Hollywood egyik legfényesebb csillaga nem kér a ragyogásból: Jennifer Lawrence-ben egy kicsit mindannyian magunkra ismerhetünk

J.Law augusztus 15-én ünnepli a 31. születésnapját

Az Oscar-díjas színésznő bátran vállalja a hibáit: nem esik kétségbe, ha elesik a kamerák kereszttüze előtt, felvállalja az elrontott tetoválását és minden erejével ellenzi a diétázást.

Mindig gondban vagyok, ha a kedvenceimről faggatnak: a mozik és a streaming-szolgáltatók rohamléptekkel bővülő kínálatából szinte lehetetlen lenne egyetlen jó filmet kiválasztani, ráadásul évről évre újabb tehetséges feltörekvő színészekkel bővül a sztárvilág palettája. Azonban akad néhány sztár, akinek a neve az elsők között jut eszembe, ha a favoritok kerülnek szóba – ilyen például Jennifer Lawrence is, akinek a személye pont attól inspiráló, hogy egy percig sem próbálta meg letagadni: az Oscar-díjat érő tehetsége ellenére éppen olyan ember, mint bárki más. Egyszerűen imádom követni az interjúit, mert sosem érzem azt, hogy a nyilatkozatait gondosan megírta és begyakorolta volna előre – ami a szívén, az a száján, legyen szó bármiről: akár arról, hogy nagyon tetszik neki Timothée Chalamet (ezzel persze sokan vagyunk így), akár arról, hogy szerinte ő pisil a világon a leggyorsabban.

Sőt, azt sem titkolja, hogy van egy elrontott tetoválása. Az első és egyetlen felirat a testén a H2O az egyik kézfején, amit azért választott, hogy mindig emlékeztesse magát arra, igyon sok vizet, figyeljen a hidratáltságra. De sajnos a 2-es szám nem a megfelelő helyre került, ugyanis lentebb kellene lennie a betűknél… „Örökre egy ’hülye vagyok’ tetkó marad a kezemen… Egy képzetlen idióta vagyok” – viccelődik vele.

Fotó: Jason Merritt/TERM/Getty Images

Instagramon szerepelni? Köszönöm, nem!

Az 1990. augusztus 15-én született Jennifer Shrader Lawrence-t nem vonzza az sem, hogy nap mint nap követők millióinak meséljen az életéről, a közösségi médián csak kukkolóként van fent – állítása szerint azért, mert annyi támadás éri az embereket az interneten, aminek csak a legszükségesebb esetben tenné ki magát, azaz akkor, ha valami nagyon kikívánkozik belőle. 2020 nyarán részben megtörte ezt a csendet, méghozzá azért, hogy Twitteren kiállhasson azok mellett, akik felléptek a rasszizmus ellen Amerikában. Instagramon azonban hiába is keresnéd a nyilvános profilját, legfeljebb más, A-listás sztárok oldalain találkozhatsz a fotóival, akik jól tudják, Jen nem szívesen mutogatja az arcát a social mediában. Chris Pratt például igazán emlékezetes képekkel promózta Instán a 2016-ban bemutatott filmjüket, az Utazókat: „Végre megvan a szelfi Jennel, amit annyira akartatok” – írta.

Fotó: Instagram/@prattprattpratt

J.Law baráti körébe egyébként többek között olyan hírességek tartoznak, mint Amy Schumer vagy Adele, akikkel többször is elcsípték már őt bulizás közben. Amy főzőműsorában még azt is lazán bevallotta, hogy bár megpróbál este 6-ig várni az első pohár borral, azért előtte már megiszik egy-egy sört, csak hogy könnyebben teljen a várakozás, míg végre felbonthat egy üveg Sauvignon Blanc-ot…

Fotó: Instagram/@amyschumer, @adelettes

Vékony alkat vs. sült krumpli

Jen nemcsak a borokra nem mond nemet, hanem az ételekre sem: és már magát a diéta szót is utálja és azt vallja, éhesen nem lehet dolgozni, ezért a fogyókúra helyett inkább a mozgást választja. Ennek ellenére szívesen poénkodik azzal is, hogy pofon tudná vágni azokat, akik azt hangoztatják, imádnak edzeni.

„Van az a Kate Moss mondás, hogy ’Semmi sem fogható ahhoz az érzéshez, mint amikor vékonynak érzed magad!’, pedig én rengeteg dolgot fel tudnék sorolni, ami jobban esik annál, mint hogy sovány legyek: kenyér, sült krumpli…” – Jennifer Lawrence

Fotó: Kevin Winter/Getty Images

Oscar-díj ösztönből

Egy biztos: Jennifertől távol áll a kifinomult díva karaktere, amiben valószínűleg az is szerepet játszik, hogy két fiútestvér (Ben és Blaine) mellett nőtt fel. Óvodában állítólag nem is játszhatott más lányokkal, mert „túl durva volt”. Jen a gimnáziumot két évvel korábban befejezte, hogy a színésznői karrierjén dolgozhasson, aminek hamarosan meg is lett az eredménye: 20 éves volt, amikor A hallgatás törvénye című 2010-es filmdrámában nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték, ezzel pedig máris beírta magát a filmtörténelembe, hiszen azóta is ő minden idők egyik legfiatalabb jelöltje a legjobb női főszereplő kategóriában. Két évvel később, 22 évesen pedig haza is vihette az aranyszobrocskát a Napos oldalért, ami szintén óriási eredménynek számít – ennek örömére lazán be is intett a kameráknak a díjjal a kezében. Különösen azért, mert Jen nem vett részt drámaprogramokban vagy formális színészi képzésekben sem.

Fotó: Jason Merritt/TERM, Jeff Kravitz/Getty Images

A Bella Swan-hatás

Legismertebb szerepe a mai napig Az éhezők viadala Katniss Everdeenje, amit egyébként először vissza akart utasítani. Amikor felajánlották neki a munkát, Jennifer 3 nap gondolkodási időt kért, mivel félt attól, hogy egy ehhez hasonló franchise óriási hatással lesz a magánéletére – és nem a jó értelemben. Ebben egyébként nem más volt előtte a példa, mint Kristen Stewart, akinek teljesen felforgatta az életét az Alkonyat-filmsorozat. „Amikor ránézek, azt gondolom, sosem akarok ilyen híres lenni. El se tudom képzelni, hogy érezném magam, ha az életem hirtelen ilyen zűrzavaros pokollá változott volna” – árulta el később. „Tudtam, hogy ez egy igazi sorsfordító dolog lehet. Aztán meg attól is féltem, hogy örökre Katniss maradok” – mesélte. (Fun fact: Jen is megpróbálkozott a Twilight castingján Bella Swan karakterével.) És bár állítja, hogy nem tud énekelni, Az éhezők viadala: A kiválasztott – 1. részében mégis dalra fakadt, a „The Hanging Tree” című szám pedig hatalmas siker lett (én még az egyébként teljesen más zenei műfajt képviselő Balaton Sound egyik fellépő DJ-jének szettjében is hallottam az ebből készült remixet.).

Aki a filmvásznon harcos, a valóságban is felveszi a harcot

J.Law nem fél felemelni a hangját a női egyenjogúságért sem. 2015 októberében például esszét írt „Miért keresek kevesebbet, mint a férfi színésztársaim?” címmel. A színésznő nagyon bánja, hogy a 2013-as Amerikai botrányfilm esetében még nem mert beleállni a vitába és nem kért magasabb bért, pedig kisebb összeget fizettek neki, pusztán azért, mert nő. „Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem játszott akkor közre a döntésemben az, hogy azt akartam, kedveljenek – ezért gyorsan elfogadtam az ajánlatot igazi harc nélkül. Nem szerettem volna, ha nehéz esetnek vagy elkényeztetettnek titulálnak” – árulta el. Ám megfogadta, ebbe a hibába soha többet nem esik bele, az esszéje pedig hatalmas médiafigyelmet kapott.

És boldogan éltek…

A szakmai sikerek után 2018 tavaszán a magánélete is révbe ért: az egyik barátnője bemutatta őt egy galériatulajdonosnak. A hírek szerint Cooke Maroney-val azonnal egymásra kattantak. Cooke 2019 februárjában megkérte a színésznő kezét, októberben pedig már ki is mondták egymásnak a boldogító igent. „Ő a legjobb ember, akivel életemben találkoztam. Nagyon, nagyon egyszerű döntés volt” – nyilatkozta Jen a házasságáról.

Forrás: Body Art Guru/Elle/Elle/Useless Daily/Goliath/Us Weekly/Marie Claire/Goalcast
Nyitókép: Axelle/Bauer-Griffin/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: