Hogyan kerülhető el az érzelmi összeomlás?

Az érzelmi túlterhelésért sokszor nemcsak a külső tényezők, hanem sokkal inkább saját magunk vagyunk a felelősek.

Amikor úgy érzed, hogy túlterhelt vagy, akkor azonnal állj meg, ugyanis ez az első lépés, ami előrevetíti az érzelmi összeomlást.

A mai rohanó világban, amelyben élünk, annyira eláraszt mindent a stressz, hogy jelentősen befolyásolja a viselkedésünket is. Ebből kifolyólag egy váratlannak tűnő érzelmi összeomlás bárkivel, bármikor előfordulhat. A helyzet nem egy aktuális pillanatnyi állapotot fog tükrözni, hiszen nagyon sokszor vannak figyelmeztető jelei, de sajnos hajlamosak vagyunk ezeken átsiklani.

Az érzelmi összeomlás nem orvosi diagnózis és többféle módon megnyilvánulhat. Van, akinél kontrolállhatatlan sírás formájában jelentkezik, van, aki dühösen kiabál, de sokan pánikszerűen próbálnak menekülni a helyzet, vagyis sokkal inkább saját maguk elől. Az időnkénti összeomlás teljesen normális jelenség. Előfordulhat, hogy valaki hirtelen, minden különösebb előzmény nélkül sírva fakad, vagy „felrobban” a dühtől, mert úgy érzi, túlterhelték a nyomások és azok a dolgok, amelyek kiszámíthatatlanok az életében. „Ez az összeomlás nem feltétlenül jelenti azt, hogy komoly »baj van«, de mindenképpen megállásra és a dolgok átgondolására, újratervezésére kell, hogy késztessen” – mondja Robin Stern, pszichoanalitikus.

Ez a jelenség arra utalhat, hogy kihívásokkal teli időszakon mész keresztül, és bizonyos személyes és érzelmi szükségleteid nincsenek egyensúlyban. A jó hír az, hogy ki lehet (és ki is kell!) gyógyulni az összeomlásból! Már csak azért is fontos megtanulni, hogyan kezeljük a stresszhelyzeteket, hogy a jövőbeni összeomlások lehetőségét is minimalizáljuk.

fotó: Westend61/GettyImages

Az érzelmi összeomlás gyakori kiváltó okai

Fáradtság 

A nem elegendő mennyiségű alvás, különösen ha folyamatos kialvatlanságról van szó, ingerlékennyé és érzékennyé teheti a szervezetet. Ilyenkor pedig sokkal nagyobb mértékben vagyunk hajlamosak a stresszre és a rossz reakciókra, ami csak erősíti a problémát.

Éhség

Már akár napi egy kihagyott étkezés is elegendő ahhoz, hogy a vércukorszint csökkenése következtében energiahiány, remegés, fejfájás vagy koncentrációs nehézségek következzenek be.

Túlterheltség

Túl sok munka, vagy több felelősség egyidejű vállalása – vagy akár túl sok társadalmi tevékenységbe való beleegyezés – „biztos recept” az összeomláshoz.

Változás az életben

Egy új munkahely, egy új kapcsolat, vagy egy új otthonba való költözés is kiválthatja a stresszes állapotot. De a szakítás, a vizsgaidőszak, a párkapcsolati problémák vagy egy családi konfliktus is érzelmileg sebezhetővé tehet bárkit.

Ha valaki hajlamos az összeomlásokra, érdemes átgondolnia, hogy azt mi válthatja ki. Ha „csak” a fáradtság, vagy az alváshiány áll a háttérben, akkor könnyűszerrel orvosolható a helyzet, le kell feküdni időben, valamint ki kell alakítani az étkezési rutint arra az esetre is, amikor éppen nincs idő és lehetőség „rendesen” étkezni.

Nehezebb a helyzet, ha új alapokra kell helyezni az eddigi kommunikációs stratégiát, illetve ha végre meg kell tanulni kiállni magunkért.

Hogyan állítsuk meg az érzelmi összeomlást?

Sajnos a stresszhelyzet nem jelentkezik be előre, így tudatosan nem tudunk előle félreugrani. S mivel a nehéz helyzeteket nem tudjuk megakadályozni, a helyzetre adott reagáláson kell megtanulni változtatni. Amikor érzed, hogy helyzet van, és közben lángol az arcod vagy hideg a kezed, kalapál a szíved, akadozik a légzésed és szinte tapintani tudod, ahogy megy fel benned a pumpa, akkor azonnal cselekedned kell! Ne várd meg, amíg teljesen kitör belőled az összes indulat, hanem próbáld magadat megnyugtatni. „Fontos, hogy bármennyire is kivitelezhetetlennek látszik­ egy-egy adott pillanatban, szünetet tartsunk, ha bármilyen elsöprő érzelmet tapasztalunk. Mert az agyunk másként működik ezekben a pillanatokban, és nem képes logikus döntéseket hozni” – mondja a szakember.

A földelési technikák, mint például a láb felé mutató figyelem, az ujjbegyek összeérintése és a légző gyakorlatok nagyon hasznosak a nyugalmi állapot elérésben.

légzőgyakorlat
Fotó: Vadym Buinov/ Getty Images

A pszichoanalitikus ezt az öt lépésből álló mélylégzési rutint ajánlja az érzelmi viharok kitörésekor:

  • Négy másodpercig vegyünk mély levegőt
  • Tartsuk vissza a lélegzetet négy másodpercig
  • Négy másodpercig lélegezzünk ki
  • Álljunk meg négy másodpercig, mielőtt újabb levegőt vennénk
  • Ismételjük addig, amíg megnyugszunk

Ez a technika kiváló a pillanatnyi tűzoltásra, de sajnos nem oldja meg a nehéz helyzeteket, és nem is tudja megszűntetni az erős érzelmi reakciókat kiváltó problémát. Viszont nagyon sokat segít, hogy azonnal megbirkózzunk a helyzettel.

Ahhoz, hogy az érzelmi összeomlásokat elkerüld, meg kell találnod a számodra legmegfelelőbb stresszkezelési technikát. Ne szégyelld, ha nem tudtad uralni vagy elfojtani az indulataidat, hiszen az érzelmek kifejezése akár összeomlás formájában is segíthet enyhíteni a stresszt azáltal, hogy kiadtad magadból. Hosszú távon azonban ne erre „rendezkedj” be, már csak azért sem, mert nem biztos, hogy a munkahelyeden vagy otthon jó néven veszik a rendszeres kirohanásaidat.

Hogyan előzhetjük meg az érzelmi összeomlást?

Találd meg a stresszcsökkentő rutinodat

Írj naplót, sétálj, mozogj vagy meditálj!

Figyelj a testedre, és halld meg a jelzéseit!

A rendszeresen feszülő izmok, a fejfájás nemcsak az időjárás változást jelzik, hanem azt is, hogy kimerült, vagy túlterhelt vagy.

Vedd figyelembe azt is, amit legszívesebben elkerülnél.

Attól, hogy egy problémát a szőnyeg alá söpörsz, nem oldod meg a helyzetet, csak elodázod, ami sokkal rosszabb, mert folyamatosan nyomasztani fog.

Kapcsolódj ki!

Ne hagyd, hogy csak azok a dolgok uralják az életedet, amelynél döntési kényszerben vagy, esetleg felelősséget kell vállalnod. Kártyázz, sakkozz, társasjátékozz, enged meg az agyadnak, hogy könnyedebb munkát végezzen.

Menj ki a szabadba!

Tölts több időt a természetben, számos kutatás bizonyította, hogy a természetes környezetben való tartózkodásnak nyugtató hatása van. Pusztán a természet látványával és hangjaival való érintkezés, mint például a szél fújása, a vízfolyás hallgatása, valamint a madarak és rovarok természetes hangja, csökkentheti a pulzusszámot és a kortizol-, vagyis a stresszhormonszintet.

Forrás: everydayhealth.com

Nyitókép: Maria Korneeva/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: