Hőségriadó, vigyázz a kutyádra! 3+1 tipp, ami szó szerint megmentheti az életét

Hőségriadó van érvényben, amikor nemcsak magadra, hanem kis kedvencedre is fokozottan figyelned kell. Ezeket tartsd be mindenképp, ha szeretnéd biztonságban tudni a kutyádat.

Mivel a következő napokban 27 fok fölé emelkedik a napi átlaghőmérséklet, néhol 40 fok körüli csúcsértékekkel, elrendelték a hőségriadót. Ilyenkor nemcsak az a fontos, hogy magadat védd az extrém forróság ellen, hanem az is, hogy fokozottan ügyelj kis kedvenceidre is. Fussuk át gyorsan együtt, mi mindenre figyelj most nagyon a kutyádnál, illetve adunk egy tippet arra az esetre is, ha úgy látod, négylábú társad nem iszik eleget a kánikulában.

Hőségriadó: ezeket mindenképp tartsd be, ha kutyád van

  1. Ne tegyetek nagy sétákat nap közben. Ha mégis muszáj lemennetek, próbáld a pisiszünetet a lehető legrövidebbre fogni. Keressetek árnyékot, és ha lehet, kerüljétek az aszfaltot. Hogy miért van erre szükség? Mert az emberekkel ellentétben kis kedvenceinknek nincsenek verejtékmirigyeik, így nem tudják magukat az izzadásnak köszönhetően olyan hatékonyan hűteni a kánikulában, mint mi. Sőt, erre sok esetben a nagy bundájuk is ronthatja az esélyeiket. Ezzel együtt az állatorvosok nem javasolják az extrém szőrnyírást, főleg olyan fajtáknál, mint például a bernáthegyi. Nekik konkrétan segíthet is a sok szőr a hőség elleni védekezésben. Mások pedig, ha kilátszik a csupasz bőrük, ugyanúgy megéghetnek a napon, mint mi, gazdik. Ugye, ennek te sem szeretnéd kitenni négylábú társadat?
  2. Ismerd fel a hőguta jeleit! Mivel a kutyák sokkal közelebb vannak a talajhoz, könnyebben hőgutát kaphatnak. Életmentő lehet, ha felismered ennek jeleit, amik például a következők lehetnek: túlzott nyáladzás, túlzott zihálás, gyengeség és letargia. De hányás, hasmenés, koordinációs zavarok, hirtelen összeesés és görcsrohamok esetén is azonnal vidd állatorvoshoz a kutyádat. Addig is, míg a dokira vártok, adj neki vizet (ne hideget), és ha úgy érzed, a szőre is forró, egy kis langyos vízzel is bevizezheted. Fontos, hogy ne hideggel, mert az túl extrém hőmérsékletkülönbséget jelentene, ami túl hirtelen változást idézhet elő a kutya vérnyomásában.
  3. Mindig legyen árnyék és friss víz! Ha kinti-benti kutyusod van, nagyon figyelj arra, hogy napközben is legyen hűvös, árnyékos helye, ahová visszahúzódhat. Ahogy az is fontos, hogy mindig elég vize legyen. Bár egyesek szerint a kutya melegben is órákat kibír víz nélkül, ezt ne próbáld ki – különösen ne hőségriadó idején.
Hőségriadó esetén életmentő lehet, ha tudod, hogyan óvd kutyád egészségét! Fotó: Getty Images / Westend61

+1 tipp, ha nem iszik eleget a kutya

Kezdjük ott, mennyit is kellene innia a kutyádnak: legalább 30 ml/kg lenne az ideális, tehát egy 10 kilós kutyának 300 ml, egy 15 kilósnak 450 ml, egy 20 kilósnak 600 ml, és így tovább. Ez nyilván változhat, a kutya fajtáját, napi aktivitását és a kinti hőmérsékletet figyelembe véve, szóval leegyszerűsítve, ennél inkább többet. Ha erre mégsem hajlandó, akkor egy apró trükkel mégis segíthetsz neki pótolni a szükséges nedvességet: nap közben adj neki egy kis húslevest (de ne legyen nagyon sós). Az is beválhat, ha jégkockatartóban, kis vízzel lefagyasztasz neki jutifalatokat, és ezeket adagolod neki nap közben, de vigyázz, hogy soha ne adj jeget a kimelegedett kutyának!

Forrás: wellandgood.compets.webmd.com és greatpetcare.com
Fotó: Getty Images/Westend61

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek: