Hétvégi könyvajánló – 3 világsztár megdöbbentő élettörténete

Kedvenceink életrajzából kiderül, hogy a csillogás mögött milyen lemondások és kudarcok is állnak.

Olvasni az egyik legjobb és legtartalmasabb kikapcsolódás. Aki pedig szeret a dolgok mélyére látni, és érdekli, hogy egy-egy sikeres életút mögött milyen nehézségek, kihívások és megpróbáltatások is állnak, annak érdemes elolvasni az alábbi könyveket. A világhírű sztárok életrajzi könyveikben elárulják, hogy a sikernek bizony komoly ára (is) van.

Bono

Bono: Surrender, openbooks.hu, 7649 Ft.

Bono, a zenész és aktivista, Surrender címmel írott első könyvének negyven fejezetét U2-dalok címei adják, amelyek az énekes személyes kedvenceiként is felfoghatóak. Őszinte visszatekintésében feltárulnak a dublini gyerekkor emlékei, a tini bandából stadionokat megtöltő világhírű rockegyüttes, a U2 felemelkedésének állomásai, és a sztár belső vívódásai is. A könyvben betekintést nyerhetünk az aktivistaként átélt időszakairól, és az emberi jogok és a társadalmi igazságosság érdekében tett erőfeszítéseiről is. A Surrender című könyv mégis elsősorban szerelmi vallomás feleségének, Alinak, akit azon a héten hívott először randevúra, amikor a U2 először próbált együtt. A kötetet Bono rajzai és egy nem szokványos fotómontázs-melléklet teszi teljessé. „Amikor nekiláttam az írásnak, azt reméltem, hogy részletesen kifejthetem mindazt, amit a dalokban éppen csak felvázolni tudtam. Az emberekről, a helyekről, az életem során felmerült lehetőségekről. A Surrender (megadás, feladás, lemondás) szó számomra számos jelentéssel bír. Írországban, magasra emelt, ökölbe szorított kézzel nőttem fel a hetvenes években, úgyhogy számomra ismeretlen volt ez a hozzáállás. Csupán közelíteni tudtam ehhez a fogalomhoz, míg a könyv kedvéért komolyan végig nem gondoltam. Még most is csak küszködöm vele, hatalmas erejü parancsolatnak tartom. Az együttesben, a házasságomban, a hitemben, a közéleti munkámban egyaránt. A Surrender egy zarándokról szól, aki nem halad az útján… de közben elég jól érzi magát” – nyilatkozta a népszerű énekes.

Will Smith

Will Smith: Will, libri.hu, 5525 Ft.

A könyv, amiről Oprah Winfrey úgy nyilatkozott, hogy: „a legjobb életrajz, amit valaha olvastam”. Will Smith philadelphiai kölyökből lett korának egyik legnagyobb rapsztárja, majd Hollywood egyik legfényesebb csillaga. Karrierje valódi tündérmese – ám ez csak a történet egyik fele. A Will című memoár mélyreható önvizsgálat eredménye, számvetés mindazzal, amit Will Smith akaraterejének köszönhetően elért, és mindazzal, amiről le kellett mondani ezért. Megtudhatjuk például, hogyan tudott úrrá lenni az érzelmein annak érdekében, hogy folyamatosan a legmagasabb szinten tudjon teljesíteni, és hogyan volt képes megküzdeni a rá nehezedő hihetetlen nyomással. A színész őszintén, önmagát nem kímélve vall az általa elkövetett hibákról, a nehézségekről és a kudarcokról is.

Paul Newman

Paul Newman Egy hétköznapi ember különleges élete, jaffa.hu, 4399 Ft.

A részben magyar származású, ikonikus színész könyve öt éven át készült. 1986-ban Paul Newman és legközelebbi barátja, Stewart Stern forgatókönyvíró felkereste Newman családtagjait, barátait és közeli munkatársait, és interjúkat készített velük a színész életéről, majd a színész maga is is elmesélte a saját nézőpontját. Egyetlen kikötés volt, hogy bárki, aki megszólal, legyen teljesen őszinte. Az évekig tartó munka eredménye egy rendkívüli memoár, a szokásos sztáréletrajzoktól eltérően irodalmi igényességgel, izgalmasan megírt szöveg, több ezer oldalnyi interjúátiratból összeszerkesztve. Newman hangja rendkívül erőteljes: hol vicces, hol fájdalmas, de legfőképpen kegyetlenül őszinte. A további megszólalók – gyermekkori barátok, bajtársak, családtagok, munkatársak, mint például Tom Cruise, George Roy Hill, Martin Ritt vagy John Huston – gazdagítják, színesítik és kontextusba helyezik a történetet. Newman őszintén és részletesen mesél traumákkal teli gyermekkoráról, tinédzserkori bizonytalanságáról, fiatalkori kudarcairól a nőkkel. Vall a sztárságról, korai riválisairól (Marlon Brando és James Dean), első házasságáról, alkoholizmusáról, Scott fia haláláról, és arról a vágyáról, hogy lányai megértsék az igazságot apjukkal kapcsolatban. „Szerettem volna papírra vetve helyükre tenni a dolgokat, megtépázni a fejemre nőtt legendát, leszámolni néhány mítosszal, és távol tartani a piranhákat. Dokumentálni akartam életemet ezen a planétán, lehetőleg a pontosság igényével. Mert mindaz, amit eddig leírtak rólam, a közelében sem jár a valóságnak” – fogalmazott Paul Newman.

Nyitókép: Sergione Infuso/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: