Hogyan készül a pezsgő, a szilveszter itala?

Tudtad, hogy a pezsgő, ami a luxus szimbóluma is, egy véletlennek köszönhető?

A legelterjedtebb ünnepi ital a pezsgő, világszerte ezzel koccintanak jeles alkalmakkor. Ilyen kivételes alkalom a naptári év fordulója is, és nem meglepő, hogy ebben az időszakban van a pezsgő iránt a legnagyobb kereslet.

A mai felgyorsult és automatizált világban azt is gondolhatnánk, hogy a pezsgőt gépek készítik, de valójában szinte semmit sem változott a gyártási technológia az első palack megjelenése óta.

Vörös, de fehér

Bár a vörös szőlőfajták adják a termelés nagy részét, a pezsgő általában fehér. Szüretelés után a vörös szőlőt a lehető leghamarabb préselik, hogy megakadályozzák a héjában lévő vörös szín bejutását a lébe. A pezsgőgyártásban is nagyon fontos minőségi jellemző a szüret: 160 kg szőlőből legfeljebb 102 liter gyümölcslé préselhető. Az első és legértékesebb préselés, a cuvée legfeljebb 82 literből áll, és ebből készül a legjobb pezsgő. Az olcsóbb pezsgők a második és harmadik préselésből származó alapborokat tartalmazzák.

A méthode champenoise módszerrel készült pezsgők csak palackos erjesztéssel készülnek és itt az idő a lényeg – ami elég számottevő. Míg egy Sektnek hat hónapig, egy Crémantnak kilenc hónapig kell a seprőn maradnia, addig egy évjárat nélküli Champagne esetében 15 hónap, egy évjáratú pezsgő esetében pedig legalább három év a kötelező.

Tévedésből lett a pezsgő

A pezsgő egy kis észak-franciaországi régióból származik, amely alig 33500 hektáros és majdnem 150 kilométer hosszú. Itt, a Champagne régióban néhány ezer termelő gondozza gondosan a szőlőtőkéket, amelyek az itt készült legendás francia pezsgő alapját szolgáltatják” – mondja Zichy Anikó, a Zichy Birtok ügyvezetője.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Zichy Birtok (@zichybirtok) által megosztott bejegyzés


A champagne-i borászok nagy tudással rendelkeztek a minőségi borok előállításában, de a régiót nagyon hideg telek sújtották. Amikor a hőmérséklet eléri a fagypontot, az leállítja az erjedési folyamatot. Viszont amikor nyáron ismét felmelegszik a hőmérséklet, akkor másodlagos erjedés következik be a palackban. Emiatt szén-dioxid buborékok képződtek a borban, létrehozva azt a szénsavas textúrát, amelyet a pezsgőhöz társítunk. A gázbuborékok által fellépő hatalmas nyomás miatt a borospalackok néha felrobbannak, aminek következtében „le vin du diable” vagyis „az ördög bora” becenevet kapták. Bár a helyi borászok hibásnak tartották, a megmaradt habzót egy kis mókás újdonságnak tekintették, és a 17. század végén népszerűbbé vált a francia királyi családok körében. Ez vezetett végül a ma ismert és kedvelt Champagne-házak létrehozásához.

Dom Perignon, a pezsgő atyja

A Dom Perignon a mai napig a Champagne szinonimája, és ezen a néven kapható az egyik létező legdrágább pezsgő. A francia szerzetest és pincemestert, Pierron Perignont tartják számon a pezsgő bor feltalálójaként. A legenda szerint 1693-ban, amikor először megkóstolta a (technikailag) romlott habzóbort, felkiáltott: „Gyere gyorsan, kóstolom a csillagokat!” és küldetésévé tette, hogy megtalálja a módját a finom szénsavas bor palackozásának.

Noha romantikusnak tűnhet a történet, egyáltalán nem biztos, hogy valóban így volt. Sokáig ezt csak marketingkampánynak ítélték, és ezzel szemben a legtöbb témával foglalkozó történész úgy véli, hogy Dom Perignon inkább abba fektetett sok időt és energiát, hogy a szerinte hibás buborékokat eltávolítsa az italból.

Mitől luxus a pezsgő?

Természetesen pezsgő és pezsgő között óriási lehet a különbség, ami az árak tekintetében is egyértelműen látszik. Az eredeti gyártási folyamat nemcsak hihetetlenül munkaigényes, hanem bizonyos értelemben véve veszélyes is, ennek köszönhetően alakult ki a luxus jellege.

A Champagne-t ugyan eredetileg hibásnak tartották a borászok, a megmaradt habzóboros palackok népszerű újdonsággá váltak a francia királyság körében. A francia király, Hugh Capet például pezsgőbort szolgált fel a hivatalos királyi vacsorákon a palotájában. A 18. század elejére Orléans hercege a francia elit választott italává tette.

A korai Champagne-házak ideje óta a pezsgő bor vonzereje folyamatosan nőtt, és mára rendkívül népszerű ital az egész világon. A királysággal és a felsőbbrendűséggel való kapcsolata a mai napig megmaradt, így a pezsgő mindig a luxus, a gazdagság és az ünneplés szinonimája volt, és valószínűleg ez már nem is fog változni.

Forrás: thechampagnecompany.com

Nyitókép: SeventyFour/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk: