Hogyan lehet a mérgező munkahelyből álommeló?

Reggelente gyomorgörccsel indulsz a munkahelyedre? Egész nap azt várod, mikor ér már véget a meló? Ez könnyen jelentheti azt, hogy mérgező munkahelyen dolgozol. Itt az idő, hogy felismerd, és tegyél azért, hogy ez megváltozzon.

A napunk jelentős részét a munkahelyünkön töltjük, ezért az életünket igencsak meghatározza, hogyan érezzük magunkat a munkahelyi közösségben. Nagyon sok mérgező dolog ér bennünket egyébként is, de olyan környezetben, ahol termelékenynek, kreatívnak vagy fókuszáltnak kellene lennünk, a toxikus légkör igazán romboló tud lenni. Ezért rendkívül fontos, hogy te magad is felismerd, és orvosold, ha munkahelyeden kártékony energiák áramolnak.

In medias res

Szinte rögtön mélyvízbe dobtak, és nem magyarázták el, mi hogy működik a cégnél? Ha nem szánnak arra időt, hogy megtanítsák, hogyan kell használni a cég speciális programjait, platformjait, mi az ügykezelés menete, akkor teljesen érthető, hogy elönt némi rossz érzés. Nagy valószínűséggel nem a legprofibb céggel van dolgod, és számíthatsz rá, hogy készségeid ellenére elszigetelődés és rossz pillanatok várnak rád. Ilyen esetekben célszerű kinyomozni, ki az, akihez ezekkel a kérdéseiddel fordulhatsz. Ezután hivatalos e-mail keretében megkérni az illetékest a betanításodra. Állj ki magadért határozottan, hogy elkerüld a bizonytalanságból elkövetett hibákat, amelyek rossz hangulathoz és folyamatos feszültséghez vezethetnek a munkatársaid és közötted.

Kukacoskodás

Ha munkád jelentős részét lelkesen és jól végzed el, azonban a pozitív visszacsatolások rendre hiányoznak, az apróbb hibák kiemelése pedig sokszor megtörténik, szintén intő jel. Sok mérgező munkahely kihasználja, hogy a munkavállaló nem mer magáért kiállni. Csakhogy presszióval hosszú távon csak rideg környezetet lehet kialakítani. Ha a kollégák elégedetlenkednek, gyakorta egymás hibáinak kiemelésével érzik csak magukat nyeregben. Ennek elkerülése végett – szintén hivatalos módon –  érdeklődj a cégnél a karrierlehetőségek felől, vagy a bónuszrendszerről. Sok multinál nem tudnak egyenként az alkalmazottak lelkivilágával törődni, viszont anyagilag szívesen honorálják a munkájukat.

Kell egy csapat

Amikor egy vállalatnál nincsenek csapatépítő tréningek, közösségkohéziós programok, vagy olyan közösségi terek, pl.: kávézó, ahol együtt lehet kicsit beszélgetni a kollégákkal, szintén hatalmas felkiáltójel. Köztudott az úgynevezett brainstormingok hatékonysága, és annak fontossága, hogy a munkaidő alatti pihenőidőt miként töltjük el. Ha mindenki a számítógépébe borulva eszi meg a salátáját, ott nem lehet csapatról beszélni. Ez olyan, mintha egy focicsapat minden tagja vadidegenként szaladgálna a pályán. Ha a közösségi élet hiánya miatt érzed úgy, hogy reggelente nincs kedved beballagni az irodába, kezdeményezz. Kérdezd meg a kollégákat, hogy lenne-e kedvük munka után beülni egy kávéra (tudom, rosszul írtam a bort) vagy hétvégén kirándulni egyet. Könnyen lehet, hogy más is hasonló problémákkal küzd a cégnél és szívesen csatlakozik hozzád. Ha pedig elindul egy folyamat, meglátod, az emberek inkább nyitottak a jóra és egyre többen társulnak majd. Elindíthatod a saját kis „boldog munkavállaló” forradalmad.

Szabadjára eresztve

Ha a főnököd, vagy kollégád a szabadságod ideje alatt is telefonokkal, e-mailekkel bombáz, és így valamilyen formában mégiscsak dolgoznod kell, az is következtetések levonására kell sarkalljon. Amikor a pihenőidőd alatt is azzal kell törődj, hogy megfelelj a vállalat elvárásainak, akkor már el is érted a rettegésnek azt a lépcsőfokát, ami a magánélet megborulásához és a produktivitásod elvesztéséhez vezet. Ha otthon is azon kell kattogj, vajon mit kell még elvégezned, vagy a nyaralásod alatt is feladatokat kapsz, borítékolható a gyors kiégés. Ezt azonban könnyedén elkerülheted, ha havi egy alkalommal kiveszed a pénteki vagy a hétfői napot, és egy hétvégével egybekötve, három napig elérhetetlen maradsz. Ha kipihenve térsz vissza, könnyen lehet, hogy felettesed tiszteletben fogja tartani a pihenésre való igényedet.

Fejétől bűzlik

Sajnos talán az egyik legjellemzőbb ismérve a mérgező munkahelynek, hogy a vezetői körben nem dívik a tiszteleten és megbecsülésen, valamint a megoldásokra való törekvéseken alapuló kommunikáció. Ha a főnököd gyakorta kiborulva, önreflexió nélkül nyilvánul meg, akár nagy plénum előtt, azzal bizony nem sokat lehet kezdeni. Az intrikákon nyugvó, bántó és rideg légkör lefolyik a középvezetői és a junior szintekre is. Ebben az esetben sajnos nagyon nehéz bátran fordulni a vezetőkhöz, vagy illetékesekhez. Talán a legjobb, amit ebben a helyzetben tehetsz, hogy azokban az esetekben, amikor mások kirekesztése, vagy szapulása van porondon, kinyilatkoztatod, hogy te ehhez nem tudsz jó szívvel kapcsolódni. Senkit sem szeretnénk a munkája elhagyására buzdítani, de ha néhány visszajelzés után a felsővezetőknél nem áll be komolyabb változás, akkor talán ez az egy eset az, amikor érdemes megfontolnod, hogy elküldöd pár helyre az önéletrajzodat.

Bár sok cég felismerte már, hogy sokkal produktívabbak a munkavállalók, ha a munkahelyi légkör jó, de azért ez a munkaadók számára is hatalmas kihívás. Nagyobb cégeknél különösen, hiszen ahány munkavállaló, annyi igény és lelkivilág. Könnyen lehet, hogy mérgező munkalégkör vesz körül, azonban ha ezt felsőbb szinteken nyitottsággal és pozitív hozzáállással kezelik, akkor van remény a változásra. Egy nemrégiben útjára indult MNDFL flow well-being ügynökség például azt tűzte ki céljául, hogy összekösse a vállalatokat azokkal a szolgáltatókkal, akik a fenti kockázatokat sikeresen tudják átalakítani pozitív attitűddé. Ha úgy látod, hogy munkahelyeden kissé eluralkodott a negatív légkör, akkor érdemes a vezetők figyelmébe ajánlani azokat a lehetőségeket, amelyekkel a mérgező munkahelyből végül álommeló lehet.

Nyitókép: 10’000 Hours/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: