Hogyan tisztíthatod meg a baktériumoktól és a penésztől a vizes palackodat?

Szerencsés, ha óvod a környezetedet, de közben figyelj arra, hogy magadnak se árts!

A felesleges műanyag palackokról folyamatosan érkeznek az ijesztő adatok, mindannyian tudjuk, hogy már kezelhetetlen mennyiségben árasztják el a Földet, emiatt is kifejezetten szerencsés, hogy egyre többen használnak saját vizespalackot, kulacsot.

Azonban a környezet védelme és a fenntarthatóság jegyében tett apró, de nagyon fontos lépés mellett arra sem árt figyelni, hogy a palackok rendszeresen tisztítva legyenek, ugyanis gyakran kitűnő táptalajt biztosítanak a baktériumoknak, penészgombáknak. A mindennapjainkban használt palackokban előforduló, de szabad szemmel nem feltétlenül látható baktériumok sajnos számos gyomor- és bélrendszeri problémát okozhatnak.

Víz, víz, tiszta víz

Fontos, hogy ezeket a kulacsokat csak vízzel töltsük meg, ne tegyünk bele más, különösen ne cukros és/vagy szénsavas italokat. Egy tanulmány készítői véletlenszerű felmérést végzetek egy edzőteremben, ahol a vizsgált palackok 83%-ban találtak baktériumokat. Valójában az a probléma, hogy sokszor hajlamosak vagyunk a palackban hagyni a vizet, és hagyjuk állni, miközben maximum 24 óráig maradhatna csak benne. Minden este ki kell önteni a maradékot, ha valamiért már nem bírunk többet inni, akkor öntsük a virágokra, de semmiképpen ne hagyjuk állni a kulacsban.

A palackok praktikus okokból lettek „feltalálva”, ezért ideális társak edzéshez, utazáshoz. Azonban ha otthon vagyunk, akkor használjunk poharat, különösen, ha evés közben iszunk. Ha morzsák és ételmaradékok kerülnek a flakonba, az is felerősíti a szennyezés lehetőségét.

A palack mosásához nem elegendő, ha csak vízzel átöblítjük, ugyanis a víz önmagában nem képes felvenni a harcot a penésszel és a baktériumokkal. Ugyanúgy, ahogy a poharakat, vagy bármilyen más, étkezéskor használt eszközt elmosunk, a kulacs tisztításához is szükség van mosogatószerre. Tegyünk a palackba egy kevés mosogatószert, adjunk hozzá egy kevés meleg vizet, zárjuk le, és erőteljesen rázzuk fel. Akár egy mixer, forgassuk át a flakont, hogy a teljes felületét érintse a tisztítószer, majd alapos öblítés után, lefelé fordítva szárítsuk meg. Ne tegyük konyharuhára, mert úgy csak „befülled”, hanem csepegtetőbe tegyük úgy, hogy a palack teteje ne érjen hozzá teljesen semmihez. Ha nem sima felületű, akkor pedig üvegmosó kefét is érdemes használni, hogy biztosan minden pontját érintsük tisztításkor.

A legkisebb is számít

Az újonnan vásárolt palackoknál sem elég a vizes átöblítés, sőt ilyenkor még érdemes fertőtleníteni is. (Egyébként heti egyszer, még a legalaposabb, mindennapos tisztítás mellett sem árt ezt elvégezni!) Sokáig az ecetes tisztítás volt a legáltalánosabban elterjedt megoldás, azonban ez nem annyira szerencsés, mert a palackban sokáig bent maradhat a kellemetlen illat. Helyette inkább háztartási citromsav és forró víz keverékével érdemes pár percre feltölteni, majd alaposan kiöblíteni a palackot, hogy semmilyen szennyeződést ne jutassunk a szervezetbe. Arra figyelj, hogy a forralt vizet egy kicsit hagyd hűlni, mielőtt a palackba öntöd, mert az extra hő deformálást okozhat. Ha egyébként is használsz szájvizet, akkor tölts abból a palackodba, és jól rázd át, hogy mindenhova jusson. Hagyd állni egész éjjel, reggel pedig, mielőtt újból megtöltenéd vízzel, alaposan öblítsd ki. Így nem csak tiszta és baktériummentes lesz, hanem kellemesen friss illatú is.

Alapvető szabály, hogy a palackot még a legszűkebb családtagokkal se használjuk egyszerre közösen, mert a legkörültekintőbb szájhigiénia mellett is lehetnek baktériumok a szájban. És az is különösen fontos, hogy az alapos tisztításból a kupak se maradjon ki, ugyanis bármennyire kicsi, abban is kényelmesen meg tudnak telepedni a baktériumok, és ez érintkezik leginkább azzal a résszel, amit a szádhoz teszel iváskor.

Forrás: pourfemme.it

Nyitókép: Jordi Salas/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: