Hogyan lehet az otthonod illata megnyugtató és vonzó?

Tudtad, hogyha jól játszol az illatokkal, nemcsak a kellemetlen szagoktól szabadulhatsz meg, hanem a hangulatod is jobb lesz és a párod is szívesebben jár majd haza?

Ugye a te orrodban is benne van az Abercrombie híres illata a Fierce. Az amerikai márka egyik úttörője volt az illatokkal való brand-image építésnek, és a cucc annyira beütött, hogy a parfümeladásuk évekig listavezető volt. Te az otthonodban ugyan nem márkát építesz, bár ha jobban belegondolsz, egy jól megválasztott illattal te is kiépíthetsz egyfajta pavlovi reflexet a kedvesedben. Így nemcsak szívesebben tér majd haza, de az otthonodban lévő kellemetlen szagoktól is megszabadulsz.

Minden háznak megvan a maga illata, ami néha jó, néha nem.

Sok helyről érkezhet kellemetlen behatás, ezért amikor egy illathangulatot szeretnél megteremteni az otthonodban, figyelembe kell venned a már jelen lévő, az adott teret meghatározó illatokat. A meglévő gyertyáid és a parfümjeid illatát, a szomszédtól vagy a konyhából beszűrődő szagokat, a kiskutyád (vagy egyéb háziállataid) szagát. Nem egyszerű feladat, de a természetes elemeket ötvözve könnyedén megtalálhatod azt a néhány összetevőt, ami tökéletesen működik a már meglévő illatokkal.

Telital-illat

illóolaj
Fotó: Anatoliy Sizov/Getty Images

Ami szinte minden helyzetben működik az a citrusfélék és virágok tiszta, friss illata. Ez pedig néhány összetevővel elérhető. Tedd egy gusztusos kis edénybe a kedvenc gyógynövényeidet, például bazsalikomot, vagy rozmaringot, levendulát és néhány deciliter vízzel forrald fel őket. Ebbe keverhetsz citrom, narancs, vagy lime darabkákat. A kihűlt egyveleget tartsd a lakás különböző pontjain kis üvegcsékben, és hosszú időre meg van oldva az illatosítás.

Kukabúvár

A citrom a szemetesed illatát is eliminálja. Ha úgy érzed, a konyhádat folyamatosan áthatja a szemétből terjengő bűz, akkor nyomás a boltba egy citromért. A kuka alján tarts mindig egy negyed cikket, vagy ami még jobb, időnként mosd át az egész szemetest enyhe citromos vízzel.

A kutyafáját

Fotó: Grace Chon/GettyImages

Ázott kutyaszag cirkál időnként a levegőben? Sajnos négylábúink illata nem mindig szalonképes, de ez ellen is van remek megoldás. Mérj egy evőkanálnyi szódabikarbónát egy tálkába, adj hozzá 30 csepp tiszta vadnarancs illóolajat és keverd össze 2 dl desztillált vízzel. Az egészet töltsd egy spray-s flakonba és felrázás után már fújhatod is.

A természet ereje

Jó okunk van arra, hogy otthonunkban a virágok, a természet, a levelek illatára támaszkodjunk. Nemcsak a lakás díszei lehetnek, de megnyugtatóak is egyben. Ültess virágokat a balkonládádba, majd szüreteld le őket és rendezd őket csokrokba. Akassz eukaliptuszt a zuhany alá, tégy egy vázányi levendulát az íróasztalra, és ha a növényeid elszáradtak, készíts belőlük potpurit különböző illóolajok rácsepegtetésével.

Nyitókép: Moyo Studio /GettyImages
Forrás: marthastewart

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: