Hogyan kezeljük a bizonytalanságot egy párkapcsolatban?

Lehet, hogy nem tudsz a párod fejében olvasni, de ez még nem ok arra, hogy a telefonjában keresd a válaszokat a kérdéseidre.

Egy jó párkapcsolat alapja a kölcsönös szeretet mellett a bizalom is. Ezt alapvetően megadjuk a másiknak, és ebből logikusan következik, hogy magunk is elvárjuk. De a kezdeti rózsaszín köd hamar elszáll, és a lángoló érzések helyét átveheti a szorongás és a bizonytalanság.

Egyszer fent, egyszer lent

A legideálisabb, kívülről nézve tökéletesnek látszó párkapcsolatban is lehetnek súrlódások. Ez a világ legtermészetesebb dolga, hiszen nem feltétlenül azért választunk párt, hogy mindent ugyanúgy lásson, mint mi, vagy minden döntésünkben egyetértsen velünk. Persze nem árt, ha vannak dolgok, amelyekben egy hullámhosszon vagyunk, de az élet folyamatos hullámvasútján még idővel azok a dolgok is megváltozhatnak, amelyekre eredetileg a kapcsolatot építettük. Ebből következik, hogy egy hosszú távú kapcsolatban az érzelmi skála számos szintjét megéljük életünk folyamán. Szerencsésebbeknek nem kell ezzel gyakran szembenézni, de vannak olyan párok is, akik pedig egyáltalán nem foglalkoznak a másik érzéseivel, csak elvegetálnak egymás mellett.

Ha azon kapod magad, hogy egyre többször kutakodsz a párod után, hogy kételkedsz abban, amit mond, akkor valószínűleg bizonytalannak érzed magad a kapcsolatotokban. Mielőtt azonban leüvöltenéd a fejét kétségbeesésedben, gondold végig, hogy valóban a pároddal van-e gondod, vagy csak a saját, valami miatt éppen bekövetkező bizonytalanságodat vetíted ki rá. „Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a te életedben, munkádban van valamilyen változás, aminek hatására megingott a saját megabiztosságod, és egyszerűen ez hat ki a párkapcsolatodra is” – mondja Rachel Wright, pszichoterapeuta.

Októl függetlenül a bizonytalanság érzése különböző módon nyilvánulhat meg: szorongás, dühkitörés, depresszió, féltékenység. A szakember szerint szerencsére a bizonytalanság a legtöbb esetben egy múló, átmeneti állapot csupán, hiszen „idővel minden kapcsolatban van egy természetes apály és dagály”. Vagyis teljesen normális, ha néha magabiztosnak érzed magad a partnered mellett, de van, amikor nem látod stabilnak a helyzeted. Amikor egy kapcsolat a kezdeti szakaszban tart, előfordulhat a kapcsolati szorongás, de ez, az idő előre haladtával természetesen elmúlik. „Ha valami új, az lehet kényelmetlen is, és az agyunk pontosan így működik. És ha kényelmetlenül érezzük magunkat, bizonytalannak is érezhetjük magunkat” – mondja Wright. Nem kell feltétlenül mindent borítani, érdemesebb végiggondolni a kiváltó okokat.

fotó: Westend61/GettyImages

Mik a bizonytalanság jelei egy kapcsolatban?

Természetesen nincs a bizonytalanság megnyilvánulására kőbe vésett szabályrendszer, hiszen minden ember, és minden kapcsolat más, de ez a 6 jel utalhat arra, hogy valami megingott nálatok:

1. Sok megnyugtatásra van szükséged

Folyamatosan visszaigazolást szeretnél a párodtól. Hogy érzel irántam? Szeretsz még? Szerinted mi jók vagyunk együtt? Megbántottalak? Miért nem vagy kedves velem? Tetszem még neked?

2. Túlgondolod

Ha bizonytalannak érzed magad a kapcsolatodban, akkor elkezdhetsz olyan problémákat is látni, amelyek valójában nincsenek is. Például, ha hívod a párod, de éppen nem tudja felvenni a telefont, vagy nem válaszol az üzenetedre azonnal, az nem jelenti azt automatikusan, hogy baj van. Illetve könnyen lehet, hogy tényleg baj van, csak nem olyan, amire te gondolsz. Előfordulhat, hogy a munkahelyén nem oké minden, vagy épp közbejött egy megbeszélése, amiről te nem tudsz.

3. A közösségi médiában játszol Colombót

A legrosszabb, amit érzelmi zűrzavarodban tehetsz, hogy nyomozást indítasz a párod közösségi oldalain. Mert egészen biztos, hogy fogsz találni egy olyan képet, hírt vagy személyt a pasid oldalán, amit félre fogsz érteni még akkor is, ha erre semmi okod nincsen. A legnagyobb hiba, amit ilyenkor elkövethetsz, hogy a saját megnyugtatásod érdekében ismeretleneknek írsz, hogy meggyőződj a saját igazadról.

4. Távolságot tartasz a párodtól

Nem a legjobb dolog, ha úgy fordulsz magadba egy vélt, vagy valós sérelem kapcsán, hogy a párodnak nem mondod meg az okát, hanem arra vársz, hogy megfejtse mi bánt téged. A távolság csak mélyebb árkokat épít közétek, a megoldást nem fogja elhozni.

5. Elveszted az egyéniséged

A bizonytalanságodat úgy próbálod leplezni, hogy nem állsz ki magadért, nem adsz hangot a véleményednek, abban bízva, hogy ha a társadnak adsz mindenben igazat, akkor újra egy hullámhosszra kerültök.

6. Zsarolni, követelőzni kezdesz

Ha nem mondod meg, kivel beszéltél egy órán keresztül telefonon, akkor nem kapsz vacsorát! – Az ilyen típusú megnyilvánulások a legnyugodtabb vérmérsékletű úriembernél is kiverik a biztosítékot.

fotó: Morsa Images/ Getty Images

A rossz hír az, hogy hosszú távon kevés férfi tolerálja jól a fenti felsorolásból bármelyik megnyilvánulást is. Ezért, ha valóban úgy érzed, hogy a bizonytalanságodat a párod viselkedése, kommunikációja, stílusa váltja ki, akkor próbálj meg vele nyugodtan, higgadtan beszélni erről. Az őszinte kommunikáció kisebb csodákra is képes, és biztos, hogy többre mész vele, mint ha magadban gyártasz különféle elméleteket. De ne ronts ajtóstól a házba! Menjetek el sétálni, üljetek be a kedvenc kávézótokba, és adj neki esélyt, hogy „tisztázhassa” magát. Hallgasd meg, ne vágj közbe, ne azt akard hallani, amit te elképzeltél!

S bár távol álljon tőlünk a gondolat, hogy a bizonytalanságod okainak ismerete nélkül felmentsük a párodat, de ha ezek a kérdések folyamatosan napirenden vannak nálad, akkor lehet, hogy egy korábbi kapcsolatodból őrzöl valamilyen „traumát”, amit nehéz feldolgoznod.

Ha megbizonyosodsz arról, hogy a hiba a te készülékedben van, és nem tudsz úrrá lenni rajta, akkor kérj segítséget! Akár egy baráttal is megbeszéled a benned felgyülemlő folyamatos feszültséget a bizonytalanságodat illetően, hiszen aki jól ismer, az tudja egy lépéssel hátrébb állva is szemlélni azt, amit felvázolsz. Magunkkal szemben mindig sokkal megengedőbbek vagyunk, de egy őszinte barát nem csak a te nézőpontodból fogja vizsgálni a valóságot. Ha azonban tartós a bizonytalanságod, és nem találod rá a megoldást, akkor érdemes szakemberhez fordulni, hogy kiderüljön honnan és miből fakad. Egy biztos, a szőnyeg alá ne söpörd a problémát, mert ha folyamatosan küzdesz vele, az megmérgezi a kapcsolatodat!

Forrás: womenshealthmag.com

Nyitókép: Antonio Guillem/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: