Hová tűnt Vincent van Gogh egyik leghíresebb festménye?

A képet 30 éve nem látták

1990-ben egy aukción rekordáron, 82,5 millió dollárért kelt el Vincent van Gogh egyik leghíresebb műve, Dr. Gachet arcképe. Azóta nyoma sincs a világhírű alkotásnak.

Nemrég Vincent van Gogh több mint 120 festményéből és rajzaiból kiállítás nyílt a frankfurti Städel Múzeumban „Making Van Gogh. A German Love Story” címmel. Az egészen 2020. február 16-ig nyitva tartó tárlaton több remekművet láthatnak a látogatók a világhírű művésztől, egyet kivéve Dr. Gachet arcképét. A rejtélyes körülmények között eltűnt festmény kerete a mai napig ott lóg a múzeum egyik falán és habár a kiállítás kapcsán a szervezők igyekeztek nyomozók és újságírók bevonásával megtalálni a képet, a próbálkozás sikertelennek bizonyult.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Städel Museum (@staedelmuseum) által megosztott bejegyzés,

A Dr. Gachet festmény körüli rejtély

Az ismert orvos, Paul-Ferdinand Gachet pályafutása során olyan híres embereket kezelt sikeresen, mint például Victor Hugo vagy Auguste Renoir. Később Van Gogh is a betege lett, aki a szanatóriumban eltöltött napok alatt készítette el az azóta világhírűvé vált portrét orvosáról. A festő súlyos pszichés betegséggel küzdött, miután elkészült a kép, öngyilkos lett, azt a mai napig nem tudni, hogy hogyan szerezte a fegyvert, amivel szíven lőtte magát.

Portré Dr. Gachet
Fotó: Wikipédia

A művész halála után az alkotás „útnak indult”, és bejárta a fél világot. Egy igen gyenge hamisítvány is készült a képről, amely Dr. Gachet magángyűjteményéből került elő, és a művészettörténészek szerint maga az orvos festhette. Az eredeti festményt hét évvel van Gogh halála után adták el először, és azóta többször is gazdát cserélt. A második világháború alatt a kép Hermann Göring parancsnokhoz került, aki eladta egy holland gyűjtőnek. Később – tisztázatlan körülmények között – egy bankárhoz került, aki kimenekítette az Egyesült Államokba. Innen könnyen átkerülhetett a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumba, majd 1990-ben a Christie’s aukciójára. Az aukció sem volt éppen mindennapi: egy japán üzletember 3 perc alatt addig licitált, míg végül 82,5 millióért vihette haza az alkotást, ezzel pedig minden idők legdrágábban eladott festménye lett. Azóta a képet senki sem látta.

Az október óta nyitva tartó kiállítás kapcsán a Städel Múzeum igazgatója úgy fogalmazott, Vincent van Gogh a német modernizmus keresztapja, és úgy gondolja, a múzeum történetében ez az eddig leginkább szerteágazó tárlat. Igaz, Dr. Gachet arcképével együtt lenne teljes.

Szerző: Horváth Sára
Nyitókép: Wikipédia

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: