Hogyan lesz cukrász egy kommunikáció szakos hallgatóból, aki még csak nem is édesszájú? Inspiráló instázók sorozatunk következő részében Csutorás Annával, az Anna Cakes megálmodójával beszélgettünk.
A #cake hashtag alatt mostanra több mint 75 millió tortás fotót találunk az Instán. Cukrászdák, lelkes amatőrök és a saját útjukat járó cukrászok is csodás süteményekkel gazdagítják feedünket. Míg régen cukrászdákba szaladtunk a rendelésünkkel, most csak végiggörgetjük a kedvenc Insta-cukrászunk (vagy cukrászaink) munkáit, és néhány üzenetváltás során közösen megálmodjuk „A Tortát”. Az elmúlt években én is így készültem a nagy alkalmakra, egy ilyen instás kutakodás során bukkantam az Anna Cakes oldalára.
A feltöltött fotók láttán kapásból azt hinnénk, hogy a tortákat készítő cukrász, Csutorás Anna hosszú ideje űzi a szakmát. Valójában csupán három éve fogott bele a cukrászkodásba, előtte teljesen más karriert képzelt el magának. A média világa és az újságírás érdekelte, de időközben felismerte, hogy a kreativitását máshogy is kamatoztathatja. Kezdetben csak otthon kísérletezett a sütéssel, családtagoknak, barátoknak készített tortákat, majd az egyetem utolsó félévében jelentkezett egy cukrásziskolába. Letette a cukrászvizsgát, de az igazi tanulási folyamat csak ezután jött:
„A suli elvégzése kevesebbet adott, mint szerettem volna. Sok gyakorlás, YouTube-videó, Instagram és Pinterest böngészés eredménye az, amit most tudok” – mondja Anna. A hobbija mára annyira kinőtte magát, hogy miközben részmunkaidőben dolgozik egy ingatlanbérbeadó cégnél, az ideje fennmaradó részében barátoknak, ismerősöknek készít tortákat. Az az álma, hogy idővel megnyithassa a saját cukrászdáját. Saját receptek alapján dolgozik, és a jövőben sem szívesen követne olyan trendeket, amik ellentétesek azzal, amit ő képvisel.
„Nálam a természetesség az első, nem szeretem a marcipánnal, fondanttal, vagy a mostanában divatos, tükörglazúrral bevont tortákat. Tele vannak zselatinnal, glükózsziruppal, íz- és állagjavítókkal, amiket én nem használok. Az egészséges életmód híve vagyok, ezért a diétás vonalat például abszolút magaménak érzem.” Anna örömmel készít cukormentes vagy szénhidrátcsökkentett tortákat, és az ételallergiások számára is megvannak a jól bevált receptjei. Tojás- és laktózmentes tortákat is süt, gluténmentes süteményeket viszont nem vállal, mert nincsenek meg a feltételei ahhoz, hogy garantálhassa a teljes mentességet.
„A letisztultságot és a természetességet a díszítésben is igyekszem tükrözni, kerülöm a mű ízű és kinézetű dekorelemeket. Legszívesebben friss vagy szárított gyümölccsel, virággal vagy macaronnal öltöztetem fel a tortákat.” Ő maga általában kevesebb díszt képzel a tortákra, mint amennyit a megrendelők szeretnének, de a stílusa mentén szívesen köt kompromisszumot. Azt vallja, hogy a szép torta a jó formánál és a pontos éleknél kezdődik, ha ez adott, akkor díszítéstől függetlenül vonzza a tekintetet.
Amikor a kedvenc ízéről kérdeztem Annát, kiderült, hogy nem szereti az édességet, és csak nagyon ritkán eszik sütit. Kóstolni persze szokott a sütés során, és a fűszeres alma torta ízéért még ő is odáig van – ez az egyik nagy sláger a megrendelői körében az őszi-téli időszakban. „Nyáron az étcsoki-málna és a túró-málna a top kombó, tavasszal mindenki az epret keresi, ami pedig örök, az a Kinder Maxi King.”
Anna a tortákon kívül cupcake-eket és macaronokat is készít. Ha kíváncsi vagy a többi sütijére, akkor látogass el a blogjára vagy az Instagram-oldalára!
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:
- Az olasz cukrász, aki miniatűr világokat készít édességekből
- Torták, amiktől még a nagyi is beájulna – ezeket a mintákat tényleg nem kézzel hímezték?
- Ne tökölj! Süss egy gyors és egészséges, sütőtökös cheesecake-et!