Hogyan energizáld magad koffein nélkül? 6 mód, ami ütősebb, mint egy csésze kávé

A koffein olykor életmentő tud lenni, de jó, ha tudjuk, hogy nem ez az egyetlen mód, hogy energiát juttassunk elcsigázott testünkbe.

Habos-babos latte cukorral? Vagy egy intenzív fekete? Mindegy is, hiszen felnőttlétünk közös élménye a koffeinfüggőség. A kávéfogyasztók többsége több csészényi folyékony energiát lát a napi kávéadagban. Azonban az élet iróniája, hogy míg mi elbágyadt érzékeinket próbáljuk serkenteni egy pohár feketével, addig a szervezetünk szépen lassan hozzászokik a koffeinhez és a vágyott felfrissülés elmarad. De szerencsére van néhány olyan módszer, amivel nemcsak a kávéfogyasztásodat tudod csökkenteni, hanem soha nem látott energiaszintet tudsz elérni.

1. Lélegezd ki magadból a fáradtságot

A stressz, a levertség és a fáradtság esetén is fordulhatunk segítségért a légzőgyakorlatokhoz. A kundalini gyakorlatból ismert Breath of Joy (Örömlégzés) egy rendkívül hatásos energizáló módszer, ami segít levetkőzni a lomhaságot és serkenti a testet és elmét is. A feladatunk mindössze annyi, hogy három rövid belégzést és egy hosszú kilégzést végezzünk a lenti videóban látott karmozgással együtt.

2. Hidegzuhannyal a frissességért

A hidegterápia biztosan kiűzi az álmot a szemedből, nem mellékesen pedig beindítja a szervezet öngyógyító folyamatait. Legyen szó arról, hogy jégkockákkal teli vízbe meríted az arcod, kipróbálod a Whim Hoff módszert vagy akár arról, hogy professzionális keretek között, jégszaunába vagy hidegkamrába próbálod meg a bátorságodat, az alacsony hőmérsékletnek köszönhetően olyan frissességérzést élhetsz át, amit korábban nem tapasztaltál.

3. Az elektrolitok segítenek a hidratálásban

A hidratáltság megkerülhetetlen a jól működő szervezet szempontjából. Azonban korántsem mindegy, hogy mit iszunk. A sima víz fogyasztása csak a küszöb, amit át kell lépnünk a hidratált bőr, a jó izomműködés és agyfunkció érdekében, de ha magasabb szintre lépnénk, és így növelnénk az energiánkat, akkor jó választás lehet az elektrolitokkal való hidratálás. A magnézium, nátrium, kálcium, kálium és klorid olyan ásványi anyagok, amire a testünknek szüksége van. Elektrolitpótló vizet otthon is készíthetünk, de a boltok polcain is találunk kész termékeket.

4. A D-vitamin feltölti a sejteket

A napfény, és így a D-vitamin is növeli az energiaszintet azáltal, hogy megemeli az agy szerotoninszintjét. A cirkadián ritmusunknak és az általános egészségünknek is jót teszünk, ha reggel, ébredés után néhány percet közvetlen napfényben töltünk. Ez nemcsak a kávét váltja ki, hanem segít jobb alvási rutint kialakítani, ami nem utolsó szempont, hiszen jól tudjuk, hogy a pihentető alvást semmi nem múlja felül.levegőtisztítás

5. Tartsd mozgásban magad

Ha felfrissülésre vágyunk, az egyik legjobb megoldás lehet, ha megmozgatjuk a testünket egy közepes intenzitású edzéssel. Tudjuk, hogy amikor legszívesebben a kávéscsésze után nyúlnál, mert majd elalszol, nem az első gondolatod a fizikai aktivitás, de hidd el, ez a leghatékonyabb módszer arra, hogy energiához juss. 10 perc séta vagy néhány ugrás is megteszi, de táncolhatsz a kedvenc zenédre is, ami tovább fokozza a jókedvet. Éberebb és elégedettebb leszel ezt követően, mint bármilyen koffeinlöket után.

6. Hívd segítségül a mentolt

A mentol nem csak a leheletet frissíti fel. Tanulmányok kimutatták, hogy a borsmenta illata csökkentheti a fáradtságot és növelheti a szellemi éberséget. Egy pohár borsmenta tea azonnal feldob, de a rágózás is hasonló hatással bír. Azonban az energizáló hatást illóolajok segítségével is elérheted: csepegtess néhány csepp mentaolajat a párologtatóba és élvezd az üdeséget.

Nyitókép: Tatiana Buzmakova/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: