A hamisítatlan vaníliás hókifli, ami nélkül nincs karácsony

Bejgli, flódni, szilvás papucs vagy hókifli. Ugye, nálad is van olyan édesség az ünnepek alatt, ami hamisítatlanul karácsonyi és ami nem hiányozhat az asztalról?

Ha a hagyományos karácsonyi fogásokról és desszertekről esik szó, akkor az én családomnál nem maradhat ki a menüsorból a vaníliás hókifli. Nem szakácskönyv alapján készítjük el ezt a finomságot, nagymamám fejében van a recept – ő gyúrja a tésztát lisztből, tojásból, zsírból, na, meg szeretetből.

Idén készítsd el te is!

Hozzávalók:

  • 75 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 25 dkg zsír
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • csipetnyi só, cukor
  • 2 dl tejföl
  • 1 csomag szódabikarbóna
  • 2 dl tejföl
  • szilvalekvár, dió vagy mák
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • porcukor

Elkészítés:

A gyúrótáblára szórd ki a lisztet, adj hozzá egy egész tojást, 2 tojássárgáját, tedd hozzá a 25 dkg zsírt, mehet csipetnyi a sóból és a cukorból. Egy kis edényben a langyos tejbe adagold az élesztőt, majd futtasd fel. Ha ezzel elkészültél, ezt is add hozzá a liszthez. Keverd össze az egészet és még mielőtt elkezdenéd gyúrni az így kapott keveréket, adj hozzá 2 dl tejfölt is. Alaposan gyúrd az egészet össze, majd a puha tésztából formálj rudat. Ezután (attól függően, hogy mennyi kiflit szeretnél készíteni) vágd fel 12, 13 vagy 14 részre a tésztarudat. Hagyd pihenni egy kicsit a gombócokat. 15-20 perc elteltével, egy sodrófa segítségével nyújts palacsintanagyságú lapokat belőlük, amiket aztán egy derelyemetszővel vágj átlósan nyolc részre. Ízlés szerint töltsd meg a háromszög alakú kis lapokat szilvalekvárral, dióval kikevert porcukorral vagy mákkal és egyesével tekerd fel, majd hajtsd kifli formájúra őket.

hókifli

Ha az összessel megvagy, egy sütőpapírral kibélelt tepsibe fektesd a kifliket és 15-20 perc alatt süsd aranybarnára az egészet. Miután kivetted a sütőből, forgasd át őket vaníliás cukorral ízesített porcukorban, majd hagyd kihűlni a darabokat.

Fotók: saját

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked: