Hiába az a sok guggolás, nem látod az eredményét? Lehet, hogy te is elköveted ezeket az edzésbakikat

Nem elég mély, nem elég intenzív vagy a tempóval van a gond?

Lelkesen végzed a guggolásokat, látszólag azonban semmi eredménye? Vajon csak a türelmetlenséged beszél belőled, vagy valamit tényleg elszúrsz edzés közben? A szakértők most elmondják, min érdemes javítanod!

Ha hatékony mozgásformát keresel a feneked formálására, a legkézenfekvőbb és egyik leghatékonyabb gyakorlat: a squat. Ez nemcsak a farizmot dolgoztatja meg, a négyfejű combizom, a combhajlító izom, a hasüreget körülvevő core izmok, a csípő hajlítóizom és a hátizom is terhelést kap, tehát ha guggolásra adod a fejed, sokkal formásabb lehetsz. Ez elég jól hangzik, ugye?

Ha belevágsz, légy türelmes magadhoz, az izomépítés ugyanis lassú folyamat, a látható eredményhez pedig idő kell. Az is fontos, hogy elkerülj néhány alapvető hibát, éppen ezért összegyűjtöttük a leggyakoribb edzésbakikat, amik visszatarthatnak a feszes, kerek popsi elérésében.

A technikád csak egy hármas alát érdemel

„A leggyakoribb baki, amit nap mint nap látok squat közben, hogy a legtöbben a térd hajlítására fókuszálnak ahelyett, hogy hátratolnák a csípőjüket” – mondja Chelsea Axe fitneszszakértő-csontkovács. Olyan ez a gyakorlat, mintha székre ülnél, ahhoz, hogy letedd a feneked, nem a térdeiden hajlítasz, hanem a csípőd lendíted hátra. Ha térdből indítod a squatot, nemcsak, hogy nem a megfelelő izmokat terheled, de növeled a sérülés kockázatát is.

Bizonytalan vagy? Kérj meg egy edzőt, hogy ellenőrizze a technikád, vagy vedd videóra magad a gyakorlat közben. Figyelj arra, hogy a sarkad a talajon maradjon, ne told előre a térdeidet és maradjanak párhuzamosak, a hátad pedig mindvégig egyenesen tartsd!

Dolgozik egyáltalán a farizmod?

Az ülő életmódot folytatóknak rossz hírünk van. „Amikor ülünk, a farizom nem dolgozik, és minél többet ücsörgünk, annál jobban elkényelmesedik a hátsónk, ez pedig az edzésre is kihat, nehezebb aktivizálni az izmokat” – mondja Grayson Wickham fizikoterapeuta. „Sőt, ami még rosszabb: anélkül is guggolhatsz, hogy egyáltalán megdolgoztatnád a farizmod.”

Ne csak a squat előtti bemelegítéskor mozgasd át magad, legyen a reggeli rutinod része az izmok beizzítása, például ezzel a hídgyakorlattal, amit labda nélkül is végezhetsz. Csak arra figyelj, hogy, amikor kitolod a csípőd, feszítsd rá a farizmodra.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Anne Griffith (@anne_griffith_fitness) által megosztott bejegyzés,

Nem edzel elég keményen

Ha úgy érzed, megrekedtél az edzésben, és nem elég látványos az eredmény, itt az ideje rákapcsolnod a tempóra és bekeményíteni.

„Amikor egy vendégem elégedetlen az eredményével, 6 hetes intenzív edzést iktatunk be, hogy stimuláljuk az izomnövekedést– mondja Pete McCall személyi edző. Azt tanácsolja, 3-4 kört végezz, 6-10 squattal, a körök között pedig iktass be 2-3 perces szüneteket. Olyan keményen végezd a gyakorlatokat, hogy az edzés végére azt érezd, fizikálisan képtelen lennél még egy szabályos guggolásra.”

Nem játszol a tempóval

Ahogy az intenzitás növelésével, úgy a sebesség variálásával is elképesztő formákat érhetsz el. A squatnak három fázisa van, a terpeszbe ereszkedés, az ülőpóz megtartása és a felemelkedés. A tempó váltogatásával variálhatod, hogy mennyi ideig tartson egy-egy szakasz.

Az első szakaszban terheljük meg a legkeményebben az izmokat, ilyenkor mikrosérülések keletkeznek az izomszövetben, a regeneráció során viszont erősebbé válnak az izmok. Wickham ezért azt tanácsolja, hogy a squat első szakasza legyen hosszabb, mondjuk 3-5 másodperc, míg a póz megtartása, vagyis a második szakasz csak 1-2 másodpercig tartson. „Szó szerint remegni fognak az izmaid a lassú tempóban végzett ismétlések után.

Nem guggolsz elég mélyen

A helyes squatnál a combok helyzetét tekintve legalább vízszintig, vagy az alá kell ereszkedni. Ilyenkor az a pont, ahol a csípőd és a combod találkozik, a térdeddel egy vonalban vagy az alatt van. Sokan ott rontják el, hogy nem érnek el eddig a mélységig.

Axe szerint két fő oka lehet annak, ha valaki nem ereszkedik elég mélyre. Elképzelhető, hogy túl kicsi a terpeszed, vagy nem mozdítod eléggé a csípőd. „Javíts a terpeszeden, a sarkaid vállszélességű távolságban helyezkedjenek el, a lábujjaid pedig enyhén kifelé nézzenek. Ezután told hátra a feneked és ereszkedj addig, amíg kényelmesnek érzed a guggolást. Ha így sem megy, a hajlékonyságodon kell dolgoznod, érdemes beépítened a rutinodba olyan nyújtógyakorlatokat, amik nyitják a csípőt, ilyen például a galambpóz is.

Leragadtál egyetlen variációnál

„Egyetlen gyakorlat nem elég hatásos ahhoz, hogy szép eredményeket érjünk el – mondja Karena Dawn személyi edző-táplálkozási tanácsadó. Az izmos, feszes fenékért az izmokat több irányból is meg kell mozgatnunk.

„Rengeteg típusú squat közül lehet választani, ilyen például a saját testsúlyos, a mellső, a serleg, a tarkón guggolás vagy a jump squat, hogy csak néhányat említsünk. Ezek mind eltérő módon mozgatják meg az izomcsoportokat.” Ha tehát eddig csak a hagyományos guggolásra szorítkoztál, ideje szélesíteni a palettát, próbálkozz egy új gyakorlattal, mondjuk a jump squattal:

„Csak guggolsz

A squat szuper gyakorlat, de számos más mozgásformával is elérhetsz hasonló eredményeket, ilyen például az elemelés/felhúzás vagy a kitörés. A legjobb, ha kombinálod ezeket a gyakorlatokat, így a csípőd, a farizmod és a térdhajlító izmod különböző pontjait dolgoztatod meg.

„A csípőemelés/csípőkitolás (hip thrust) gyakorlatok még eredményesebben aktivizálják a farizmot, mint a guggolás – mondja Esther Avant személyi edző. Ha még hatékonyabb rutinra vágysz, a saját testsúlyos edzés mellett próbáld ki a súlyzós és a gumiszalagos variációkat is.

Mi a helyzet a diétáddal?

Képtelenség tömeget növelni anélkül, hogy módosítanál az étkezési szokásaidon. „Félelmetesnek tűnhet a kalóriatöbblet fogyasztása, de enélkül nincs izomépítés – mondja Avant. „Plusz 100-300 kalóriára is szükséged lehet naponta az erős farizom kidolgozásához.

Azt is érdemes átgondolnod, mit eszel edzés előtt és után. Edzés előtt fel kell tankolnod, hogy energiához juss, de ha túl sokat fogyasztasz, csökken az edzés hatékonysága. „Közvetlenül edzés előtt gyors felszívódású szénhidrátokat fogyassz – mondja Rachel táplálkozási szakértő. Ha viszont még 2-4 órád van az edzésig, törekedj a kiegyensúlyozott étkezésekre, fehérjével és összetett szénhidrátokkal. Az edzést követően sovány fehérjéket fogyassz, ezek támogatják ugyanis az izmok regenerációját.

Túl sokat guggolsz vagy épp nem eleget?

Gondolnád, hogy a túl gyakori, túl intenzív edzés is akadályozhat a fejlődésben? „Egy izomcsoport megdolgoztatása után szükséges a 48 órás regenerációs periódus, mivel minden erőnléti edzés során mikrosérülések keletkeznek az izmokban.” Ergo nem előnyös két egymást követő nap megterhelned a tested.

„Az izmok pihentetése nélkül guggolni olyan, mint amikor 10 százalékon van a telefonod, de még elindítasz egy nagy felbontású videót – mondja McCall.

Természetesen a másik véglet sem hoz eredményt, ha havonta kétszer állsz neki az edzésnek, maximum egy jó izomlázzal jutalmazod meg magad. A sikeres edzés egyik legfőbb titka a következetesség, szóval heti 1-2 edzést mindenképp iktass be, és tartsd szem előtt a szakértők tanácsait a gyakorlatok végzése közben!

Nyitókép: wundervisuals/Getty Images
(shape.com)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: