Hogyan készüljünk és hangolódjunk a várandósságra? Szakértőnk tippjei a tudatos babaváráshoz

Új sorozatot indítunk a woohoo.-n, amelyben szerzőnk, Szakács Betty, viselkedéselemző szakember, pszichológia mesterszakos hallgató kíséri végig az olvasókat a tudatos babavárás különböző fázisain.

Hisszük, hogy a tudatosság már az élet első pillanataiban is nélkülözhetetlen, ezért legújabb sorozatunkban a megfoganás pillanatától, a várandósság szépségein és megpróbáltatásain keresztül, az új kisgyermekes családi létforma kialakulásáig, végigkísérjük olvasóinkat a tudatos babavárás lépcsőfokain. A sorozat első részében a tudatos babavárásra készítünk fel. 

Anya születik

Már abban a pillanatban édesanyává válunk, amint megfogan a gondolat, hogy gyermeket szeretnénk. Sokszor azonban tájékozatlanul és vakon vágunk bele a folyamatba, ami nagyon sok szorongást kelt. Nem beszélve az elveszettségérzésről, ami úrrá lehet rajtunk a kismama fórumokon terjengő, sokszor egymásnak ellentmondó, információk hallatán. Ma már a várandósság sokkal inkább tervszerű „projekt”, amire nem árt, ha előre készül az ember. Az első sarkalatos pont, egyrészt a megfelelő környezet megteremtése, másrészt viszont önmagunk testi-lelki felkészítése az új élet érkezésére. Ezzel nemcsak tudatosabban készülhetünk a gyermekáldásra, hanem magunknak is megkönnyíthetjük ezt az időszakot és számos egészségügyi kockázatot is elkerülhetünk. A szakértők egyetértenek abban, hogy a peri- és posztnatális (szülés előtti és utáni) történések jelentősen befolyásolják az egyén életútját és életminőségét, ezért kiemelten fontos figyelmet fordítani erre a szenzitív időszakra.

Tabula Rasa
John Locke angol filozófus felfogása szerint tabula rasaval, azaz tiszta lappal születünk a világra. Abban, hogy mivel töltjük meg ezt az üres lapot hatalmas szerepe van a géneknek, a generációkon átívelő sérelmeknek, de a felelősség mégis leginkább a szülők kezében van a kezdeti időszakban. Fontos tehát ismerni a fogantatás, magzati lét és szülés-születés széleskörű összefüggéseit, nemcsak magunk, hanem kisbabánk számára is.

A felkészülés időszaka

Fizikai síkon, amit tehetünk a várandósságra készülve, hogy 3 hónappal a tervezett terhesség előtt elkezdjük megnövelni a vitaminadagjainkat. Ez történhet étrendkiegészítők által, amik közül az egyik legfontosabb a folsav, mert támogatja az egészséges sejtosztódást, de a természet is segítségül hívható. A fénygyökér például a meddőségi gondokkal küzdő nők csodaszere, míg a papaya a férfi hímivarsejtek megtöbbszörözésében játszik szerepet.  A ginko biloba, a goji vagy éppen az orbáncfű a libidó fenntartásában lehet hasznunkra, ami korántsem elhanyagolható ebben az időszakban.

Tudatos babatervezés
Fotó: John Looy/Unsplash

Ajánlott már a tervezés során komplex babaváró vitaminkészítményt szedni, ami mellett természetesen a kiegyensúlyozott étrend sem elhanyagolható. Ilyenkor viszont már nem szabad őrült diétákba fogni, mert a hormonháztartás megzavarása nyomán a hirtelen súlyingadozás negatív hatással van az ovulációra, és akár annak megszűnéséhez is vezethet. Az optimális feltételek megteremtését előremozdítja még, ha már a várandósság előtt valami olyan mozgásformát választunk, ami a testünk rugalmasságát, légzéskoordinációját és izomerejét egyensúlyba hozza. Ezek mind olyan készségek, amik segítségünkre lehetnek majd a szülés során. Remek példa erre az úszás, a jóga vagy éppen a pilates. Ugyanakkor, ha bármi káros szenvedélynek hódolunk, akkor épp itt az ideje, hogy ezeket végleg száműzzük az életünkből. 

Elhanyagolt terület

Az már köztudott, hogy a terhesség alatt a fogak állapota jelentős mértékben romolhat, viszont azt már kevesebben tudják, hogy egy-egy kezeletlen fog akár koraszüléshez vagy egyéb komplikációkhoz is vezethet. Ha a testünkben gyulladásos folyamatok vannak jelen, az minden energiát vesz el a szervezet és immunrendszer elől, így sokkal nehezebb a termékenységre helyezni a hangsúlyt. Éppen ezért, még a babavárás időszaka előtt, jó ha útba ejtjük a fogászati rendelőt is.

Az érem másik oldala

A babatervezés során hajlamosak vagyunk csupán a női oldalra figyelni, miközben a férfiak egészsége és hozzájárulása legalább ekkora jelentőségű. Férfi oldalról C-vitaminnal, cinkkel, magnéziummal, B12-vel támogathatjuk a szervezetet, de az is kiemelten fontos, hogy lelkileg is felkészítse magát az apaszerepre a férfi. Azzal, ha kiveszi a részét már a tervezés időszakából is, biztosíthatja az anyukát arról, hogy közös elhatározással vágnak bele életük egyik legizgalmasabb időszakába, és habár a feladat oroszlánrésze a nőre hárul, aktív szereplője a történetnek. A megszületendő magzat egészsége jelentős mértékben függ attól, milyen volt szülei egészségi állapota a fogamzás pillanatában, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mindkét fél, vagy csak az egyik figyel oda tudatosan a közös küldetésre.

Termékenységtudat

Szerencsére, már egyre többen ismerik a termékenységtudatot, ami nemcsak a testünk mélyebb megismerésében segít, hanem a ciklusszinkron létezés egyéb áldásos hatásait is megtapasztalhatjuk általa. Tisztában leszünk a termékenységi ablakunkkal és azzal, hogy egy-egy együttlét mikor és milyen formában vezet sikerre, emellett pedig olyan tudás kerül a birtokunkba a női lét misztériumairól, amiről még mindig nagyon kevés szó esik. Azonban nem kell mindenkinek a tudatosság legmagasabb fokait űzni és hőmérőzni, vagy pontosan megcélozni a legtermékenyebb napokat, mert néha önmagunk beleengedése a szituációba és a lazaság is legalább ennyire célravezető. A szakértők szerint a 2-3 naponta történő együttlét mindenféle görcsösség nélkül, néhány hónapon belül meghozza a kívánt hatást.

Ingyenbaba

Úgyanígy érdemes elengedni azokat a szorongásokat is, amit a modern társadalom a nyakunkba aggatott. A gyermekvállalás sokkal kevésbé pénz kérdése, mint amennyire el szeretnék ezt hitetni velünk. Egy kisbabának, amire a leginkább szüksége van, az egy kiegyensúlyozott édesanya és édesapa, és ha ez megvan, soha nem fogja a szemünkre hányni, hogy neki miért nem volt a legmodernebb babakocsija, miért nem volt autó, kertes ház és egyéb létszükségletnek tűnő, de valójában csupa felszínes értéke. Giorgia Cozza „Ingyenbaba” című könyvében részletesen kifejti, hogy mindazt, amiről azt feltételezzük, hogy okvetlenül meg kell vennünk a gyermek érkezésekor, csupán egy közösségi, kulturális norma jegyében választjuk  ki.

Plusz segítség

Ha úgy érezzük úgy a lelki oldal, mint a testi szempontjából, hogy segítségre lenne szükségünk vagy szakértői tanácsokra vágynánk, akkor a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság (MPPPOT.hu) oldalán perinatális szaktanácsadók közül választhatunk, akik között találunk hormonegyensúly tanácsadót, anya-magzat kapcsolatanalitikust és számos más hollisztikus szemléletet képviselő szakembert, akik végigkísérhetnek minket ezen a csodálatos úton. Ez az élet azon területe, amibe igazán megéri erőt és energiát fektetni, hiszen a gyermekek egészséges fejlődése kulcsfontosságú a társadalom számára, mivel az ő kezükbe kerül felnőttként majd a világ sorsa.

Nyitókép: Ben White/Unsplash /Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

    Legnépszerűbb cikkek: