Hogyan segít a kollagén megőrizni a szépségünket és az egészségünket? (X)

Bőrünk simaságáért és ragyogásáért javarészt a kollagén felelős, amely szilárd tartószerkezetet, puhaságot és rugalmasságot biztosít, de nem csak külsőnkre van nagy hatással, szervezetünk egészségének fenntartásában is jelentős szerepet vállal.

Ha azt halljuk, „nagyon szép a bőröd” vagy „nagyon sima és ragyogó az arcod”, akkor a kollagéntermelésünknek kell köszönetet mondanunk. Ez a strukturális fehérje, amely bőrünk száraz tömegének 80%-át alkotja, felelős a bőrünk puhaságáért, rugalmasságáért, ezáltal fiatalos megjelenésünkért. Azonban nem sokan tudják, hogy külsőnk szépségének megőrzése mellett szervezetünk számára is fontos alkotóelem.

Nem véletlen, hogy a testünkben fellelhető kollagén elnevezése a görög „kolla”, azaz „ragasztó” szóból származik, hiszen a kollagén egyfajta tartóerő a szervezetünk számára. A testünkben lévő összes fehérje 30%-a kollagén, amely rendkívül fontos szerepet játszik izmaink működésében, a szalagok, az inak, a vénák, és a csontok felépítésében és védelmében, mindemellett a haj és a körmök kulcsfontosságú építőeleme is. Szervezetünk természetesen állítja elő ezt a csodafehérjét, azonban a kor előrehaladtával, pontosabban 20 éves korunktól kezdve évente 1-1,5 %-kal csökken a kollagéntermelés, amely szarkalábak, ráncok megjelenéséhez és bőrünk szárazabbá válásához vezet. Tehát az öregedés első jeleit kollagéntermelésünk csökkenése okozza, azonban néhány kollagén és bőrápoló praktikával lassíthatjuk ezeket a folyamatokat:

  • Érdemes minden nap magas fényvédelemmel ellátott naptejet használnunk.
  • Arcápolási rutinunk során részesítsük előnyben a retinol és C-vitamin tartalmú kozmetikumokat, hiszen ezek segíthetnek a bőrben való kollagéntermelés serkentésében. A kozmetikumainkon keresztül sajnos nem tudunk kollagént bejuttatni bőrünkbe, ugyanis ahhoz túl nagy molekula.
  • A finomított cukrot tartalmazó ételek kerülésével lassíthatjuk szervezetünk kollagénvesztési folyamatát, hiszen az édességek és desszertek negatívan befolyásolhatják a kollagéntermelést.

A bőrfeszesítés leghatékonyabb módja, ha azt kívülről és belülről is megtámogatjuk kollagénes étrendkiegészítők fogyasztásával, illetve olyan kozmetikumok használatával, amelyek a bőr számára hasznos és fontos hatóanyagokat tartalmaznak. „A kollagénes kozmetikumok általában olyan egyéb hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek hatással lehetnek a kollagén termelődésre. Azonban, ha látványosabb eredményre vágyunk, érdemes étrendünket is kollagénnel kiegészíteni, lehetőleg kollagén peptidek formájában, hiszen ezek saját kollagén termelésére ösztönzik szervezetünket, így akár 4 hét alatt látható változást eredményezve” – hívja fel a figyelmünket Károlyfi Edit, az Avon szépségszakértője. Kollagén peptidek fogyasztásával a kollagén nem csak egyszerűen bekerül a testünkbe és növeli a természetes kollagén mennyiségét. A kollagén peptideket a bőrünk speciális sejtjei, a fibroblasztok ismerik fel, amelyek kollagéntöredékként azonosítják a peptideket, így ennek hatására sejtjeinket a termelés növelésére serkentik, hogy az észlelt veszteséget ellensúlyozzák.

Ahhoz, hogy szöveteink rugalmasságát megőrizzük, a szakértő a kollagén folyamatos fogyasztását javasolja, ugyanis ha azt abbahagyjuk, akkor előbb-utóbb ismét hiányállapot alakul ki. Ráadásul, a rendelkezésre álló kollagént a szervezet először az egészségünk védelme szempontjából nélkülözhetetlen szövetekben, sejtekben hasznosítja, csak az ízületeink, csontjaink, vénáink támogatása után még rendelkezésre álló mennyiséget fordítja bőrünk megfiatalítására. Mindezeket a szempontokat szem előtt tartva fejlesztették ki az Avon szakemberei az Avon Liiv Szépítő kollagénes italport, amely az egészséges életmódot a bőrápolási rutin részeként teszi teljessé. A Liiv Szépítő kollagénes italpor minden egyes tasakja megfelelő arányban tartalmaz kollagén peptideket és a kollagén szintézishez szükséges C-vitamint. Így elég, ha naponta egyszer belekeverjük kedvenc italunkba szervezetünk egészséges működésének és bőrünk rugalmasságának megőrzése érdekében. Kipróbálhatjuk smoothie-val, gyümölcslével, de kellemes almás ízének köszönhetően, akár vízzel fogyasztva is finom részét képezheti napi folyadékbevitelünknek.

„Sportolóként szervezetem kollagéntermelésének ösztönzése nemcsak bőröm rugalmasságának megőrzése érdekében fontos, de elengedhetetlen izomzatom megfelelő működéséhez is. A rendszeres, kemény edzések megviselik szervezetemet, így a kollagén pótlása nélkülözhetetlen számomra izmaim, ízületeim és csontjaim regenerálódásához és egészségem megőrzéséhez. De nagyon kellemes velejárója a bőrfiatalító hatása is, hiszen én nem sminkelem magam a hétköznapok során, így fontos számomra a természetesen ápolt és szép bőr fenntartása” – nyilatkozta a Liiv magyarországi nagykövete Kozák Danuta, ötszörös olimpiai-, tizennégyszeres világ- és tizenhatszoros Európa-bajnok kajakozó.

Nyitókép: skynesher/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: