Hogyan aktiválhatod magadban a 4 legfontosabb boldogsághormont?

Ha úgy érzed, elég időt vesztegettél, és csak várakozol a boldogságra, akkor tegyél végre magad a saját jóllétedért!

Az élet túlnyomó részében a bennünket érő tapasztalásokat, érzelmeket mindig valakihez, vagy valamihez kötjük. Olyan, mintha minden tekintetben függők lennénk, pedig

a saját boldogságunkért mi magunk tehetünk a legtöbbet.

Éppen ezért meg kell találunk azokat a lehetőségeket, amelyek segítenek ezt könnyebbé tenni számunkra. Az ugyanis nem szerencsés, ha mindenre találunk kézenfekvő magyarázatot, és folyamatosan mást okolunk, vagy teszünk felelőssé a saját boldogtalanságunkért.

Jó pár éve olvastam – és azóta számos eset is igazolta – azt a bölcsességet, amely szerint a saját boldogulásunk útjában mi magunk állunk. Mégpedig azért, mert vagy túl nagy, vagy túl elérhetetlen dolgokra vágyunk. Majd ha megkapunk/elérjük őket, nem is feltétlenül okoznak örömet. Hogy miért? Mert valójában nincs is rá szükségünk, és lehet, hogy be sem valljuk magunknak, de rengeteg időt és energiát fecséreltünk el az elérésre. Sokszor pedig azért nem tudunk örülni, mert nem a saját igényeink érdekében teszünk dolgokat, hanem azért, hogy másokat lenyűgözzünk.

Boldogság, gyere haza!

A boldogság az élet egyik fontos mozgatórugója, de sokszor túl nagy elvárásokat támasztunk vele szemben. Nem, nem kell, hogy folyamatosan lebegő üzemmódban éld az életet, a boldogság nem erről szól. De azt sem érdemes folyamatosan várni, hogy majd valaki tesz a te boldogságodért. A szervezetünk nagyon okosan van „összerakva”, képes arra, hogy maga is boldogsághormonokat termeljen. A négy leggyakoribb a dopamin, az oxitocin, a szerotonin és az endorfin. Amikor ezen hormonok termelődése megnő, úgy érezzük, hogy akár át is tudnánk ölelni a világot.

A boldogsághormonok jóval többet tudnak, mint „csak” azt, hogy javítják a hangulatot, hiszen nagyon jó hatással vannak a stressz ellen is, ami valljuk be, kinek ne jönne jól a mindennapokban? De még itt sincs vége, ugyanis csökkenthetik a sóvárgást, erősítik az immunrendszert, segítenek a jobb és mélyebb alvásban, valamint az sem utolsó, hogy növelik a libidót.

Ha úgy érzed, elég időt vesztegettél már arra, hogy csak várakozol a boldogságra, akkor inkább aktiváld a boldogsághormonokat a szervezetedben!

Dopamin

Fotó: Mundus Images/ Getty Images

A dopamin egy kémiai hírvivő és boldogsághormon, amely üzeneteket küld az agy idegsejtjei között. Az agy receptoraihoz kötődik és jeleket küld az egyik sejtből a másikba. Ez a folyamat sejtszerű változásokat okoz, amely több tekintetben is befolyásolhatja a jólététünket. Nem kell érte lehozni a csillagokat az égről, elég, ha a saját apró, akár részsikereidnek örülsz. Lehet ez munkahelyi vagy családi dolog, az a lényeg, hogy amikor este lefekszel és átgondolod a napodat, akkor tudj pozitív gondolatot társítani a napod valamelyik pillanatához. A dopamint „jutalomhormonnak” is szokták nevezni. Jutalmazd meg magad vele: ha este boldogan fekszel le, akkor úgy is fogsz ébredni, és már jól indul a napod. Akár egy naplóba is felírhatod az öt legjobb dolgot, ami aznap történt veled, és a rosszabb napjaidon visszaolvashatod a jegyzeteidet, hogy ismét pozitív hatást gyakoroljanak rád.

Szerotonin

erdő, túra, kirándulás, természet
Fotó: Bartek Szewczyk/ Getty Images

A „hangulatstabilizátor” hormon, amely nagyon fontos ahhoz, hogy az élet kisebb-nagyobb hullámvölgyei ne sodorjanak el a mindennapok rohanásában, feszültségében. A szerotonint nem olyan egyszerű előidézni, mint a dopamint, ehhez le kell nyugodni és bizony időt is kell rá szánni. Cserébe viszont érezni fogod, hogy megérte. Sétálj a természetben, pattanj kerékpárra, jógázz, meditálj vagy menj el úszni. Előbb vagy utóbb a boldogságban is fürdőzhetsz.

Oxitocin

fotó: Morsa Images/ Getty Images

Az oxitocint „ölelés-, kötődés- vagy szerelemhormonnak” is hívják – tehát teljesen egyértelmű, hogy miképpen aktiválhatod. Öleld meg a párodat, a gyermekedet, a barátaidat, de néha az is jót tesz, ha egy újonnan megismert idegent szorítasz magadhoz. Az oxitocinnak nagyon fontos jelentősége van a szülés óráiban is, nem véletlen, hogy sok nő érzi úgy szülés után, hogy semmihez nem hasonlítható boldogságot élt át.

Endorfin

fotó: Maria Korneeva/ Getty Images

A szervezet képes előállítani saját gyógyszerét, az endorfinokat. A fájdalomcsillapítók, amelyek szükség esetén felszabadulnak, ugyanazokhoz a receptorokhoz kapcsolódnak, mint az opiátok, és ezzel feldobják a hangulatot. Ha boldog akarsz lenni, mindenféle külső „anyagok” nélkül, akkor nevess sokat és szívből, és egyél jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládét.

Forrás: elle.de

Nyitókép: The Good Brigade/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: