Hogyan hat a bőrünkre a kánikula, és miként védhetjük megfelelően?

Nyáron nincs is jobb egy vízparti vagy szabadtéri programnál, és a napbarnított bőr is kétségtelenül szuper jól mutat. A nagy meleg azonban megterheli a szervezetet, és mivel a bőrünket visszük a vásárra, fontos tudni a határokat.

A nyár a gondtalanság időszaka, amikor hajlamosak vagyunk sok mindent lazábban venni. Bár a fényvédelem fontossága jó ideje már a csapból is folyik, mégis sokan vannak, akik nem elég körültekintőek ezen a téren.

A bronzbarna bőr kétségtelenül nagyon jól mutat, de nem szerencsés mindent alárendelni az elérése érdekében. A napozás ugyanis nem csak azonnali égési sérüléseket okozhat, hanem később tapasztalható problémákat is. A hőségről, kánikuláról pedig fontos tudni – még ha úgy is tűnik, hogy jól toleráljuk – , alapvetően megviseli a szervezetet.

Hőfelvétel és hőleadás

Amikor a külső hőmérséklet emelkedik, akkor a testünk hőmérséklete is megemelkedik, ami „hősokkot” idéz elő a szervezetben. Ez a helyzet új vérkapillárisok képződését, gyulladásos folyamatok aktiválódását idézi elő. Valamint megnövekszik az oxidatív stressz is, amely az öregedés egyértelműen látható jeleit produkálja a bőrben. Ezt a jelenséget a „bőr termikus öregedésének” nevezik, ilyenkor a bőr védő hatása nagymértékben csökken, a vízveszteség viszont nő, ezért jelennek meg a kiszáradás és a petyhüdtség jelei – mondja Rocío del Barrio, gyógyszerész, bőrápolási szakértő.

Ha hosszabb ideig van a szervezetünk extrém melegnek kitéve, pl. sok időt töltünk a tűző napon, nem hidratálunk megfelelően, az számos negatív hatással járhat. Nyári melegben a bőr hajszálerei kitágulnak, ezzel növelik a hőleadást, azonban ha a hőfelvétel és hőleadás aránya eltolódik, az komoly tüneteket, valamint hőgutát és hősokkot is okozhat. A hosszan tartó magas külső hőmérséklet hatására a szervezet sok folyadékot és sót veszít a verítékezéssel, ami fáradékonysághoz, vérnyomásingadozáshoz vezethet. Mindemellett fejfájás, szapora szívműködés, nehézlégzés és izomgörcsök is jelentkezhetnek. Bármelyiket tapasztaljuk, menjünk árnyékba, szellős helyre vagy elsötétített szobába, igyunk vizet, és borogassuk a testünket.

Figyelj, hogy mennyi időt töltesz a napon

fotó: StarZimages/GettyImages

Ahogyan az extrém hideg, úgy a hőség is nagymértékben veszélyes a bőrünkre nézve is. A barna bőr vonzza a tekintetet és esztétikus megjelenést biztosít, emiatt sokan szinte hajszolják az elérését. Pedig a legfontosabb az lenne, hogy mindenki a saját bőrtípusához alkalmazkodjon, és ne egy ideologizált állapotot akarjon elérni.

A túlzásba vitt napozás következménye, különösen az érzékenyebb bőrűek esetében az ekcéma megjelenése. Ez sokszor nem is azonnal jelenik meg, hanem akár hónapokkal később, ami miatt nem feltétlenül kapcsolódik össze a helytelen napozási szokásokkal. A pattanások, aknék megjelenése is gyakori a magas külső hőmérsékletnek köszönhetően, de szeplők, pigmentfoltok is az extrém napsugárzás számlájára írandók. De szinte minden olyan nyáron előforduló bőrprobléma (viszketés, hólyagosodás, kiütés) hátterében a nap áll, ami csak ebben az időszakban jelentkezik a bőrön.

De az sem utolsó szempont – még ha erre fiatalon kevésbé is gondolunk – , hogy a túlzásba vitt hőhatás nem csak nagymértékben károsítja a szervezetet, hanem öregíti is a bőrt. Mert bizony a ráncok megjelenéséért, elmélyedéséért is nagymértékben felelős a nyári hőség.

Ne feledkezz meg a folyadékpótlásról!

fotó: Danilo Andjus/ Getty Images

Alapvetően a kánikula és az extrém hőhatások a csecsemők, várandós nők, az idősebbek vagy a krónikus betegséggel együtt élők számára veszélyes fokozottabban, de fontos tudni, hogy minden szervezet és bőr típus számára extrém terhelést jelent. A megfelelő fényvédelem mellett a szervezet rendszeres hidratálása is létfontosságú, ezért nem véletlenül hangsúlyozzák, hogy ebben az időszakban jóval több folyadékra van szükségünk. A fejfájást, szédülést is okozhatja a hőhatás következtében fellépő kiszáradás, ezért hasznos, ha nyáron a legkisebb távolságra sem indulunk el folyadék nélkül.

Napközben többször is használj fényvédőt!

fotó: Virojt Changyenchan/ Getty Images

A szakember tapasztalata szerint a legnagyobb hibát azért követjük el, mert többnyire megfeledkezünk a fényvédők folyamatos használatáról. A reggeli rutinba még belefér, de a nap hátralévő részében – ha éppen nem nyaralunk– , már szinte eszünkbe sem jut. Ami azért veszélyes, mert a legmelegebb déli órákban, egy ebéd, vagy csak egy kávényi időre kimozdulva az irodából, totálisan védtelenül tesszük ki a bőrünket a hőhatásoknak. Különösen igaz ez az aktív dohányosokra, akiknek meg sem fordul a fejükben, hogy az a többszöri csupán pár perc a napon is mennyit árthat a szervezetüknek.

A gyógyszerész szerint azt is fontos tudni, hogy a fürdőzés után akkor is újbóli fényvédelem szükséges, ha a termék, amit használunk vízálló. Bár a korábbi ajánlások szerint már fél órával napozás előtt be kell krémezni a bőrünket, a legújabb tanulmányok ezen a téren megengedőbbek:

már 10 perc is elég, hogy a fényvédő formula stabilizálódjon és hatékonyan el tudja látni a védő funkcióját.

Napozás után hidratáld a bőröd

A bőr ápolása azonban nem ér véget a fényvédelemmel. Sőt, a napon tartózkodás után lehet igazán csökkenteni a hőhatás okozta mikrosérüléseket. Ma már nagyon komplett és innovatív termékeket lehet kapni a bőr megnyugtatására, és bár gyakran csak jól felépített marketingfogásnak tűnik, a napozás utáni krémek használata cseppet sem felesleges pénzkiadás. Nemcsak nyugtatják a bőrt és azonnali megkönnyebbülést adnak a napozás után, de antioxidáns, hidratáló, bőrpuhító, gyulladáscsökkentő és regeneráló tulajdonságokkal is rendelkeznek. Ezeknek köszönhetően gyorsabban helyreáll a bőr optimális állapota a hőhatás okozta sokk után.

Forrás: woman.elperiodico.com

Nyitókép: triocean/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: