Hol van a legjobb vietnami pho leves, na, és klasszikus pad thai? – Ezek a kedvenc ázsiai éttermeink Budapesten

Szubjektív válogatás következik

A magyarok mostanság megvesznek az ázsiai kajáért. Bizonyára sokan, ahogy én is az ázsiai kalandjaikat akarják az ételek segítségével újraélni, de azoknak sem árt belevetniük magukat a gasztornómia mélyvizébe, akik még soha nem jártak Európán kívül!

Amikor nagyon bennem van az utazhatnék, de épp nem alkalmas a pillanat, fogom magam és beülök egy izgalmasnak ígérkező ázsiai étterembe, ahol a gasztronómia segítségével nosztalgiázok egy kicsit, és felelevenítem a legkedvesebb utazós emlékeimet. Eddigi életem legkalandosabb tripje minden kétséget kizáróan a Thaiföldön töltött egy hónap volt. Életem első – de biztosan nem az utolsó – ázsiai útján a legkülönfélébb ízekkel találkoztam, miután hazajöttem, belevetettem magam a hazai ázsiai gasztro-őrületbe, hogy visszaidézzem például a Koh Larn szigetén bekanalazott friss kao pad talay-t vagy a Bangkok egyik paicán kóstolt istentudjamit. Nem épp egy Budapest-Bangkok retúrjegy, de, hogy csitítsam a világgá megyek életérzést, alkalmanként a féktelen evés-ivás is megteszi.

Parázs – Bármikor, bárhol, bárkivel

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rozsa Imola (@imolaalomi) által megosztott bejegyzés,


A gasztrokalandozásaim kezdetén az első hely, ahová elvetődtem a Parázs volt. Szeretnék csupán egy ételt kiemelni a kínálatból, de ez képtelenség lenne. A klasszikus kao pad isteni, a satay nyárs mindig nyerő választás, a currys ételeik pedig olyan bársonyos ízűek, hogy ember legyen a talpán, aki nem falja fel egy ültő helyében az egészet. Ja, és nem mellékesen itt kapható a város legjobb tápiókapudingja. Tudom, mire gondolsz, már én is megpróbáltam elkérni a receptet, de szupertitkos!

Hol? 1066 Budapest, Jókai utca 8. 

Bangkok – Autentikus

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

F O O D I E (@linhbaked) által megosztott bejegyzés,

Az azért jelent valamit, hogy – kis túlzással – akárhányszor a Só utcában járok, éppen kilép egy turista a Bangkok étteremből és totális elégedettséggel az arcán megy tovább az útján. Egy alkalommal két fickó megállított minket a barátommal, és elmondták, hogy ilyen jó thai ételt csak Thaiföldön ettek korábban. El kell ismernem, hogy igazuk volt. A Bangkok minden ízével visszaidézi a kis túrámat, igazán autentikus.

Hol? 1056 Budapest, Só utca 3. 

Pad Thai – Irodista menü

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

padthai wokbar (@padthaiwokbar) által megosztott bejegyzés,

A lakossági thai kaja, amivel városszerte több helyen is találkozhatsz. Mainstream, inkább street food jellegű a menü, de annak egészen remek. A főételeik szuperek, azonban, ha levest vagy desszertet szeretnél enni, akkor jobbat is kaphatsz a városban. Egyébként meg a legtökéletesebb irodai ebéd, pláne nekünk, mert a Bécsi úti Pad Thai 5 percnyire van a woohoo-bázistól! (kulisszatitkok: nr.1.)

Hol? Budapesten több helyen, például: 1036 Budapest, Bécsi út 53. VAGY 1056 Budapest, Papnövelde u. 10.

Hai Nam Pho Bisztró – Az ikonikus levesező

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Győrffy Zoltán (@zoranka72) által megosztott bejegyzés,

Ahonnét garantáltan nem távozol levesszagtól mentesen, úgyhogy, ha jót akarsz, akkor nem egy észvesztően fontos tárgyalás előtt próbálod ki. Egyébként pedig a leves fenomenális. A hely mára valóban ikonikussá vált, ebédidőben – sokszor azon kívül is – konkrétan sor kígyózik az étteremben, de azt kell mondjam, megéri kivárni. Izmosabb legényeknek a Világevő levest ajánlom, lányoknak a kis Phot.

Hol? 1117 Budapest, Október 23. utca 27. 

Oriental Soup House – Ha a jó kaja mellett értékeled a designt is

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Orientalsouphouse (@orientalsouphouse) által megosztott bejegyzés,

Levesező Újlipótvárosban, ami ráadásul pöpecül fest? Több se kell! Na, jó azért arról se feledkezzünk meg, hogy a kiszolgálás remek, az étel pedig kifogástalan. Legutóbb a marhalábszár vitte a prímet, de természetesen, ha már levesező, akkor ez a forró előétel is kihagyhatatlan. A zöldség friss, az ízek nem túl tolakodóak, igazi vietnámi lazulós finomság, teszem azt, munka utáni levezetésnek.

Hol? 1136 Budapest, Balzac utca 35. 

KHAN – A szofisztikált

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

KHAN Budapest (@khan_foodandbar) által megosztott bejegyzés,

A legfrissebb felfedezésem a KHAN, szintén Újlipótvárosban található és szintén csúcs a design. Az étterem kínálata nagyon izgalmas, nem könnyű választani. Mivel elsőre biztosra mentem – a Khan kedvencét választottam, ami egy sima sült rizs -, ezért legközelebb biztosan bevállalósabb leszek.

Hol? 1133 Budapest, Ipoly utca 3. 

Okuyama – A sushi magyar mekkája

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Szénási Zsuzsanna (@gasztroszuzi) által megosztott bejegyzés,

Budapest csodákat rejt, az egyik közülük az Okuyama. Évekkel ezelőtt egy barátunk azt mondta, ha marhára jó sushit akarunk enni, akkor menjünk a Kolosyra. És igaza lett. A kissé minimál étterem rozoga székein olyan sushit kótolhatsz, hogy elájulsz. A séf Sachi Okuyama Japánban, egy kis szigeten született, felnőttként Bécsbe, majd hozzánk vezette a sors, amiért mi örökké hálásak leszünk. Szóval, ha a legjobb sushit keresed, akkor nem kell tovább menned. 

Hol? 1036 Budapest, Kolosy tér 5.

India Gate – Ahol kihagyhatatlan a hal goa curry

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dóra (@doraszell) által megosztott bejegyzés,

Tarun és felesége, Marcsi viszik ezt a klassz kis helyet a Páva utcában. Az étel minőségéről sokat elárul, hogy a környéken lakó indiaiak mind ide járnak. Tarunt egyszer megkérdeztem, hogy mitől ilyen finomak az ételei, erre ő azt felelte: attól, hogy énekelek főzés közben. Remélem Tarun boldogsága és énekes kedve örökké kitart, mert kétlem, hogy bárhol jobb hal goa curryt kóstolhatnék.

Hol? 1094 Budapest, Péva utca 13. 

Nyitókép: Ratov Maxim/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: