Hosszú Katinka visszatér!

Magyarország legsikeresebb úszónője, Hosszú Katinka 2022 után újra rajtkőre áll és célja, hogy a hatodik olimpiáján méresse meg magát Párizsban.

Hosszú Katinka elismeréseit a végtelenségig sorolhatnánk, hiszen háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizenötszörös Európa-bajnok magyar úszónőt a sportág legsikeresebb alakjai között tartják számon. Ő az egyetlen olyan versenyző, aki mind az öt vegyesúszó számban egy időben tartotta a világcsúcsot. Most pedig bejelentette, hogy kislánya születése után már a visszatérésre készül.

Az Iron Lady-évek

Jövőre lesz húsz éve, hogy az úszónő bemutatkozott a felnőtt mezőnyben. 2004-ben indult először az olimpián, illetve a bécsi rövid pályás Európa-bajnokságon szerezte meg élete első felnőtt érmét is, ami egy bronz volt. Ezt több, az ifi mezőnyben szerzett helyezés követte, következő jelentős eredménye pedig a 2008-as eindhoveni Európa-bajnokság 400 méteres vegyesen szerzett ezüstje volt, amivel és ismét kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra. A 2009-es római világbajnokságon pedig világbajnoki- és Európa-csúcsot úszva aranyérmes lett. A többi pedig, mint mondani szokták, már történelem. Első olimpiai aranyainak 2016-ban örülhetett, Rio de Janeiróban 200 méter vegyesen, 400 méter vegyesen és 100 méter háton is a dobogó legfelső fokára állhatott.

Ugyanebben az évben a kanadai Windsorban, a rövidpályás világbajnokságon hét arany- és két ezüstérmével a rövidpályás vébék legeredményesebb úszójává vált. 2017-ben sorozatban negyedik alkalommal választották itthon az év női sportolójának, illetve az Nemzetközi Sportújságíró-szövetség az év európai sportolója díját is átvehette. A 2017-es budapesti rendezésű vizes világbajnokságon 200 méter vegyesen lett világbajnok és a 400 méteres vegyesúszást világbajnoki csúccsal nyerte meg. Négyszázadik érmét 2018-ban hazai pályán szerezte meg. Utoljára 2022-ben indult versenyen, ezt követően a családalapításra helyezte életének fókuszát. Augusztus elején megszületett Gelencsér Mátéval közös kislánya, Kamília.

Hosszú Katinka
Hosszú Katinka (Fotó: Clive Rose/Getty Images)

Az anyaság és az élsport

Hosszú Katinka az Indexnek adott interjújában mesélt terveiről. Elmondta, hogy kislánya születése után nem sokkal már visszatért a medencébe és ősztől már komolyabban készül visszatérésére. Tervei szerint április, május környékén pedig újra rajtkőre áll majd. Hosszú Katinka ugyanis a 2024-es párizsi olimpián újra meg akarja méretni magát. A Nemzetközi Úszószövetség naptára szerint márciustól júniusig bőven lesz esélye kvalifikálnia magát az eseményre. Az interjúban azt is elárulta, hogy 200 és 400 méter vegyesen indul majd. A sportolónak Athén, Peking, London és Rio után ez lesz a hatodik ötkarikás játéka. Az úszás mellett természetesen kislánya, Kamília nevelése élvez most elsőbbséget az életében, de jelenleg számos izgalmas projekten is dolgozik. Egyik ezek közül az az online úszáselemző platform, ahol maga Hosszú Katinka elemzi majd az oda feltöltött videókat.

Nyitókép: Tom Penningtom/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: