Te hogy tudtad? Hidegen vagy melegen kell inni a vizet?

Nagyjából mindannyiunknak természetes, hogy hidegen isszuk a vizet. De emlékeztek a reklámra, amelyben villámcsapásként éri a hideg víz a lány fogait? Talán itt az ideje, hogy átgondoljuk vízfogyasztási szokásainkat?

Van egy barátnőm, aki rendszeresen forró vizet kér, ha elmegyünk valahová. Mindig kicsit csodabogárnak tartottam, titkon mindig vártam, hogy elővesz valami saját teafiltert, ezért soha nem firtattam sajátos szokásainak okait, mígnem egyszer valahogy beletaláltunk ebbe a témába is. Kiderült, egyáltalán nem holmi hóbortról van szó. Utánanéztem, és kiderült, az ayurvéda szerint a hideg vagy jeges víz kifejezetten rosszat tesz emésztőrendszerünknek. Van azonban más álláspont is.

Amikor a víz feléleszti a tüzet

Az ayurvedikus gyógyítók alaptézise, hogy nemcsak a víz, hanem bármi másnak is a hőmérséklete, amit elfogyasztasz, befolyással bír az emésztőrendszerre. A hideg folyadék szinte lestresszeli az emésztőrendszert azzal, hogy leszűkíti a véráramlást. A hideg víz a belekben lelassítja az enzimelválasztást, ami nyirokpangáshoz vezethet, az pedig még lassabb anyagcserét okozhat. A szobahőmérsékletű és a meleg víz azonban pont ellenkező hatást fejt ki. Elősegíti az emésztőrendszer keringését, és feléleszti az “agnit” vagyis az emésztőtüzet.

Szénsavas víz

Idd magad egészségesre

A vízfogyasztás fontosságáról már kismilliószor olvashattunk, de a víz hőfokára kevesen térnek ki. Pedig az elfogyasztott folyadék hőmérséklete befolyásolja az agnit. És amíg az erős agni, vagyis a jó emésztés általánosságban jó egészségügyi állapothoz köthető, úgy a legyengült agni az emésztési zavarokhoz. Az étel nem megfelelő feldolgozása pedig hosszabb távon a méreganyagok felhalmozódását, ezáltal betegségek megjelenését idézi elő.

Máglyára vele?

Dr. Charles Elder M.D. MPH belgyógyász és ayurvéda kutató orvosként azt javasolja, a jeges vizet örökre felejtsük el. Még nyáron, amikor a legtikkasztóbb a hőség, akkor is érdemesebb a szobahőmérsékletű innivalót választani, mert annyira káros a jeges, hideg italok fogyasztása. Ráadásul, amikor testünk ki van melegedve, az emésztőrendszernek sokkal nagyobb energiaráfordítást jelent fenntartani az agnit. Tehát ha ilyenkor jéghideg vizet fogyasztunk, akár fél napra is megállíthatjuk vele emésztésünket.

Az ayurvédikus szemlélet szerint legjobbat akkor teszel, ha nagyjából a testhőmérsékletednek megfelelő hőmérsékletű vizet iszol, mert ebben az esetben a szervezet nem terhelődik meg különösebben.

23 fokos vizet kellene inni?

Ezzel szemben a Columbia Egyetem kutatása szerint a hideg víz gyorsabban hagyja el a gyomrot, szóval ha nagyon szomjas vagy, sokkal gyorsabban és hatékonyabban tudsz hidratálódni. Az American College of Sports Medicine kutatásaiban pedig kifejezetten azt javasolja, hogy nagyobb megterhelés vagy edzés előtt inkább szobahőmérsékletnél kicsit hűvösebb, körülbelül 23 fokos vizet fogyasszunk.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba

Az igazság, ahogy lenni szokott, szerintünk valahol középen lesz elrejtve. Ahogy mindannyian mások vagyunk, az ivási szokásaink is eltérőek lehetnek. A legjobb az, ha leteszteled saját magad, és megnézed, melyik hőmérséklet milyen hatással van rád. Én a nagyon hideg, vagy túlságosan meleg vizet szinte soha nem kívánom, de langyosat citrommal, vagy kellemesen hideget nagyon szívesen iszom. A legfontosabb pedig mégiscsak az, hogy elegendő mennyiséget fogyasszunk a testünk nagy részét alkotó folyékony csodából.

Forrás: well+good
Nyitókép: Westend61 / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: