Hozd ki a legjobbat a nyári napsugarakból! Napozz okosan!

Károlyfi Edit, az AVON szépségszakértője készült néhány hasznos tanáccsal, hogy a legjobbat hozhassuk ki a nyárból és a melengető napsugarakból, és kivédjük azok esetleges negatív hatásait. (x)

A régen várt nyár és az igazi kánikula beköszöntével itt az ideje kihasználnunk a napsugarak egészségünkre és közérzetünkre gyakorolt jótékony hatásait. A mértékletes és körültekintő napozásnak számos pozitív hozadéka lehet a szervezetünk számára. Legfontosabb feladata a D-vitamin képzés, amely nélkülözhetetlen a csontozat fejlődésében. De emellett kiegyensúlyozottabbá varázsol, jó hangulatot és magasabb stressztűrő képességet eredményez, miközben feltölt energiával és pihentetőbb alvást biztosít. Fontos, hogy a napozás iránti szenvedélyünknek körültekintően és óvatosan hódoljunk!

Figyeljünk a fokozatosságra!

Sokan esünk abba a hibába, hogy nem hagyunk elég időt bőrünk barnulására, pedig a nyaralás első napjaiban vagy az első napozások alakalmával különösen fontos figyelnünk a fokozatosságra. Bőrünk ilyenkor még nincs felkészülve az erős napsugárzásra, így könnyebben, hamarabb leéghetünk.

A barnulás a bőr védekező reakciója, mellyel az UV sugárzás további káros hatásaitól védi szervezetünket. Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a bőrünk barnulási képességével, hiszen egyénileg eltérő, hogy ki milyen mértékben és milyen gyorsan képes a barnulásra. Érdemes a napozást mindig a kora délelőtti vagy a késő délutáni órákra időzítenünk, ilyenkor jóval alacsonyabb az UV-sugárzás, kisebb a leégés veszélye.

stradi szalmakalap

Testünk túlzott felhevülése ellen védekezzünk kalappal, baseball sapkával, szemünket védjük napszemüveggel. Töltsünk hosszabb időt árnyékban, gyakran mártózzunk meg a hűs vízben vagy zuhanyozzunk le. Bár a barna bőr még mindig divat, az egészségünk megőrzésénél semmi sem fontosabb. Legyünk mindig körültekintők, óvatosak és mértékletesek, hogy sokáig megőrizhessük bőrünk egészségét és szépségét!

Készítsük elő bőrünket és szervezetünket a napozásra!

Ha bőrünket megfelelően előkészítjük a napozásra, akkor biztonságosabban és szebben barnulhatunk. Érdemes testünket átradírozni néhány nappal a napozás előtt, így könnyebben és egyenletesebben barnulhatunk, valamint színünk is tartósabb lehet. Károlyfi Edit, az AVON szépségszakértője ehhez az Avon Planet Spa Tisztító testradírt ajánlja, amellyel gyengéden távolíthatjuk el az elhalt hámsejteket, miközben megtisztítja, simábbá, hidratálttá és frissé varázsolja bőrünket. Fontos, hogy ne végezzünk epilátorral vagy gyantával történő szőrtelenítést közvetlenül a strandolás vagy napozás előtt, ezt pár nappal korábban tegyük, hiszen a szőrtelenítés során hámsérülések keletkezhetnek a bőrön, ami utat engedhet a kórokozóknak és irritációt okozhat.

Avon Planet Spa Tisztító testradír koreai szénkivonattal 1899 Ft
Avon Planet Spa Tisztító testradír koreai szénkivonattal 1899 Ft

Hidratálás, hidratálás, hidratálás

Mindig nagyon fontos bőrünk és szervezetünk megfelelő hidratálása, amelyre a melegebb hónapok folyamán érdemes még nagyobb hangsúlyt fektetnünk, így nemcsak egészségünket őrizhetjük meg, de barnulásunkat is elősegíthetjük. Esténként használjunk gazdagabb hidratálót, így táplálva a napsütés hatásainak kitett bőrünket, reggelente pedig egy könnyed testápolót vagy hidratáló naptejet vigyünk föl az egész testünkre, hogy napközben is biztosítsuk a megfelelő támogatást.

A hidratáció nem csak külsőleg, de belsőleg is nélkülözhetetlen, a megfelelő folyadékfogyasztással is növelhetjük szervezetünk védekezőképességét, megakadályozhatjuk testünk túlzott felmelegedését, valamint elkerülhetjük a hőgutát. Igyunk sok folyadékot elsősorban ásványvizet, zöldséglevet, esetleg gyümölcslevet, és fogyasszunk friss gyümölcsöket, zöldségeket. Emellett érdemes a nyár folyamán olyan vitaminokat, étrendkiegészítőket fogyasztanunk, amelyek növelik a bőr ellenállóképességét. A béta-karotin, az A-, C- és E-vitamin kiváló választás lehet erre az időszakra, amellett, hogy támogatják bőrünk védekező képességét és barnulását, megakadályozzák a bőr idő előtti öregedését és védenek a szabadgyökökkel szemben is.

Mindig használjunk fényvédőt!

Bőrünk egészségének, feszességének és fiatalosságának megőrzéséhez elengedhetetlen a megfelelő fényvédelem! Fényvédő használata nélkül kitesszük bőrünket az UV sugárzás minden káros hatásának, könnyen leéghetünk, nem kívánt maradandó szeplőfoltok, gyulladások alakulhatnak ki és bőrünk korai öregedéséhez is vezethet. Hogy megóvjuk bőrünket ezektől a kellemetlenségektől és a napfürdőzésnek csak a pozitív hatásait élvezhessük, nagy figyelmet kell szentelnünk fényvédőnknek.

Fényvédőnk kiválasztásakor érdemes figyelembe vennünk bőrünk típusát, esetleges érzékenységét és a napközbeni programunk jellegét is. Strandolás esetén érdemes nagyobb faktorszámú, vízálló naptejet használnunk. Ilyenkor intenzívebben van kitéve bőrünk a napsugaraknak, hiszen a fentről jövő napsugarak visszaverődnek a víz felszínén, így még gyorsabban leéghetünk. A szakértő ebben az esetben az Avon Care Sun+ Vízálló és hidratáló, napvédő krémet ajánlja SPF 50-el, amellyel arcunkat és testünket is hatékonyan védhetjük a káros UV sugárzástól.

Avon Care Sun+ Vízálló és hidratáló, napvédő krém arcra és testre SPF 50, 50 ml 2000 Ft
Avon Care Sun+ Vízálló és hidratáló, napvédő krém arcra és testre SPF 50, 50 ml 2000 Ft

A napsugarakkal szemben nemcsak strandoláskor kell védekezni, hanem például kiránduláskor, szabadtéri sportolás esetén, vagy amikor kedvenc kerthelységünk teraszán töltjük az időt. Arcunk védelme különösen fontos a hétköznapok során is. Ne feledjük, hogy sminkben napozni szigorúan tilos, azonban használhatunk arcunkra színezett fényvédőt például az Avon Care Sun+ Mattító BB krémet, amely SPF 45-el védi arcunkat miközben szép és egységes bőrfelszínt biztosít.

Avon Care Sun+ Mattító BB krém SPF 45, 50 ml 2500 Ft
Avon Care Sun+ Mattító BB krém SPF 45, 50 ml 2500 Ft

 

Ha a napon tartózkodunk figyeljünk rá, hogy testünk minded olyan területét védjük fényvédővel, amit nem takarunk a ruházatunkkal. Ne feledkezzünk meg arról, hogy felhős időben is le lehet égni. A napsugárzás 80%-a a vékony felhőrétegen is át tud hatolni. Vigyük fel fényvédőnket bőségesen, már 30 perccel napozás előtt, majd ismételjük meg a felvitelt 2 óránként a maximális hatásért. Ha fürdéssel, izzadással vagy a ruhánkkal letöröltük a naptejet, akkor kenjük újra, vagy frissítsük fényvédelmünket könnyen felvihető fényvédő spray-vel. A szakértő kedvence az új Avon Anew Napvédő arcpermet SPF 50-el, amely maximális védelmet nyújt zsíros és nehéz érzet nélkül.

Avon Anew Napvédő arcpermet SPF 50, 100 ml 1999 Ft
Avon Anew Napvédő arcpermet SPF 50, 100 ml 1999 Ft

Forrás: Sajtóanyag
Fotó: freestocks/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: