Így változtatta meg a gondolkodásomat a lagom, azaz az elégedettség művészete

Három lépés lagommal a boldog életért

Egy olyan világban, ahol a „többet” és a „jobbat” gyakran hangsúlyozott szavak, nehéz megelégedni azzal, amink van, akik vagyunk és amit már elértünk az életben. A lagom abban is segít, hogy megtaláljuk magunkban az elégedettség érzését.

Nagy nyomás nehezedik ránk, hogy a kapcsolataink jövedelmezőek legyenek, a legdrágább használati tárgyakkal vegyük körül magunkat, és, hogy az életünk mindig tökéletes legyen, vagy legalább a tökéletesség látszatát keltse. Gyakran megfeledkezünk arról, hogy valójában rengeteg olyan apró dolog van, amelyért hálásak lehetünk a mindennapi életünkben, és amelyeket szerethetünk a maguk tökéletes tökéletlenségében. A lagom, az éppen elég művészete már beférkőzött az otthonainkba, itt az ideje, hogy a te gondolkodásodban is helyet kapjon. De mégis hogyan?

 Első lépés: Pozitív hozzáállás kialakítása

Gyakorold a napi hálaadást. Minden nap írj egy hálanaplóba, hogy következetesen felismerd az életedben rejlő összes nagyszerű dolgot. Akár egy egész oldalt, akár csak egy mondatot írsz, ez a mindennapi tevékenység segít, hogy elégedettnek érezd magad, hiszen világossá teszi életed összes pozitívumát. A hálaadás másik formája a köszönőlevelek megírása azoknak, akiknek hálával tartozol. Légy nyitott a változásra. Minél nyitottabbak vagy, annál elégedettebbnek fogod érezni magad. Néha elég egyszerűen igent mondani egy váratlan lehetőségre és a világra úgy tekinteni, mint egy óriási játszótérre. Közelítsd meg a dolgokat, a feladataidat vagy éppenséggel a munkádat új perspektívából. A látszólag negatív helyzetek pozitív megvilágításával gyökeresen megváltoztathatod a gondolkodásmódodat és a hozzáállásodat. Ezzel pozitív szűrőket helyezhetsz az életedbe, az emberekre, a körülötted zajló eseményekre és a különböző élethelyzetekre. Vedd észre, hogy a „még több” megszerzése és a dolgok halmozása nem biztosítja a boldogságot. Egyszerűsítsd le a vágyaidat és az életed is egyszerűsödni fog. Válj meg azoktól a tárgyaktól (ruhák, könyvek, műszaki cikkek, konyhai felszerelés), amelyeket nem használsz, vagy feleslegessé váltak. Egy-egy ilyen rendrakás után fellélegzik az otthonod és te magad is.

Második lépés: Lépj élő kapcsolatba másokkal

Fektess időt és figyelmet a baráti kapcsolataidba. Találkozz a barátaiddal gyakrabban és szervezz közös programokat. Mindaz az idő és energia, amit a kapcsolataidba invesztálsz, biztonságot ad és szórakoztató élményekkel jár. Fogadd el a szeretteidet olyannak, amilyenek valójában. Szeresd őket jó tulajdonságaikkal és hibáikkal együtt, és ne terheld se őket, sem pedig magadat azzal, hogy meg akarod változtatni őket. Ismerd fel, hogy mindenki a boldogságot keresi a maga módján. Ne hasonlítsd magadat másokhoz. Az emberek többsége, más úton jár, más életciklusban van, mint te. Próbálj örülni mások boldogságának, teljesítményének és szerencséjének, ahelyett, hogy összehasonlítanád őket a sajátoddal. Ez a hozzáállás kevesebb keserűséget és féltékenységet és több nyugalmat eredményez majd.

Harmadik lépés: Egyszerűség elsajátítása

Próbáld meg kiküszöbölni az életedből az olyan örömforrásokat, amelyek valahogyan a pénzhez kötődnek. Kezdd ezt egy olyan lista készítésével, amely tartalmazza az összes olyan dolgot, amit szeretsz, majd rendszerezd a felsoroltakat az alapján, hogy igényel-e anyagi ráfordítást vagy sem. Igyekezz minden egyes nap csökkenteni az előbbieket, és gyarapítani az utóbbiakat. Néhány dolog, ami nem a pénztől függ: családdal töltött idő, nevetés, pihentető alvás, természet, szerelem, hosszú séták. Vásárolj olyan dolgokat, amikre valóban szükséged van. Az anyagi küzdelem gyakran boldogtalansághoz vezethet az életben. Érdemes feltenni a kérdést minden vásárlásnál: valóban szükségem van rá? Értékeld és becsüld meg mindazt, amid van, ahelyett, hogy folyamatosan azokra a dolgokra összpontosítanál, amelyekkel nem rendelkezel. Ha gyakran többet akarsz, mint amennyit birtokolsz, akkor soha nem fogod teljesnek érezni az életedet.

Szerző: Kovács Kata

Nyitókép: Ghislain & Marie David de Lossy/Cultura/GettyImages 

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: