Hódít a fügefalevél a gasztronómiában: 5 szuper recept és felhasználási mód

A gasztronómiai trendek évről évre meglepnek bennünket, most épp egy különösen kedvelt gyümölcs, a füge, illetve a fa levele került a középpontba, nem véletlenül!

A levelek gasztronómiában való használata egyidős a történelemmel, Hawaii őslakosai például banánleveleket és más tengeri növényeket is felhasználtak ételeik elkészítéséhez. Kínában pedig nagy tradíciója van a tealevelekkel történő ételfőzésnek. Az európai konyhaművészetben, talán mondnunk sem kell, a szőlőlevél a legismertebb. Azonban létezik még egy levél, amivel Martha Stewart és Alice Waters sztárséfek is évek óta elkápráztatják rajongótáborukat: a fügefalevél.

Idén tavasszal vásároltam egy fügefát. Imádom a friss gyümölcsét, így naivan azt gondoltam, hogy ezzel a beszerzéssel mostantól biztosíthatom a háztartásunk füge ellátását. Nos, erősen tévedtem. Bár a gyümölcsfa szépen fejlődött, egymás után bontotta az új leveleket, és néhány hónap alatt a kétszeresére nőtt, az igazi szenzáció mégis elmaradt. Szeptember elején csupán egyetlen termés árválkodott a fügefán. Az első saját termesztésű gyümölcsöt nagy becsben tartottam. Az elfogyasztásával pedig olyan sokáig vártam, hogy a végén megrohadt. A csalódottságomra egyetlen dolog hozott gyógyírt: a fügefalevél fagyi. Sokáig azt hittem, hogy ennek a mediterrán növénynek az egyedüli értéke a gyümölcse. Így lelkesen beleástam magam a témába, és rájöttem, hogy a fügefa fiatal, friss leveleiből különös ínyencségek készíthetők. Ráadásul számos jótékony hatással is bírnak: támogatják a vérnyomás egyensúlyát, elősegítik a koleszterin- és a vércukorszint csökkenését, fokozzák az energiát, és bőrtisztítóként is használható.

Hűvös reggeleken jól jön a fügelevél tea

A legegyszerűbb és leggyorsabb változat a levélből készült forrázat. Szedj egy tenyérnyi méretű, fiatal levelet, majd alaposan mosd meg. Aprítsd össze, és önts rá 3 dl forró vizet. Lefedve hagyd állni 8-10 percig, amíg szép sárgára nem színezi a bögrében a vizet. Ezután szűrd le, és ha kellően visszahűlt, édesítsd egy kis mézzel. A fügefalevél teája szép, áttetsző. Az íze friss és enyhén gyümölcsös, az illata pedig édeskés. Érdemes még most leveleket gyűjteni és szárítani, hogy a téli hónapokban is élvezhessük az aromáját. A fügefalevél ízvilágához jól passzolnak a citrusfélék, és a karakteresebb fűszerek is. Biztos, hogy ki fogom próbálni majd szárított narancshéjjal és egy kevés kardamommal.

Íme 4 másik recept, amihez elengedhetetlen néhány fügefalevél!

Lazacfilével töltött fügefalevél

A fügefa levelei a halnak finom, gyümölcsös ízt kölcsönöznek. Nem mellesleg a sült levél, az egyik legjobb ízű zöldségchips.

Hozzávalók:

  • olívaolaj
  • bors
  • 8-10 fügefalevél
  • ½ kg lazacfilé

Elkészítés:

Bélelj ki sütőpapírral egy tepsit, és kend meg olívaolajjal. Ezután tedd bele a megmosott levelek felét, és fektesd rá a lazacfiléket. Kend meg azokat is olívaolajjal, majd sózd és borsozd ízlés szerint. Csorgass a filékre kevés frissen facsart citromlevet. Ezután fedd be a filéket a maradék levéllel, és készíts belőlük apró batyukat. Végül előre melegített sütőben süsd 20 percig 200 fokon, amíg a levelek ropogósak, a hal pedig puha lesz, mint a vaj.

Kókuszos párolt rizs fügefalevéllel

A fügefa levele egzotikus ízt ad az ételeknek. Párolásnál pedig olyan, mintha finom parfüm szállna fel az edényből.

Hozzávalók:

  • 2 bögre barna rizs
  • 1 bögre teljes zsírtartalmú kókusztej
  • 1.5 bögre víz
  • 1 tk tengeri só
  • 1 friss fügefalevél

Elkészítés:

Alaposan (akár többször is) öblítsd át a rizst. A lecsepegtetett rizshez add hozzá a kókusztejet, a vizet és a sót. Közepes hőfokon forrald fel, közben kevergesd, nehogy a rizsszemek odatapadjanak az edény aljához. Amikor felforrt, vedd lejjebb a lángot, tedd a fügefalevelet a rizs tetejére, és lefedve párold körülbelül 45 percig, vagy amíg a rizsszemek meg nem puhulnak. Tálald serpenyőben sült tofuval, szárított fügével, és mangó chatnival.

Füge daiquiri fügefalevél sziruppal

A koktél alapját egy összezúzott, friss füge adja, ami szép rózsaszín árnyalatot fog kölcsönözni az italnak. A fügefalevélből készült szirup pedig majd megédesíti és botanikai jegyekkel gazdagítja a koktélt. A recept a klasszikus daiquiri mintájára készült, vagyis a gyümölcsön és szirupon kívül, fehér rumot, limelevet és jeget teszünk a shakerbe. Erőteljesen össze kell rázni, végül leszűrni. Javaslom, hogy a hagyományos koktélszűrő helyett, egy finomabb, sűrűbb szövésű szűrőt használj, hogy a füge magjai nehogy az italba kerüljenek.

Elkészítés:

A sziruphoz egy bögre vízbe tegyél egy bögre cukrot, és melegítsd addig, amíg a cukor fel nem oldódik. A forró cukorszirupot öntsd 4 friss fügefalevélre, és letakarva hagyd állni addig, amíg szobahőmérsékletűre hűl. Ezután szűrd le és keverj hozzá egy mokkáskanálnyi étkezési citromsavat.

Crème Glacée à la Feuille de Figuier

A franciákra jellemző merészség és kreativitás a konyhájukban is felfedezhető. Bátran használják a gyógy- és fűszernövényeket a cukrászatban is. Ennek egyik ékes bizonyítéka a fügefalevél fagylalt, ami szerintem egyszerre pimasz és vonzó. A L’École de Grande Pâtisserie alapítója rendszeresen oszt meg izgalmas, francia recepteket magyarul. Ha szeretnéd te is elkészíteni ezt a finomságot, akkor csak kattints a linkre, szerezd be a hozzávalókat, és kápráztasd el a kedvesedet vagy a barátaidat egy gombóc fügefalevél fagyival.

Nyitókép: Westend61/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: