Híres férfiak, akik büszkén kiállnak a nők jogaiért

A feminista mozgalmakat nők kezdeményezték, azonban manapság egyre több ismert férfi is használja a hírnevét arra, hogy kiálljon a női egyenjogúság mellett!

Emma Watson a modernkori feminizmus szószólója indította útjára az ENSZ-ben az első olyan kampányt, amely a férfiakat is segítségül hívta az egyenlőség eléréséhez. A #HeForShe kezdeményezés évekig sikeresen futott és többek között ennek is köszönhetjük, hogy az ismert férfiak nem félnek megosztani a feminista nézeteiket a nagyközönséggel.

Legutóbb Justin Bieber egyetlen mondatával nyűgözött le mindenkit, amikor Ellen DeGeneres vendége volt. Egy kérdezz-felelek játék során felmerült az a kérdés, hogy az énekes hány gyereket is szeretne, Justin pedig briliánsan válaszolt a kérdésre. „Szerintem ez Hailyen múlik majd, hiszen az ő testéről beszélünk.” De nem ő volt az első olyan férfi, aki arra használta fel a hírnevét, hogy a nők mellett szólaljon fel, íme még pár olyan híresség, akik büszkén hívják magukat feministának.

John Legend

A többszörös Grammy-díjas énekes saját bevallása szerint már csak úgy mutatkozik be, hogy ő Crissy Teigen férje, hiszen a feleségének mára sokkal nagyobb követőtábora van, mint neki. „Minden férfinak feministának kellene lennie. Ha a férfiak többet foglalkoznának a nők jogaival, akkor a világ egy jobb hely lenne. Sokkal jobban járunk, ha a nők nincsennek elnyomva, hiszen az minden szempontból egy jobb társadalomhoz vezet.”

Harry herceg

Harryt manapság sokan támadják, amiért idén úgy döntöttek a feleségével, Meghannal, hogy hátat fordítanak az angol királyi családnak. Azonban Harry döntésében hatalmas szerepet játszott a szexista bulvársajtó, amely folyamatosan kritizálta feleségét, és már többen is attól féltek körülöttük, hogy a történelem meg fogja ismételni önmagát. „Köztudott, ha a nőket nem nyomják el, akkor azzal a körülöttük élők életét is javítjuk – a családjukét, a közösségükét és végül az egész országét. Azonban ehhez szükségünk van a férfiakra is, hogy észrevegyék ebben mekkora szerepet játszanak. Az igazi férfiak méltósággal és tisztelettel viselkednek a nőkkel.”

Mark Ruffalo

A Marvel Univerzum hőse korábban egy személyes történettel kampányolt a nők abortuszjoga mellett, amely a mai napig megosztja Amerikát. „Megdöbbentett, amikor először hallottam édesanyám illegális abortuszának történetét, elszomorított az aljassága a társadalomnak, amely ilyenre kényszeríti a nőket. Nem tudtam megérteni az emberiesség hiányát, de ez ma sincs másként.”

Will Smith

Will Smith már nem először használta a hírnevét jótékony célokra, azonban mégis az volt az eddigi legmegindítóbb nyilatkozata, amiben a lányáról, Willowról beszélt és arról, hogy ő, mint apa milyen felelősséggel tartozik felé. „Megengedtük Willownak, hogy levágja a haját. Amikor egy kislány apukája vagy, akkor fontos, hogy meg tudd tanítani neki, hogy ő uralja a saját testét. Ha arra tanítom, hogy rajtam múlik az, hogy a saját haját levághatja-e vagy sem, akkor amikor felnő egyszerűen lecserél engem egy másik férfira. Muszáj, hogy tudja, ő uralja a saját testét, szóval amikor felnő, akkor ennek a tudatában indul el a nagyvilágban.”

Nyitókép: Axelle/Bauer-Griffin / Getty Images 

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: