Horkol a pasid? Ezzel a 3 perces gyakorlattal megszűntethetitek

A horkolás alattomos dolog az elkövetője és elszenvedője számára is. Egy új tudományos módszerrel mára már megszűntethető a kiváltó ok.

Az éjszakai pihenésnek hatalmas szerepe van egészségünk megőrzésének szempontjából. Ha valaki azt a – jó esetben – nyolc órát nem tudja a megfelelő alvási tartományban tölteni, felborul a cirkadián ritmusa és ez pszichés és fizikai megbetegedésekhez vezet. Szervezetünk az alvás során rendszerezi az aznapi eseményeket, tárolja az információkat és indítja be a gyógyító folyamatokat. Ha éjjel nem tudsz elegendő időt tölteni az úgynevezett REM és nem REM fázisban, mert a párod éjjel horkol, mint egy gőzmozdony, az memóriazavarhoz, a koncentráló képesség lecsökkenéséhez és rossz hangulathoz vezet. A hormonrendszered felborul, nem lesz képes méregtelenítetni a szervezetedet és új sejteket termelni. Emellett megnő a szívbetegségek, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kockázata is. Az elhízásról nem is beszélve.

Aludj csak, én majd álmodom

Ha tehát nem akarsz néhány hónap múlva úgy kinézni, mint egy gyűrött Gombóc Artúr, ideje kellő figyelmet fordítanotok a horkolásra. A holisztikus szemléletű – vagyis a testet egész rendszerben vizsgáló – fogorvosok megtalálták a problémára a megoldást. A horkolásnak négy alapvető oka lehet: az egyik a száj elváltozásaiból eredhet, a másik a nem megfelelő orrlégzés, a harmadik a laza garatszövet a negyedik pedig a nyelv hátraesése. Mivel a fogak és az állkapocs helyzete az arc mimikai működését és a rágóizmok működését is befolyásolják, a fogorvosok jó ideje vizsgálják a horkolás hátterét és lehetséges megoldásait is. Mivel oly széles okok állhatnak a háttérben, nem létezett egyetemleges megoldás a horkolásra. Eddig.

Klikkeljünk össze

Tedd a nyelved a szájpadlásodra, feszítsd rá és a nyelv alsó izmainak segítségével pattintsd el a szájpadlásról. Naponta kétszer, reggel és este végezd el 30-szor a gyakorlatot. Ez egyébként nemcsak a horkolásban, de a toka eltűntetésében is nagy szerepet játszó gyakorlat. Ezen kívül este, lefekvés előtt minél inkább törekedjetek arra, hogy a nazális légutak is szabadok legyenek, ezeket a járatokat különböző légzőgyakorlatokkal is erősítheted.

Ez az egyszerű gyakorlat segít a nyelvet a megfelelő pozícióba állítani, ami hozzájárul a légutak megnyitásához. Gyakran használatos a myofasciális, vagyis a kötőszöveti hálót gyógyító terápiában is. Alváskor az optimális pozíció, ha nyelvünk a száj tetejéhez van zárva és ajkaink is csukva vannak, a horkolás ugyanis. Ezzel a gyakorlattal azonban megerősíthetők azok az izmok, amelyek a nyelv helyes tartásáért felelnek. Továbbá képes arra, hogy azt az erőbehatást, amely a horkolást okozza, úgynevezett mechanotranszdukció révén szétoszlassa az egész testben.

 

Nyitókép: Kinga Cichewicz, Unsplash
Forrás: https: wonderofwellness

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: