Friss házi kenyeret ennél, de kihagynád az élesztőt? Ez a recept mindössze 4 hozzávalót kíván, mégis isteni péksütemény készíthető belőle.
Déri Szilvia, a Kovászkaland szerzője azt vallja, élete során egyszer mindenkinek fel kell nevelgetnie saját kovászát. A kovászkészítés első 1-2 hete abból áll, hogy a lisztet hagyjuk megerjedni a vízzel – ez vagy összejön, vagy nem. Még a leggyakorlottabb pékekkel is megeshet, hogy a kezdeti fázisban megromlik a kovász, mert a levegőben lévő baktériumok egyszerűen nem mindig megfelelőek. Ha ez megtörténik, az előtészta mehet is a kukába. Amennyiben a kovászkultúra túléli az első két hetet, akkor utána naponta 100-150 gramm kovászt ki kell belőle dobnod vagy továbbadnod. Ha mégsem lenne kedved most a kovásszal bajlódni, akkor görgess tovább. Ugyanis Szilvi egy csodálatos az ír szódás kenyér receptet ajánlj, amit nagyjából egy óra alatt el is tudsz készíteni.
Ír szódás kenyér
Hozzávalók:
- 350 g liszt (fele lehet teljes kiőrlésű)
- fél teáskanál só
- fél teáskanál szódabikarbóna
- 300 ml író (helyettesíthető: 100 ml tej + 200 ml tejföl/kefír/joghurt)
Elkészítés:
- A sütőt melegítsd elő 200 fokra és egy tepsit bélelj ki sütőpapírral.
- Egy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat.
- Add hozzá az írót (vagy a tejet és a tejfölt/kefírt/joghurtot), majd kézzel gyúrd össze.
- Formázd gömb alakúra a tésztát, tedd a tepsibe és kicsit lapítsd le. A tetejét kereszt formában vágd be.
- Mehet a sütőbe, ahol nagyjából 30 perc alatt barnára sül.
Déri Szilvia Kovászkaland című könyvét megtaláljátok a BOOOK kiadó kínálatában!
Nyitókép: Unsplash