Mindenki megöregszik egyszer, de nem mindenki egyformán. Vajon mitől függ, hogy ki milyen egészségügyi problémákra lesz fogékony idősebb korában? Ezt segíthet felderíteni egy új kutatás.
Az amerikai Stanford egyetem orvosi karának kutatói arra vállalkoztak, hogy magyarázatot keressenek az öregedési folyamatok sokarcúságára. Bár mindössze 43 egészséges, 34 és 68 év közötti életkorú önkéntest vizsgáltak a kutatásukban, érdekes következtetésekre jutottak. Az önkénteseknél különféle biológiai markerek alapján mérték fel az öregedési folyamatokat, 2 év alatt legalább 5 különböző időpontban.
Mi történik, miközben öregszünk?
A kutatás vezetője, Michael Snyder professzor szerint a vizsgálat célja annak feltérképezése volt, hogy vajon mi történik egy emberrel, ha megöregszik? Milyen részletekre kell odafigyelni? A Nature Medicine tudományos folyóiratban megjelent kutatási eredmények szerint négy fő öregedési típust sikerült azonosítani. Ezek a típusok arra utalnak, milyen betegségekre lesz hajlamos az illető idősebb korában. Ezen keresztül pedig a későbbiekben akár odáig is eljuthatnak a kutatások, hogy hogyan lassítható le a betegségek kifejlődése, és maga az öregedési folyamat.
Ez a 4 fő típus
Az évek során a kutatók a résztvevők többféle biológiai mintáját elemezték (például vér- és székletmintákat), és ebből igyekeztek azonosítani az öregedésért és az idős kori betegségekért felelős molekulákat, valamint egyes mikrobák jelenlétét, illetve hiányát. Figyelték a különböző biomarkerekben bekövetkező változásokat is. Egy idő után meglehetősen világos mintázat rajzolódott ki a szemük előtt e tekintetben. Négy különböző öregedési típust sikerült azonosítaniuk: a metabolikus, az immun-, a hepatikus (máj-) és a nefrotikus (vese-) típust. Ezek az elnevezések arra utalnak, hogy milyen betegségekre lesz hajlamos az illető az idő múlásával. A metabolikus típusok az anyagcserezavarokra, például a cukorbetegségre hajlamosabbak. Náluk az A1c jelzésű hemoglobin-molekula szintje volt magasabb, ez jelezte a vércukorszint változásait.
Snyder professzor és csapata ugyanakkor arra is rájött, hogy egy ember nemcsak egyetlen öregedési típusba tartozhat, hanem akár kettő vagy több típus potenciális betegségeinek is ki lehet téve. A kutatócsoport abban is különbségekre bukkant, hogy milyen ütemben öregednek az egyes emberek. Ez pedig – vélik a vizsgálatot végző szakértők – arra is lehetőséget nyújt, hogy segítsenek a szélesebb tömegeknek is megérteni az öregedés mikéntjét, és kézbe venni a saját egészségüket. Az orvosok is ebből kiindulva segíthetnek a legvalószínűbb betegségek megelőzésében, és akár az idősödés folyamatának lelassításában is.
Ez azért még nem az örök fiatalság titka
Persze mindez nem azt jelenti, hogy így örökké fogunk élni, vagy legalábbis száz évig fiatalok maradhatunk. Abban azonban segíthet, hogy a lehető legjobb egészségben érjük meg az idős korunkat. Snyder professzor kutatócsoportja más tényezőket is vizsgált, amelyek szerepet játszhatnak a szervezet öregedésében. Többek között arra is fényt derítettek, hogy aki áttért az egészséges életmódra, különösképpen, akik az étrendjükön változtattak, azok esetében az idősödésre jellemző markerek kevésbé változtak, vagyis ezek az emberek lassabban öregedtek az átlagnál. Például lassabban módosult a már említett A1c hemoglobin szintje, vagy éppen a vesefunkcióhoz köthető kreatiné. Ez utóbbi esetben azonban egyes gyógyszerek szedése is szerepet játszhatott a folyamat lelassulásában, tehát nem minden változás múlt kizárólag az illetők életmódján. Ugyanakkor olyanok is előfordultak, akiknél az életmódváltás sem volt képes jelentősen lelassítani az öregedés folyamatát. Ebbe a csoportba tartozott maga Snyder professzor is, aki rendszeresen edzett, és azt remélte, hogy ez lelassítja a szervezete öregedését – ennek ellenére úgy érzi, hogy az életmódváltás hatása idővel mindenképpen megmutatkozik majd. Épp ezért további kontrollvizsgálatokra is készül.
A kutatócsoport egyébként is úgy véli, hogy ez a vizsgálat még csak a kezdete az öregedési folyamatok megértésének. Egyelőre nagyon kevés információval rendelkeznek ugyanis arról, hogy hogyan lehet lelassítani ezeket a folyamatokat, így mindenképpen további részletesebb vizsgálatokra van szükség.
Nyitókép: Dimitri Otis/Getty Images