Hivatalosan is ez a legstresszesebb pontja a napunknak

Egy új kutatás kimutatta, hogy melyik a nap során az az időszak, amikor a legingerültebbek vagyunk és úgy érezzük, összecsapnak a hullámok a fejünk felett.

Nem számít milyen korán kelünk, reggelente valahogy sosem jut elég idő semmire. Éppen ezért a reggeli teendők általában a folytonos stresszről és nyüzsgésről szólnak. Ha a te napjaid is hasonlóan indulnak és mire a munkába érsz már a plafonon vagy az idegességtől, akkor ne aggódj, nem vagy ezzel egyedül. A kutatók ugyanis nemrég megerősítették, hogy a reggelek valóban a nap legidegtépőbb pontjai. De vajon egész pontosan melyik órában a legsűrűbb a stresszorok jelenléte, és melyek a leggyakoribb kiváltó okok?

Melyik a nap legstresszesebb időpontja?

Egy 2000 résztvevővel végzett londoni kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a nap legstresszesebb ideje nem más, mint a reggel 7:23. Nem meglepő, hiszen legtöbbünket ekkor ér a legnagyobb mennyiségű stresszfaktor. Ez persze egyénenként és nemek tekintetében is kissé eltérő lehet. A nők  általában valamivel hamarabb ütköznek az első akadályba, 7:23-7:50 között, míg a férfiak esetében az első stresszes helyzet sokszor egy teljes órával később üti fel a fejét, 8:43 körül. Ezek a reggeli „krízisek” akár az egész napi tevékenységre és produktivitásra pecsétet nyomhatnak.

Miért pont ekkor?

A napunk ezen szakaszában rengeteg dolog történik egyszerre, és több problémát kell megoldanunk rövid idő alatt. Az idő pedig véges. Gondoljunk csak bele: készítenünk kell reggelit, pakolni a gyerekeknek, közben nem ártana tükörbe is nézni, aztán a gyerekeket időben óvodába vagy iskolába juttatni, és ezt még egy reggeli dugó is megkoronázza. A lista pedig itt még nem is áll meg. Nem csoda tehát, hogy a 7:23 nyerte el a legstresszesebb időpont címet.

A rengeteg teendő mellett azonban még egy tényező megjelenik a reggeli órákban: a szundi gomb többszöri megnyomása és az emiatt fellépő késői kelés. A rengeteg megoldandó feladat mellett, a kapkodás miatt egy kiömlött kávé, egy folt az ingen csak hab a tortán az amúgy is túlingerelt helyzetben.

Legyél te a kivétel

Az első lépés mindig a felismerés. Hogyha képesek vagyunk beazonosítani a saját életünkben fellépő reggeli stresszorokat, akkor tudatosan elkezdhetünk lépéseket tenni annak érdekében, hogy enyhítsük a stressz mértékét. Ehhez segítségül hívhatjuk a különböző mindfulness technikákat, reggeli praktikákat, de akár különböző vitaminokkal, italokkal is felturbózhatjuk a reggeleinket és ezáltal a mindennapjainkat is. Végső soron pedig talán még a kutatás eredményére is rácáfolhatunk.

Nyitókép: Guido Mieth/ Getty Images
Forrás: Reader’s Digest

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: