ellenére, hogy a köznyelv általában egymás szinonimájaként használja. Energetikáik szerint a talizmánok aktív energiát, az amulettek passzív energiát képviselnek és védelmet nyújtanak, a kabalák pedig szerencsét hoznak és megvédenek az ártalmaktól. Nézzük, hogy ezeknek a mágikus tárgyaknak miben rejlik az ereje és mire használhatod.

Talizmán

Nevét a görög telesma, azaz tökéletesség, vagy a török talism szóra eredeztetik vissza, ami mágikus ábrát vagy mágikus ikont jelent. Mit jelent az, hogy aktív az energiája és mire jó ez? A talizmán nemcsak pozitív energiát vonz be birtokosa életébe, hanem véd az ártó energiákkal és a gonosz erőkkel szemben is, tehát szükség szerint vonz vagy hárít. Tulajdonosának energiát, erőt és bátorítást ad. Általában meghatározott célból készítik őket és abban is rendkívüli, hogy nemcsak egy személyt, hanem egész közösségeket, családokat, népeket, sőt országokat is képesek védelmezni. Gondolj a Szent Koronára, a magyarság különleges talizmánjára. Bármilyen anyagból készülhet, formája sem kötött, nagyon sok egy legendát vagy szentet, esetleg vallási jelképet képvisel, mint például Fatima keze, Salamon pecsétje vagy a római katolikus egyház Szent Benedek-medálja, amire egy ima kezdőbetűit vésték. Ezt egyébként a legrégebbi talizmánnak tartják.

Amulett

Az amulett név az arab hamalet, azaz csüngő, függő szóból származik. Mivel az arab nyelv „viselni, hordani” igéjére is származtatják, könnyen kikövetkeztethető, hogy egy személyhez kötődik és akkor tudja igazán kifejteni a hatását, ha viselője bőrével érintkezik. Különleges eljárással készül, elsődleges feladata a mágikus védelem, a szemmel verés, rontás, betegség, háborúban a sebesülés, balszerencse és betegségek ellen használták. Az egyiptomiak rengeteg amulettel rendelkeztek, amit kizárólag csak beavatott pap készíthetett lazúrkőből, gránitból, aranyból vagy ezüstből. Motívumaiban megjelent Isis szeme vagy Osiris gerince, de egyik legfontosabb amulettjük az ankh kereszt volt, ami az ősi Atlantiszból származó jelkép. A fáraók az örök élet, a hatalom és a tudás szimbólumaként viselték, a hiedelem szerint ugyanis megnyitotta a halál kapuját.

Kabala

A szó maga állítólag héber eredetű és elfogadás a jelentése. Nem összetévesztendő a kabbalával, ami a csak beavatottak által megismerhető, zsidó misztikus tan. A kabalák, a talizmánok és az amulettek tulajdonságait elegyíti. Aktív energiája van, mint a talizmánoknak és általános hatása, mint az amuletteknek. A kabaláknak az a dolguk, hogy szerencsét, sikert, bőséget hozzanak tulajdonosuknak. Biztosan te is keresgéltél – és remélem találtál is – már négylevelű lóherét. Tudod, mit jelképeznek a levelek? Az első levél a szerencsédért, a második a bőségedért, a harmadik a bőkezűségedért, a negyedik a testi épségedért van. Ha pedig célzottan szerencsehozónak készítik ezt a motívumot, alkotójuk igéző varázsigékkel, bűvös szertartásokkal mágikus erővel ruházza fel őket. Ettől függetlenül kabalának tekinthetsz olyan tárgyakat, emlékeket, amit szeretettel adtak neked vagy olyan emlék fűződik hozzá, amire mindig szívesen gondolsz vissza. Hiszen ezeket a rezgéseket ugyanúgy átveszik és megőrzik, mint a szakavatottak varázsigéit.

Fotó: Nannarin Suwanwihok / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: