Hogyan készíts isteni házi kenyeret kovász és élesztő nélkül? Déri Szilviát, a Kovászkaland szerzőjét kérdeztük

Friss házi kenyeret ennél, de már elfogyott az élesztőd? Ez a recept mindössze 4 hozzávalót kíván, mégis isteni péksütemény készíthető belőle - pont erre van most szükségünk!

Déri Szilvia, a Kovászkaland szerzője azt vallja, élete során egyszer mindenkinek fel kell nevelgetnie saját kovászát. Viszont a rendkívüli helyzetre való tekintettel, ő nem tanácsolja, hogy most nagy kovászgyártásba kezdj. Főleg, ha előtte még sosem készítettél, vagy csak néhány alkalommal. Ennek egyszerű oka van: ez egy elég lisztpazarlós folyamat.

A kovászkészítés első 1-2 hete abból áll, hogy a lisztet hagyjuk megerjedni a vízzel – ez vagy összejön, vagy nem. Még a leggyakorlottabb pékekkel is megeshet, hogy a kezdeti fázisban megromlik a kovász, mert a levegőben lévő baktériumok egyszerűen nem mindig megfelelőek. Ha ez megtörténik, az előtészta mehet is a kukába. Amennyiben a kovászkultúra túléli az első két hetet, akkor utána naponta 100-150 gramm lisztet ki kell belőle dobnod vagy továbbadnod – ami most a karantén miatt nem lehetséges. Tehát a kovászkészítést tarts meg későbbre. Most inkább nézzünk egy receptet, amit akkor is könnyen összeállíthatsz, ha az összes élesztőt elkapkodták előled. Szilvi ezt az ír szódás kenyér receptet ajánlja, amit nagyjából egy óra alatt el is tudsz készíteni. 

Ír szódás kenyér

Hozzávalók:

  • 350 g liszt (fele lehet teljes kiőrlésű)
  • fél teáskanál só
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • 300 ml író (helyettesíthető: 100 ml tej + 200 ml tejföl/kefír/joghurt)

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsd elő 200 fokra és egy tepsit bélelj ki sütőpapírral.
  2. Egy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat.
  3. Add hozzá az írót (vagy a tejet és a tejfölt/kefírt/joghurtot), majd kézzel gyúrd össze.
  4. Formázd gömb alakúra a tésztát, tedd a tepsibe és kicsit lapítsd le. A tetejét kereszt formában vágd be.
  5. Mehet a sütőbe, ahol nagyjából 30 perc alatt barnára sül.

Déri Szilvia Kovászkaland című könyvét megtaláljátok a BOOOK kiadó kínálatában! 

Nyitókép: Unsplash

Legnépszerűbb cikkek: