Hogyan készíts isteni házi kenyeret kovász és élesztő nélkül? Déri Szilviát, a Kovászkaland szerzőjét kérdeztük

Friss házi kenyeret ennél, de kihagynád az élesztőt? Ez a recept mindössze 4 hozzávalót kíván, mégis isteni péksütemény készíthető belőle.

Déri Szilvia, a Kovászkaland szerzője azt vallja, élete során egyszer mindenkinek fel kell nevelgetnie saját kovászát. A kovászkészítés első 1-2 hete abból áll, hogy a lisztet hagyjuk megerjedni a vízzel – ez vagy összejön, vagy nem. Még a leggyakorlottabb pékekkel is megeshet, hogy a kezdeti fázisban megromlik a kovász, mert a levegőben lévő baktériumok egyszerűen nem mindig megfelelőek. Ha ez megtörténik, az előtészta mehet is a kukába. Amennyiben a kovászkultúra túléli az első két hetet, akkor utána naponta 100-150 gramm kovászt ki kell belőle dobnod vagy továbbadnod. Ha mégsem lenne kedved most a kovásszal bajlódni, akkor görgess tovább. Ugyanis Szilvi egy csodálatos az ír szódás kenyér receptet ajánlj, amit nagyjából egy óra alatt el is tudsz készíteni. 

Ír szódás kenyér

Hozzávalók:

  • 350 g liszt (fele lehet teljes kiőrlésű)
  • fél teáskanál só
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • 300 ml író (helyettesíthető: 100 ml tej + 200 ml tejföl/kefír/joghurt)

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsd elő 200 fokra és egy tepsit bélelj ki sütőpapírral.
  2. Egy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat.
  3. Add hozzá az írót (vagy a tejet és a tejfölt/kefírt/joghurtot), majd kézzel gyúrd össze.
  4. Formázd gömb alakúra a tésztát, tedd a tepsibe és kicsit lapítsd le. A tetejét kereszt formában vágd be.
  5. Mehet a sütőbe, ahol nagyjából 30 perc alatt barnára sül.

Déri Szilvia Kovászkaland című könyvét megtaláljátok a BOOOK kiadó kínálatában! 

Nyitókép: Unsplash

Legnépszerűbb cikkek: