Hogyan őrizzük meg a szemünk egészségét?

A jó látás nélkülözhetetlen a mindennapi életben, a korral járó látásromlás viszont aligha elkerülhető. Ezzel a 7 egyszerű módszerrel azonban sokat tehetünk a szemünk egészségének megóvásáért.

A szembetegségek egy részét genetikai hajlam okozza, de nagyon sokszor életmódbeli tényezők állnak a rossz látás hátterében. A szem egészsége az általános egészségi állapotra is kihatással van, de a szem abban is segítség, hogy mindent eláruljon rólunk, hiszen az egész szervezetünk komplett térképe is.

A mai, monitorok által vezérelt világban sokkal nagyobb ingerek érik a szemünket, mint pár évtizeddel korábban. Az egész napos számítógép előtt ülés, a folyamatos mobiltelefon használat mind nagymértékben igénybe veszik a szemeket. Az iskoláskorú gyerekeknél pedig sokszor a sulikezdéskor derül ki, hogy gond van, amikor nem azt írják, amit a táblán látnak, vagy rosszul olvasnak fel a tankönyvekből.

szemüveges gyereknek ötlete támad
Fotó: Catherine Falls Commercial/Getty Images

Bár a látás romlását a kor előre haladtával nem lehet megakadályozni, mi magunk is sokat tehetünk a szemünk megóvása érdekében.

Hogyan őrizzük meg a szemünk egészségét?

Rendszeresen vegyünk részt szemvizsgálaton

Szemorvosok lesújtó tapasztalatai alapján sajnos leginkább csak akkor járunk szemvizsgálatra, amikor már észleljük a bajt. Pedig a megelőzés ugyanolyan fontos lenne, mint bármelyik másik életfontosságú szervünk esetében. Évente egyszer akkor is ajánlott megnézetni a szemünket, ha nem tapasztalunk semmi szokatlant. Gyermekek esetében már féléves korban érdemes az első vizsgálatot megcsináltatni, hogy fény derüljön az esetleges fénytörési hibára, vagy veleszületett szembetegségre, és természetesen az iskolakezdés előtt is tanácsos felkeresni a szakorvost a kicsikkel.

Óvjuk a szemünket a káros sugaraktól

nő napszemüveg
Fotó: Gorica Poturak/GettyImages

A természetes napfény előnyös a D-vitamin raktáraink feltöltése és az általános egészségünk szempontjából, de az UV sugárzás kifejezetten károsíthatja a szemet, és növelheti a szürke hályog, a makula degeneráció és számos más szembetegség kockázatát. 15-30 percnél többet nem tanácsos napszemüveg nélkül tölteni a szabadban, és nagyon fontos, hogy megfelelő, valós UV szűrővel ellátott lencséjű szemüveget válasszunk. Nem árt, ha a napszemüveg folyamatosan a táskánkban van, mert az erős fények akkor is árthatnak a szemnek, ha nem süt hétágra a nap.

Blokkoljuk a kék fényt

Nem csak az UV fény, a számítógép fénye is árthat a szemnek. Aki hosszabb időt tölt rendszeresen a monitor előtt annak praktikus speciális lencséjű szemüveget viselnie, ami nem csak az erőltetéstől védi meg a szemet, hanem a fáradtságtól is.

Figyeljünk a táplálkozásra

egészséges táplálkozás
Fotó: Kseniya Ovchinnikova/ Getty Images

Arról már többször írtunk, hogy a táplálkozással milyen nagymértékben tudjuk az egészségi állapotunkat is befolyásolni. Igaz ez a szem vonatkozásában is. Szakértők szerint az egészséges szem és a szembetegségek megelőzését a legnagyobb mértékben a mediterrán diéta támogatja, ami olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek a szem általános egészsége számára. Ahogy Hippokratész fogalmazott: „minden betegség a bélben kezdődik!”

Étrend-kiegészítés

A legkörültekintőbb táplálkozással is viszonylag nehéz minden fontos tápanyagot biztosítani a szervezetünk számára az általános egészség szempontjából. A cink, az Omega-3 pótlása kifejezetten sokat tesz a szem érdekében, de az áfonya vagy piros bogyós gyümölcsök, és koncentrált leveinek fogyasztása is csökkentheti a szembetegségek kialakulásának kockázatát

Mozogjunk rendszeresen

Bár nem feltételeznénk elsőre, de a rendszeres testmozgásnak a szem egészsége szempontjából is komoly jelentősége van. Több tanulmány és kutatás is kimutatta, hogy a fizikai aktivitás véd a glaukóma, a makula degeneráció és a cukorbetegséggel összefüggő szemproblémák ellen.

Megfelelő mennyiségű alvás

fotó: Image Source/Getty Images

A megfelelő alvás talán az egyik legfontosabb és legkevésbé meglepő tény, ami összefüggésben van a szem egészségével. A pihenés ugyanis elengedhetetlen a szem számára, hiszen onnantól fogva, hogy felébredünk „megállás nélkül” dolgozik. Ahhoz, hogy ne teljesen elgyötörten és szemünket kifárasztva hajtsuk álomra a fejünket, érdemes a lefekvés előtti órákban már nem tévézni vagy ülni hosszan a számítógép előtt. A laptopon vagy telefonon könyvet olvasás elalvás előtt kifejezetten terheli a szemet, de ez már az agynak is sok estére a koncentrálásból.

Megbízható kozmetikumok

A szem körüli bőr jóval vékonyabb, mint az arcon máshol, ebből kifolyólag jóval érzékenyebb is. Ezért nagyon meghatározó, hogy mivel tisztítjuk, ápoljuk. Csak olyan minőségi és megbízható összetevőjű termékeket érdemes használni, amelyek minden vegyszertől és tartósítószertől mentesek, hogy véletlenül se irritálják vagy szárítsák a szemet.

Forrás: mindbodygreen.com
Nyitókép: Unplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Legnépszerűbb cikkek: