Hogy állsz az újévi fogadalmakkal? Adunk egy kis segítséget, ha elfogyott a lendületed

Az újévi fogadalmak megvalósításának lendülete a legtöbb embernél egyre fogyatkozik, ahogy haladunk előre a hónapban. De vajon mi az oka, hogy január végére nagyon sokan feladják a fogadalmaikat? És mit érdemes átgondolni ilyenkor?

Hogy állsz az újévi fogadalmakkal? Sikerül tartani, amit eldöntöttél, vagy már most érzed, nem fog menni? Segítünk, hogy sikeres légy: ezeket a kérdéseket gondold végig, ha úgy érzed, tűnőben a lendület. Ha megvannak a válaszaid, máris indulhat az újratervezés. Hidd el, ez utóbbi nem szégyen, hanem a célok megvalósításának teljesen normális és fontos része!

Hány dolgon akartál egyszerre változtatni?

Ha egyszerre szeretnéd megváltoztatni az életed minden fontos területét, akkor elaprózódsz. Egy idő után pedig eleged lesz abból, hogy úgy érzed, minden pillanatban oda kell figyelned valamire, amit elterveztél, és egyre több területen fogsz  visszacsúszni a régi szokásaidba.

Hogyan haladj tovább?

Nézd meg, mi az az egy-két dolog, amin a legjobban szeretnél változtatni. Valószínűleg nem kell sokat gondolkodnod rajta, hiszen ezek feszítenek a legjobban. Koncentrálj erre az egy-két dologra, a többi változtatásba majd akkor fogj bele, ha itt már vannak legalább részsikereid.

Mennyire konkrét és elérhető a célod?

Nézd meg még egyszer, milyen célt tűztél ki magad elé! Elég konkrét volt, vagy csak általánosságban fogalmaztál? Csak annyit fogadtál meg év elején, hogy „lefogyok”, vagy azt is kitaláltad, hány hónap alatt hány kilót akarsz leadni, és ehhez milyen módszert használsz? Reális ez a cél? És vajon tényleg a te célod, vagy csak a családi, munkahelyi társadalmi nyomásnak engedelmeskedsz?

Hogyan haladj tovább?

Ha kell tűzd ki újra a célt, ezúttal konkrétan, megfoghatóan, és úgy, hogy egy cselekvési terv is társuljon hozzá. Ha túl ambiciózus volt az eredeti célkitűzés, nyugodtan tedd egy kicsit lejjebb a lécet, ha viszont túl könnyű, akkor emelheted is. De az is lehet, hogy újra kell fogalmaznod: lehet, hogy nem fogynod kell, csak egy kicsivel jobban odafigyelned a tested szükségleteire.

Milyen gyorsan akartál eredményt látni?

A túlságosan ambiciózus célok egyik ismérve, hogy azonnal eredményt akarsz látni. Pedig sem a fogyás nem fog egy hét alatt látványosan beindulni, sem az álláskeresés nem lesz azonnal sikeres. Nézz rá reálisan, hogy vajon mennyi idő kell ahhoz, hogy az első részeredmények felbukkanjanak az életedben, és ne akard egy-két hét, vagy akár egy-két hónap alatt learatni a babérokat.

Hogyan haladj tovább?

Vedd elő újra a terveidet. Most, hogy már látod, hogy haladtál az első hetekben, tisztábban látod azt is, mekkora út áll még előtted. Ne hidd, hogy ha nem vagy azonnal sikeres, akkor soha nem is leszel, inkább igyekezz kitartani, míg csakugyan megérkeznek azok az eredmények. Válts tartható tempóra, oszd be az erődet, mint a maratoni futók. Ha túl nagy lendülettel vágtál bele a változásba, és mostanra kifulladtál, vedd vissza egy kicsit a sebességet, hogy ne legyen eleged az egészből két hét múlva.

Megünnepelted az eredményeket?

Ha sikerült is megtapasztalni az első, akár apró sikereket, sokszor hajlamosak vagyunk ezeket természetesnek venni. Vajon szakítottál akár öt percet is arra, hogy valamilyen módon megjutalmazd magad? Ha nem tudatosítod magadban a sikereket, könnyen lehet, hogy egy idő után már nem is értékeled őket igaziaknak. Innen pedig csak egy lépés, hogy az egész változás kicsússzon a kezedből.

Hogyan haladj tovább?

Ha bárhol eredményt látsz, állj meg egy pillanatra, és gondold át, hogy mit tettél mindezért. Légy hálás érte, és ne felejtsd el önmagadat sem megdicsérni azért, amit teljesítettél. Érezd, hogy egy lépcsőfokkal már feljebb vagy, mint ahonnan indultál, és innen lépj tovább a következő lépcsőfokra.

Mennyire vetettek vissza az első kudarcok?

Ha január elején nekiláttál a célod megvalósításának, akkor valószínűleg már az első kudarcokba is belefutottál: nem tudtál ellenállni a karácsonyról maradt csokinak, vagy semmi kedved nem volt a hidegben elindulni az edzésre, esetleg megkaptad az első visszautasítást a megpályázott állás ügyében. Ez akármennyire is kellemetlen, természetes dolog, épp ezért eszedbe ne jusson feladni miatta! Ha időnként belecsúszol a régi, rossz szokásaidba, az csak annyit jelent, hogy nem könnyű rajtuk változtatni. Nem arról szól, hogy semmire sem vagy jó, és nem megy neked ez az egész fogadalom-dolog.

Hogyan haladj tovább?

Vedd fel a fonalat ott, ahol kiesett a kezedből, és folytasd. Lehet, hogy nem holnap fogod teljesen meghaladni a régi szokásaidat, de ha kitartasz, sikerülhet.

Nyitókép: Nora Carol Photography/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: