Válás gyerekkel – Hogyan vethetsz véget a házasságodnak úgy, hogy ne essen szét a család?

Egyik válás sem könnyű. Ellenben, ha már gyerekek is vannak, egy házasság befejezése különösen zűrös és fájdalmas lehet. De vajon megmaradhat a jó családi kötelék akkor, ha már a kapcsolatnak vége?

Egy válás esetén az „utállak” után, a leggyakrabban elhangzó mondat a „csak a gyerek ne sérüljön”. Minden szülő reménykedik abban, hogy ez megugorható és a legkevesebb traumával éli túl a gyerek ezt a kritikus időszakot. A happy end azonban nem minden szerelem végkifejlete, és sokszor kilépni egy gyötrelmes és konfliktusos kapcsolatból sokkal jobb döntés, mint a gyerekekre hivatkozva benne maradni. Legyen a gyerek 5 vagy 15 éves, mindig megrendítő azzal szembesülni, hogy a biztonsági háló, a család megszűnik körülötte. Azonban a gyerekközpontú válás létezik és nem szükséges teljesen összeomolnia a gyerek lelkivilágának azért, mert a szülei kapcsolati státusza változik. Jóllehet, ehhez arra van szükség, hogy mindkét felnőtt háttérbe szorítsa a büszkeségét és hajlandó legyen a következő lépések megtételére.

Értsd meg a miérteket

Alapvető fontosságú, hogy egy kapcsolatnak úgy vessünk véget, hogy tiszta rálátásunk legyen az okokra. Az érzelmi hullámvasút elvakíthat és hajlamosak lehetünk csak a rosszat látni a másikban, azonban a tudatos válás alapköve az, hogy ismerjük a kapcsolat erősségeit és gyengeségeit egyaránt. Ez egyrészt abban is a segítségünkre lesz, hogy rávilágítson a gyerekek számára a válás valódi okaira, másrészt pedig nem kerülünk abba a kiábrándító helyzetbe, hogy a párunk ellen uszítjuk a gyereket. Hogyha megérted, hogy miért jöttetek össze és most miért kell szétválnotok, az nemcsak neked segít a továbblépésben, hanem a gyerekeknek is.

Tedd fokozatossá

Síró gyerek
Fotó: Juanmonino/Getty Images

Minden gyereket hideg zuhanyként ér, ha a szülei egyik napról a másikra szétköltöznek és bejelentik, hogy elválnak. A szakítás egyben azt is jelenti, hogy új családi struktúrát kell felépítenetek, ami nem működik egyből. Többé már nem lesztek egy pár, így bizonyos határhúzások elengedhetetlenek a továbbiakban, viszont idegenekké sem válhattok, hiszen összekötnek a gyerekeitek. Már jóval az esetleges szétköltözés előtt érdemes a gyerekekkel megejteni a beszélgetést arról, hogy mi történt a kapcsolattal és mire számíthatnak a jövőben. Olyan megoldásokat kell találni, amiben megmarad számukra a biztonságérzet és nem válik számottevően nehezebbé a hétköznapi élet. Ezt megtehetitek például úgy is, ha nem menekültök a világ végére egymás elől, hanem egymáshoz közeli lakásban kezdtek új életet, így a gyerekek számára nem lesz a fizikai távolság olyan számottevő.

Új kommunikációs rendszer

Eszünk ágában se lenne beszélgetni az exünkkel, mindaddig amíg a gyerekek miatt ez kötelezővé nem válik. Egy dologban azonban biztosak lehetünk: a korábbi kommunikációs eszköztárunk a válás után már használhatatlan lesz. Éppen ezért új módot kell találni a gördülékeny kapcsolattartásra. Ahhoz, hogy a kommunikációt fenntartsuk, az érzelmi drámát pedig elkerüljük, használhatunk például egy közös applikációt, vagy naptárat, ahol meghívhatjuk a másikat minden olyan eseményre vagy feladatra, ami a gyerekkel kapcsolatos. Így könnyedén elkerülhetők a súrlódások, elfelejtett alkalmak vagy a viták arról, hogy ki megy a gyerekért az iskolába. A gyerekek körüli feladatokkal azonban akkor sem könnyű zsonglőrködni, ha egy háztartásban élünk, hát még akkor, ha nem.

Széthúzás helyett összetartás

anya és gyerek
Fotó: Thanasis Zovoilis/Getty Images

A gyerek egy örök összekötő kapocs két ember között. Az anyaság és apaság pedig egy soha meg nem szűnő feladatkör.

Csak azért, mert társként nem tud két ember jól együttműködni, még külön-külön lehetnek jó szülők.

A gyerekekkel azt a legfontosabb megértetni, hogy azért, mert nem vagytok egy pár, ugyanúgy tisztelitek egymást és azon vagytok, hogy a legjobb szülei legyetek a válást követően is. Ha ez a kölcsönös tisztelet nem marad meg, az egyenes úton vezet a PSA (parental alienation syndrom) megjelenéséhez. Ez azt jelenti, hogy az egyik fél akadályozni kezdi a másik szülővel való kapcsolattartást és olyannyira elidegeníti tőle a gyereket, hogy az elutasítja őt. Ma már ezt a gyerekbántalmazás egyik formájának tekintjük, hiszen megfosztja a gyereket az egyik szülője szeretetétől. Mindenkinek megkönnyíti tehát a helyzetét, ha emberséges módon próbáljuk lezárni a kapcsolatot és a széthúzás helyett arra törekszünk, hogy közös életet építsünk fel, egymást támogatva, nem pedig megalázva. Ha egy új formában is, de család maradjunk.

Nyitókép: SolStock/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: