Hogyan ösztönözd magad mozgásra a hidegben?

A mozgást a téli szürkeségben sokkal nehezebb beiktatni a mindennapokba, de nem lehetetlen!

A mozgás, a sport minden évszakban fontos a szervezetnek. De nemcsak a mozgásra, a rendszerességre is szükség van ahhoz, hogy a testünk jobban tolerálja a folyamatos terhelést, mint az időszakosan beiktatott intenzív sportot.

Ha a mozgás heti-két három alkalommal egész évben része az életünknek, az sokkal jobb hatást gyakorol az egészségünkre, mint a nyári strandszezon, vagy egy fontos esemény előtti turbó löket. De ehhez nemcsak kitartás, hanem egy bizonyos fokú elszántság is kell, hiszen a kifogásokkal ellentétben ezek nem mindig lesznek kéznél.

Azzal nehéz vitatkozni, hogy a hosszú téli estéken sokkal kellemesebb időtöltés otthon ülni bekuckózva egy forró ital társaságában, mint kimozdulni a hidegbe, hiszen ilyenkor minden porcikánk tiltakozik a mozgás ellen. De nem is kifejezetten a mozgás ellen lázadunk, hanem minden olyan dolog ellen, ami a komfortzónánkon kívül esik. A reggeli és esti, sötétebb napszakokban, lássuk be, kevés olyan dolog van, amihez valójában kedvünk van. De egyelőre nincs arra lehetőségünk, hogy a medvékhez hasonlóan a telet nemes egyszerűséggel átaludjuk, ezért sokkal szerencsésebb, ha alkalmazkodunk a körülményekhez.

Fontos, hogy ne várjunk a legmegfelelőbb időpontra, olyan ugyanis nem lesz! A fokozatosság elvét szem előtt tartva próbáljunk meg most változatni a szokásainkon! Képzeld el, hogy milyen jól fogod magad érezni, ha újévkor ez már része lesz az életednek, és nem teszel magadra nyomást, hogy vajon be tudod-e tartani.

Mutatunk 6 érvet, ami segíthet, hogy a hidegben is mozgásra ösztönözd magad:

1. Egészségesebb leszel

A mozgás javítja az általános egészségi állapotot és közérzetet, ennek köszönhetően pedig akár meg is hosszabbíthatja az élettartamot. Lassabban fogsz öregedni, sokkal ellenállóbb leszel a betegségekkel szemben, és nem kell folyamatosan küszködnöd a nemkívánatos zsírpárnákkal és felesleges pluszkilókkal. Minél tovább vagy egészséges, annál jobb és tartalmasabb életet élhetsz. Egy tanulmány szerint már napi 11 perc fizikai aktivitás elegendő a szívbetegségek, a stroke, és egyes rákos megbetegedések kockázatának csökkentésére. Vagyis a legkisebb mértékű, de rendszeresen végzett sport is befolyásolhatja az életminőséget és a várható élettartamot.

2. Örömfaktort ad az életedhez

Találd meg azt a mozgásfajtát, ami örömöt okoz számodra! Szerencsére nagyon széles a választék, próbálj ki többet, hogy lásd, melyikben érzed magad a legjobban. Ha korábban untad a jógát, lehet, hogy most érdemes újra megpróbálnod. Kombinálhatod is a mozgásformákat, mert nem biztos, hogy minden alkalommal ugyanahhoz lesz kedved. Ha nehezen szánod rá magad, az lehet, hogy csak attól van, hogy nem a hozzád legközelebb álló sportot választottad.

hideg
Fotó: Paulo Amorim / Getty Images

3. Tűzhetsz ki célokat

Nyilván nem az az elképzelésed, hogy egyik napról a másikra verseny üzemmódba kapcsolj, és talán már az olimpia sem reális elképzelés, de a fittséged még ezek ellenére is szerepelhet a bakancslistád dobogós helyén. Írj össze magadnak célokat, hogy aztán majd pár hónap múlva legyen mit elégedetten kipipálni. A listával motiválni is tudod magad, miközben a fejlődésedet is nyomon követheted. A mozgással kapcsolatban (is) érdemes szem előtt tartani a bölcs gondolatot: „Ha nincs célod, hogyan fogod elérni?”

4. Új barátokra lelhetsz

A mozgás nem feltétlenül kell, hogy magányos időtöltés legyen! Csatlakozz egy helyi közösséghez vagy fitnesz klubhoz, túrázzatok, mozogjatok együtt, hiszen úgy minden könnyebb! Sokkal egyszerűbb kitartani valami mellett, ha tudod, hogy mások várnak rád, vagy hogy az „úton” nem kell egyedül boldogulnod.

5. A jó levegő felfrissít

Ha nincs kedved egy fitneszterem nyitva tartásához és órarendjéhez alkalmazkodni, akkor sétálj a szabadban. A friss levegő jót tesz a vérkeringésednek, és akkor is könnyen beillesztheted a hétköznapjaidba, ha esetleg túlsúllyal is rendelkezel. Kösd össze a kellemest a hasznossal, hívd sétálni a barátaidat, és legyen közös programotok a mozgás.

6. Sportok, amiket csak ilyenkor űzhetsz

Számos olyan téli sport van, ami, ahogy a neve is mutatja, máskor nem igazán kivitelezhető. Ne aggódj, ha nincs lehetőséged elutazni síelni, iktass be heti rendszerességgel korcsolyázást.

Nyitókép: sundrawalex/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: