Hogyan neveld a sárkányodat? Avagy létezhet a közös, harmonikus gyermeknevelés válás után?

Létezhet-e válás után közös, harmonikus gyermeknevelés? Ahol a gyermekek iránt érzett szeretet felülírja a sérelmeket, ott a terapeuták szerint van esély megtalálni a közös hangot.

Amikor válásra kerül a sor, a gyermekek kerülnek a legkaotikusabb helyzetbe, hiszen a családba, a biztonságba, esetleg valamelyik szülőbe vetett ősbizalom rendül meg. Annak érdekében, hogy gyermekeiknek a lehető legjobbat nyújtsák, sok elvált szülő dönt a közös gyermeknevelés mellett. Ez teoretikusan csodálatosan hangzik, de általában ugye nem azért válunk el, mert rózsaszín felhőben úszunk, és óriási az egyetértés, hanem valószínűleg pont az ellenkezője az igaz. Hogyan neveljük hát közösen gyermekeinket akkor, ha megromlott a kapcsolat az exünkkel? Hogyan kezeljük a felmerülő konfliktusokat? Mik a szabályai a hatékony és sikeres együttműködésnek?

Chaute Thompson családterapeuta szerint a közös gyermeknevelés válás esetén azt jelenti, hogy mindkét szülő a gyermekek érdekeit szem előtt tartva működik együtt. Amikor azonban közös gyermeknevelésről beszélünk, hajlamosak vagyunk csak a legáltalánosabbakra, vagyis az elvált szülőkre gondolni. Pedig rengeteg olyan más eset is van, ahol nem biológiai szülők nevelnek közösen gyermeket, vagy amikor az egyik szülő valamelyik rokonnal, pl. nagymamával, vagy más rokonnal neveli közösen a gyermeket. A közös gyermeknevelés lehet formális, és jogilag meghatározott.

A közös gyermeknevelés szabályozása

Hazánkban az úgynevezett válástörvény 2022. január 1-én változott, és három főbb kategóriát határoz meg.

  • Szülői felügyeleti jog
  • Közös szülői felügyelet
  • Váltott gondoskodás

A jogszabály a korábbihoz képest annyiban változott, hogy a bíróság közös megállapodás híján, most már mindkét szülőt kijelölheti a gyermekfelügyelet gyakorlására. Természetesen csak abban az esetben, ha a másik szülőt is alkalmasnak ítéli meg erre a feladatra, és ez szolgálja a gyermek érdekét. A közös gyermeknevelés azonban nagyfokú rugalmasságot, türelmet és nyitott felfogást igényel, ezért olykor nem olyan könnyű megvalósítani. Mindkét szülőnek meg kell tanulnia közös nevezőre jutni, és kompromisszumokat kötni. Egy ilyen helyzetben gyakran kell ugyanis elfogadni a másik érveit, és azt,  hogy a dolgok nem mindig úgy történnek, ahogy éppen mi szeretnénk.

Mindez szinte megvalósíthatatlan, ha a kapcsolat rosszul végződött, a másik fél manipulatív, vagy nárcisztikus.  Ha azonban a viszony tisztességes, normális és azonos értékrendeken alapul, akkor a közös gyermeknevelés számos előnnyel is járhat:

Ahány ház, annyi szokás

A közös gyermeknevelés, bár családonként eltérő lehet, de nagyjából úgy néz ki, hogy mindkét fél részt vesz a gyerekek sport és iskolai eseményein, születésnapjain. A családterapeuta például azt mondja, hogy az egészséges és együttműködő szülői partnerséghez kulcsfontosságú, hogy megtaláljuk annak a módját, hogy a múlt ellenére is részt vegyünk gyermekünk életében.

Hogyan vigyétek sikerre?

  • Célod és fókuszod mindig a gyermek jóléte legyen

Nem számít mit gondolsz az exedről, a gyerekekkel kapcsolatban mindig legyetek közös nevezőn. Ez nemcsak a jó kis születésnapokat és vakációkat jelenti, hanem a hisztiket, iskolai intőket is. Mivel ezek konfliktus forrásai lehetnek, törekedjetek arra, hogy a másik nézőpontját is meghallgassátok, és belehelyezkedjetek, hogy majd hideg fejjel tudjatok dönteni.

  •  Közvetlen kommunikáció

Konfliktusmentes, rendszeres és következetes kommunikációra kell törekedjetek.Vagyis nincs a gyerekeken keresztül üzengetés, emailezés, chat. Hívjátok fel rendszeresen egymást és egyeztessetek. A beszélgetés során a tényekre hagyatkozzatok és a megoldásokra törekedjetek, ne hagyjátok, hogy az érzelmek eluralkodjanak.

  • Kontrollált érzelmek

Minden sikeres társszülői kapcsolat lényege, hogy a két félnek sikerüljön félretennie az egymás iránti érzést, hogy gyermekük fejlődésére, jólétére és gondozására összpontosítsanak. El kell határoznotok, hogy a lehető legjobb arcotokat mutatjátok a gyermek jelenlétében.

  • Azonos elvárások

Bár mindennapjaink részét képezik, a közös gyermeknevelésben rendkívül fontos a meghatározásuk, betartásuk a félreértések és konfliktusok elkerülése érdekében. Ösztönözd a lurkókat a másik féllel való egészséges kapcsolatra, így nem fogják úgy érezni, érzelmileg elárultak téged, vagy hogy lavírozniuk kell. Rajtad keresztül tanulják meg, hogyan kezeljék ők is hatékonyan a helyzetet.

  • Szabályok és azok betartása

A zökkenőmentes és sikeres együttműködés elengedhetelen alapja a megfelelő szabályrendszer kialakítása, és annak betartása. Beszéljétek meg, mik azok az alapvető szabályok, amelyeket mindkét háztartásban következetesen be kell tartani, illetve a szabályok be nem tartása, a fegyelmezetlenségek milyen következményekkel járnak.

  • Következetesség és naptár

Esszenciális fontosságú, hogy mindkét szülőnél ugyanazok a házimunkák, lefekvési idő, étkezési rutin és képernyőidő legyen meghatározva és betartatva. Ez segít a gyerekeknek, hogy mindkét otthonban stresszmentesen és komfortosan érezzék magukat.

Érdemes egy naptárban jó előre bejelölni, a gyermek mikor, melyik szülőnél van, így az iskolai szünetek, vagy ünnepek nem fognak meglepetéseket okozni számukra. A közös gyermeknevelés annyit tesz, mindketten együttműködtök a gyermekeitek érdekében. A döntéseitek és elvárásaitok közösen meghatározottak, az eseményeken mindketten részt vesztek, és a gyermekek felé meghatározott következmények is együtt kerülnek meghatározásra.

Amit feltétlen kerüljetek el

Ezzel szemben ha a másik szülő eltérő nevelési elvekkel rendelkezik, teljesen mást gondol, a lefekvési időről, az étkezési rutinról, a képernyőidőről, esetleg az alapvető értékekről, akkor sajnos mindez nem valósítható meg, és csak rengeteg újabb konfliktus forrásává válik. Ezért nagyon fontos, hogy a közös gyermeknevelés tényleg közös döntés legyen, amelyben mindkét fél egyenlő mértékben veszi ki részét a felelősségből. Ahol az egyik fél csak a jó zsaru szerepében tetszeleg, az rögtön a másik oldal rovására megy. A közös gyermekneveléshez tehát kiforrott jellem, egymás alapvető tisztelete, szeretete és megbecsülése elengedhetlen.

Forrás: Mindbodygreen
Nyitókép: MoMo Productions/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: