Hogyan előzheted meg a hormonális foltok megjelenését az arcodon?

Nemcsak a ráncok és a megereszkedés, a foltok sem mutatnak túl jól a bőrön.

A nők (és egyre inkább a férfiak) legnagyobb problémája, az idő múlásának következményeként, a ráncok szabad szemmel is jól látható megjelenése. Ezt követi a sorban a megereszkedés, amikor a gravitáció kézzel foghatóan és látványosan is utat tör magának.

A képzeletbeli dobogó harmadik helyén a sötét foltok állnak, amelyek szintén rengeteg bosszúságot okoznak. Alapvetően ezek a megfelelő fényvédelem nélküli létezésnek „köszönhetők”, de a hormonális egyensúlyhiánynak is az egyértelmű külső jelei. A terhesség és a menopauza időszaka tehát kifejezetten „veszélyes” ebből a szempontból, de a fogamzásgátlók, gyógyszerek és a hormonpótlók szedésével is kialakulhatnak.

Megjelenésük ellen a leghangsúlyosabb fegyver a megelőzés, ami még a legnagyobb körültekintés mellett sem mindig egyszerű. Mert elég, ha csak a fényvédelmet vesszük alapul, amiről pontosan tudjuk, hogy szinte túlzás nélkül kötelező lenne az év minden napján, mégis kevesen vannak azok, akik ennyire tudatosan figyelnek a bőrápolásra. Főleg életük azon korai szakaszában, amikor éppen nyílik számukra a világ, tágulnak a határok, kialakulnak az első komolyabb szerelmek, kinek van ideje és energiája a tudatos bőrápolással foglalkozni?

A megelőzés hiánya sajnos nagyon sokszor – még ha csak évekkel, évtizedekkel később is –, benyújtja a számlát. Bőrünk, mint legnagyobb kiválasztó szervünk igyekszik óvni, védeni minket, de egy idő után „elfárad” a küzdelemben, és ilyenkor törnek felszínre a mélyben rejlő dolgok. A menopauza idejében megjelenő hormonális foltok ugyanis nem akkor alakulnak ki, hanem akkor válnak jól láthatóvá.

Menj elébe a foltoknak!

Az élet sok tekintetben igazságtalanabb a nőkkel, így van ez a foltok megjelenésének tekintetében is. Ami persze logikus, hiszen egy nő sokkal több hormonális változást él meg élete során, mint egy férfi. A magas ösztrogén- és progeszteronszint átlagon felüli és egyenetlen melanintermelést vált ki, amelyek a foltok hátterében állnak.

Ma már teljesen mások a fényviszonyok, emiatt a legfontosabb aranyszabály a megelőzés tekintetében a fényvédők folyamatos használata. Nincs ezen mit szépíteni, egyszerűen egy nő sem engedheti meg magának azt a luxust, hogy spóroljon a fényvédelmen.

Nem lehetetlen a küldetés, de jóval nehezebb a megoldás, ha már megjelentek a foltok. Ilyenkor nem érdemes házi, a korábban esetleg más problémákra bevált praktikákkal próbálkozni, mindenképpen a személyre szabott tanácsokat kell követni. „Minden nő bőre más, ezért a különböző hatóanyagokra is másként reagál. Nem érdemes kísérletezni, azért mert a barátnőnek bevált egy krém vagy szérum, az nem garantálja, hogy nekünk is jó lesz. Sokan ráadásul nincsenek tisztában a pontos bőrtípusukkal, azt még talán érzékelik, hogy száraz vagy zsíros, de hogy van-e vízhiány is, esetleg valamilyen allergia, azt már nehéz otthon, a tükörben megállapítani. Ezek miatt sem mindegy, hogy mit kenünk magunkra, nem tudhatjuk, hogy melyik az a hatóanyag, amelyre épen speciálisan szomjazik a bőrünk” – mondja Dr. Angelo Emanuele Leone bőrgyógyász szakorvos.

A bőrtípusnak megfelelő halványító, és bőregységesítő termékek elhozhatják a megváltást, azonban fontos, hogy türelmesek legyünk, mert nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni a látható változás. A hámlasztó kúrák, kezelések is sokat segítenek, de ezeket is szakemberre kell bízni, aki a bőrünk igényeihez szabja a hatóanyagokat. Komoly javulás várható a lézerterápiától, amely nem csak a bőr legfelső, hanem a mélyebb rétegekben is kifejti jótékony hatását.

Ezek a termékek sokat segítenek a megelőzésben

SPF 50+ BB krém

vintagebeauty.hu

A Vintage Beauty terméke a legütősebb a piacon, ráadásul, hazai fejlesztésű készítmény! Bármely bőrtípusra, de különösen dehidratált, laza kötőszövetű, érett bőr fedésére, ápolására és rendkívül magas fokú UV elleni védelemre ajánlott, komplex hatású BB arckrém, nyugtató komponensekkel.

Öregedési foltok elleni krém

dermae.hu

Természetes krém a barna és öregedési foltok halványítására és a bőr fényének helyreállítására. Ez a gyógynövényes terápiás kezelés olyan összetevőket tartalmaz, amelyek visszaadják a bőr fényességét, halványítják a bőröregedés okozta barna foltokat és visszaadják a bőr természetes színét.

Szérum

hedonia.hu

A pigmentfoltok halványítására már önmagában a 2% arbutin is erősnek számít, és ehhez a hedoina termékhez még MAP C- vitamint is tettek, amely a C-vitamin kíméletes származékai közül a legjobb bőrvilágosítónak bizonyult.

Forrás: elle.com

Nyitókép: Westend61/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: