Hogyan szeressünk egy depresszióst?

9 dolog, ami segít, hogy mellette lehess a bajban

Szeretni valakit, aki depresszióval küzd, baromi nehéz. Sok kitartás kell ahhoz, hogy a betegséggel járó negatív hullámok ne sodorjanak el minket a párunk mellől. De az elszántság önmagában még nem elég.

1. Tudj meg minél többet a betegségéről

A depresszió sokszor csalóka: a beteg néha teljesen kiegyensúlyozottnak tűnik, máskor pedig eluralkodnak rajta a tünetek. Ilyenkor levert, fáradt és bánatos. Ez könnyen összezavarhat az állapotát illetően, így pedig nehéz megérteni, hogy min is megy keresztül. Felmerülhet benned a kérdés, hogy ha vannak jobb napjai is, miért nem tud uralkodni a hangulatváltozásain? A depresszió azonban nem így működik, ez egy komoly pszichiátriai megbetegedés, aminek a leküzdéséhez nem elég az akaraterő. Ahhoz, hogy átlásd, mivel is álltok szemben, el kell merülnöd a témában. Olvass utána, tájékozódj hiteles forrásokból, és fókuszálj a tényekre, még mielőtt téves következtetéseket vonnál le!

2. Ösztönözd arra, hogy segítséget kérjen!

Sajnos a társadalmunk még mindig stigmatizálja a mentális betegséggel szenvedőket, és rengeteg téves berögződés nehezíti a segítségnyújtást. Fontos, hogy semmiképp se bagatellizáljátok el a helyzetet: hiba úgy tekinteni a depresszióra, mint időszakos problémára, ami majd magától megoldódik. Az is gyakori, hogy az érintettek úgy ítélik meg, hogy a helyzet nem annyira súlyos, hogy felkeressenek egy szakembert. Ha valóban enyhék a tünetek, ennek örülni kell, viszont ez még nem ok a terápiás kezelés elhalasztására. Minél korábban megkapja a beteg a megfelelő segítséget, annál több esélye van arra, hogy ne forduljon rosszabbra az állapota.

Motiváló gondolatok az esti órákra:
Remek kiegészítő terápia lehet egy önsegítő könyv olvasgatása. Ilyen például Rolf Merkle: Depressziót soha többé, vagy Jon Kabat-Zinn: Kiút a boldogtalanságból – Szabadulj meg a depressziótól egyszer s mindenkorra! című kötete. Nézz szét a könyvesboltokban!

3. Ne a partneredet okold, hanem a helyzetet!

A hangulatingadozások sokszor heves vitákat szülnek, ilyenkor nehéz megállni, hogy ne kezdjünk ujjal mutogatni a másikra. Ha viszont mégis beleesel ebbe a hibába, és a betegségével vagy a viselkedésével támadod őt, csak tovább csorbítod az önbizalmát. Minden helyzetben emlékezz arra, hogy a párod nem ezt az utat választotta, nem tehet a betegségéről. Ahogy persze te sem az ő állapotáról!

4. Hangsúlyozd, hogy mellette állsz!

Nagyon fontos, hogy érezze, nem kell egyedül megküzdenie a problémáival. Bármennyire is nehéz a helyzetetek, biztosítsd arról, hogy vele vagy a bajban. Ennek remek módja, ha „bárcsak-állításokat” teszel, mint: „Azt szeretném, hogy jóra forduljanak a dolgaink”, de egy „Együtt megküzdünk ezzel a depresszióval” mondat is rengeteget jelenthet a betegnek egy kilátástalan pillanatban.

5. Ne feledd: a betegsége nem egy megoldandó probléma

Ha szenved az egyik szerettünk, természetes reakció, hogy segíteni próbálunk rajta. Az igyekezetünkkel viszont könnyen túllőhetünk a célon, ilyen például az, ha megoldásra váró problémaként kezeljük a betegségét. A depresszióra nincs nyilvánvaló megoldás. Ösztönözhetjük a párunkat, hogy mozduljon ki gyakrabban, fogyasszon kevesebb cukrot, mozogjon rendszeresen, de ne legyenek hiú ábrándjaink: ezek a változások önmagukban nem hessegetik el a problémát.

Többnyire azzal segítünk a legtöbbet, ha meghallgatjuk a másikat és ott vagyunk neki, amikor szüksége van ránk. Bátran mutass érdeklődést a depressziója iránt. Kérd meg, ossza meg veled, hogy épp min megy keresztül, milyen gondolatok foglalkoztatják.

6. Hagyd, hogy a kis sikerek is erőt adjanak!

A támogatásra és a pozitív megerősítésre általában jobban reagálunk, mint a kritikára – még akkor is, ha az segítő szándékú. A depressziósokra ez hatványozottan igaz. Koncentrálj az eredményekre, függetlenül attól, hogy kicsi vagy nagyobb sikerről van szó. Ha például a párod egész nap pizsamában feküdt, és képtelen volt kimozdulni, értékeld azt, amikor végre lesz kedve és ereje ismét emberek közzé menni! Mindenképp adj hangot annak, hogy örülsz a pozitív változásnak!

7. Párterápiára fel!

Gyakran veszekedtek, nem találjátok a közös hangot? Ne féljetek szakember segítségét kérni a párkapcsolati problémáitok megoldásában. Azon túl, hogy csiszolhatjátok a kommunikációtokat, és elsimíthatjátok a konfliktusaitokat, van még egy hatalmas előnye: remek kiegészítője a depresszió terápiás kezelésének!

8. Vedd figyelembe a saját igényeidet is!

Ne vond meg magadtól a kikapcsolódást, fordíts időt a barátaidra, a sportra és a szórakozásra is. Nem önzőség, ha a saját lelkiállapotodról is gondoskodsz! Enélkül ugyanis lehetetlen kiegyensúlyozottnak maradnod, így pedig könnyen a kapcsolatotok bánja kárát.

9. Gyakorolj együttérzést!

Ha a másik mindent megtesz azért, hogy kezelje a betegségét, értékeld a próbálkozásait! Lehet, hogy ez nem elég ahhoz, hogy megbirkózzon a problémáival, de mit gondolsz, milyen hatással lenne rá, ha hibáztatnád vagy elfordulnál tőle? Légy megértő, biztasd és segítsd, amiben tudod. Sokszor elnézőnek kell lenned, és előfordulhat, hogy engedned kell akkor is, ha épp kifejezetten nehezedre esik. Ilyenkor gondolj arra, hogy neki is napi szinten el kell fogadnia a betegségét, holott másra sem vágyik, mint hogy kigyógyuljon ebből az állapotból. Ez az igazán fájdalmas, kemény munka.

Nyitókép: fizkes/Shutterstock
(psychologytoday.com)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: