Hulladékból épült játszóterek adták vissza indiai gyerekek ezreinek a játék örömét

Minden gyereknek joga van a játékhoz, amit Indiában egy non-profit vállalkozás igyekszik biztosítani az ENSZ-szel együttműködve.

Indiában sok gyermek nyomornegyedekben él, mások pedig olyan túlzsúfolt városokban, ahol kevés lehetőségük adódik a szabadtéri játékokra. Az Edelman Intelligence felmérése szerint, a mai fiatal indiaiak sokkal kevesebbet tudnak a szabadban játszani, mint tették azt szüleik a gyerekkorukban.

Pooja Rai építészhallgató 2015-ben egy csapat gyerekre lett figyelmes az egyetemre tartva, akik törött betoncsövekkel játszottak. Ez az élmény inspirálta arra, hogy néhány barátjával közösen, biztonságos játszóteret építsenek a gyerekeknek. Két év múlva olyan mértékben megnőtt az érdeklődés a játszótereik iránt, hogy Rai elindította non-profit vállalkozását Bengaluruban, amit Anthill Creations névre keresztelt. A vállalkozás fenntartható és alacsony költségvetésű játszótereket épít, amihez abból a 31 millió tonnányi hulladékból szerzi be az alapanyagokat, ami évente India hulladéklerakóiban keletkezik.

Fotó: Anthill Creations

Az Anthill Creations eddig 260 játszóteret épített India 18 államában. „A játék egy olyan elengedhetetlen része a gyermekek oktatásának, amit csak kevesen vesznek figyelembe. Abban hiszünk, hogy minden gyermeknek, legyen az gazdag vagy szegény, egyforma esélyt és lehetőséget kell biztosítani a játékhoz, ami a holisztikus fejlődés egyik alapja” – mesélte a The Guardian riporterének a fiatal építész. „Ezek a játszóterek fenntarthatók, önkéntesekkel és a helyi közösség segítségével épülnek fel, mindössze 5 nap alatt. A közösség bevonásával pedig éreztetjük a felelősségtudatot is.”

Fotó: Anthill Creations

A non-profit vállalkozás együttműködik társszervezetekkel, számos állami iskolával és az ENSZ-szel is. Mielőtt belekezdenek egy-egy projektbe, kapcsolatba lépnek a helyi gyerekekkel, és feltérképezik, hogy mi tetszik nekik. A végeredmény magáért beszél. „Az egyik bengalurui iskolába a diákok rendre korábban érkeztek, hogy játszhassanak. A hiányzások csökkentek és a gyerekek sokkal jobban összpontosítottak a tanítás során.”

Forrás: The Guardian 
Nyitókép: Anthill Creations

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: